Minoritatea albaneză 1996

08.03.1996, Bucureşti. Ziua Femeii la sediul UCAR

Tinerii albanezi au organizat o seară culturală dedicată Zilei Femeii. Evenimente similare au fost organizate în anii următori.

 

20-21.04.1996, Bucureşti. Simpozion ştiinţific: Dora d'Istria - un nume pe nedrept uitat

La sediul UCAR s-a desfăşurat simpozionul ştiinţific „Dora d'Istria - un nume pe nedrept uitat", la care a participat prinţul Constantin Ghica, descendent din aceeaşi familie ca prinţesa şi scriitoarea Dora d'Istria. Au prezentat comunicări Cristia Maksutovici, Ardian Kyçyku, Elida Petoshati, Renata Topciu ş.a.

 

12.10.1996, Tirana, Albania. Fundaţia Culturală „Nicolae Iorga"

Din iniţiativa unui grup de intelectuali albanezi a fost creată, la Tirana, Fundaţia Culturală „Nicolae Iorga". Fundaţia are ca obiective realizarea unor acţiuni culturale şi ştiinţifice dedicate relaţiilor bilaterale româno-albaneze şi a unor lucrări tematice.

 

03.11.1996, România. Alegeri generale

După alegerile din 1996, când în funcţia de deputat al comunităţii albaneze din România a fost aleasă pe listele UCAR Oana Manolescu din Craiova, şi nu liderul UCAR, Gelcu Maksutovici, Oana Manolescu a devenit persona non-grata şi a fost exclusă din organizaţie. Motivul excluderii a fost refuzul Oanei Manolescu de a-i ceda lui Gelcu Maksutovici voturile obţinute şi locul de deputat. Comisia de validare a Camerei Deputaţilor a respins sesizarea lui Gelcu Maksutovici pe motiv că transferul de voturi de la un candidat la altul este ilegal. La 30 iunie 1999, Oana Manolescu a înfiinţat Asociaţia Liga Albanezilor din România - ALAR, cu sediul la Craiova. Din acel moment comunitatea albaneză a avut două organizaţii: UCAR şi ALAR. UCAR a demarat o serie de contestaţii, ajungând până la instanţe internaţionale, fără a reuşi să-şi impună punctul de vedere. La alegerile din anii 2000, 2004 şi 2008, ALAR şi Oana Manolescu au câştigat alegerile, un loc de deputat în Parlamentul României şi, în consecinţă, finanţare pentru activităţile de promovare a identităţii albanezilor din România.

 

22-24.11.1996, Constanţa. Simpozion ştiinţific „Bashkimi" (Unirea)

Uniunea Culturală a Albanezilor din România a organizat la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată aniversării a 90 de ani de la unificarea, în anul 1906, a societăţilor culturale albaneze „Drita", „Dituria" şi „Shpresa".

Printre istorici, lingvişti, profesori, jurnalişti, au fost prezenţi şi numeroşi membri ai comunităţii albaneze, studenţi ai Facultăţii de Filologie Balcanică de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa, dar şi ambasadorul Albaniei în România, Excelenţa Sa Franz Z. Çukaj. Aceasta a fost prima sesiune ştiinţifică organizată la Constanţa, la 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii „Bashkimi".

 

24.11.1996, Constanţa. Inaugurarea sediului Filialei Constanţa a Uniunii Culturale a Albanezilor din România

La Constanţa a fost inaugurat sediul Filialei Constanţa a UCAR. Aceste eforturi de a aduce împreună albanezii din diaspora, din Albania şi din România continuă intenţia Societăţii „Bashkimi" (1906), ce înseamnă unire.

 

1996, Bucureşti. Volum de poezie al scriitorului român cu origini albaneze Cezar Ivănescu

Apare volumul lui Cezar Ivănescu cu titlul „Rosarium". În „Anuarul Albanezul", nr. 402 (Bucureşti, 1997), editat de Uniunea Culturală a Albanezilor din România, a fost publicată o recenzie a Mariei Oprea cu privire la apariţia acestui volum.