Minoritatea albaneză 1997

01.03.1997, Bucureşti. Mărţişor la Cercul Doamnelor Albaneze

La 1 martie, la sediul UCAR s-au reunit membrele Cercului Doamnelor Albaneze. Cu acest prilej, doamna Lule Simion a citit un comunicat prin care cerea normalizarea situaţiei din Albania în urma evenimentelor cauzate de jocurile piramidale; apoi a fost prezentată o prelegere despre Ideile europene în operele Dorei D'Istria. Alte persoane au vorbit despre semnificaţia mărţişorului şi au evocat amintiri personale referitoare la acest obicei.

 

15.03.1997, Bucureşti. Declaraţie cu privire la evenimentele conflictuale din Albania

Într-o scrisoare oficială, conducerea UCAR îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia conflictuală din Albania, izbucnită pe fondul prăbuşirii jocurilor piramidale, în urma cărora numeroşi locuitori şi-au pierdut economiile. „Facem un apel la toate forţele politice să analizeze cu seriozitate posibilităţile ce pot duce la restabilirea ordinii şi a revenirii la normalitate pe calea dialogului şi democraţiei. Avem acolo rude, prieteni, studenţi din România şi nu putem rămâne indiferenţi la modul cum evoluează evenimentele", declară conducerea UCAR, prin preşedintele Gelcu Maksutovici. Scrisori similare au fost adresate de conducerea UCAR preşedintelui Senatului, domnului Petre Roman, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ion Diaconescu.

 

Mai 1997, Bucureşti. Înmânarea Ordinului „Naim Frasheri" preşedintelui UCAR, Gelcu Maksutovici

Ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Franz Z. Çukaj, a înmânat Ordinul „Naim Frasheri" profesorului Gelcu Maksutovici, preşedinte UCAR. Scriitorul romantic albanez, Naim Frasheri (1846-1900), care a scris în 1886 un poem politic, un apel adresat albanezilor şi popoarelor balcanice de a-şi uni forţele în acţiunea comună de eliberare naţională, este recunoscut ca unul dintre cărturarii de renume ai Albaniei. De-a lungul timpului, până în anul 1997 fuseseră onorate cu Ordinul „Naim Frasheri" alte patru personalităţi din România: Nicolae Iorga, Haralambie Mihăescu, Al. Rosetti şi Gheorghe Micu.

 

Mai 1997, Bucureşti. Lansarea cărţii „Raporturile româno-albaneze între anii 1990-1996" de Cristia Maksutovici

După 1989 s-au deschis noi perspective de colaborare şi de încheiere a unor acorduri bilaterale între cele două ţări, aflate pe drumul sinuos al construirii noii societăţi democratice. Lansarea cărţii „Raporturile româno-albaneze între anii 1990-1996" a prilejuit evocarea principalelor evenimente bilaterale, derulate de-a lungul celor şase ani de la înfiinţarea UCAR. Un interviu cu autoarea Cristia Maksutovici a apărut în „Anuarul Albanezul", nr. 402 (Bucureşti, 1997), editat de Uniunea Culturală a Albanezilor din România.

 

16.05.1997, Bucureşti. Simpozion ştiinţific „120 de ani de la proclamarea Independenţei de stat a României şi 85 de ani de la cea a Albaniei"

Asociaţia de Balcanistică şi Slavistică din România şi Uniunea Culturală a Albanezilor din România au marcat în luna mai 1997, printr-un simpozion ştiinţific desfăşurat la sediul UCAR, „120 de ani de la proclamarea Independenţei de stat a României şi 85 de ani de la cea a Albaniei".

 

28.05.1997, Bucureşti. Vernisajul expoziţiei de pictură a Anei Elisabeta Lazăr

La sediul UCAR, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură, realizată de fetiţa Ana Elisabeta Lazăr. A urmat un al doilea vernisaj în foaierul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian" din Bucureşti, la 1 iunie 1997.

La eveniment au participat, printre alţii, Franz Z. Çukaj, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Arber Ahmetay, consilier la Ambasada Albaniei la Bucureşti, Filip Teodorescu, ambasadorul României la Tirana, Gheorghe Micu, fostul ambasador al României la Tirana, Ali Spahia şi Albina Karamitro, deputaţi în Parlamentul Albaniei.

 

Septembrie 1997, Bucureşti. Aniversarea numărului 50 al revistei „Albanezul" (Shqiptari), editat de UCAR

Cu această ocazie, sunt publicate în „Anuarul Albanezul", nr. 402 (Bucureşti, 1997), editat de Uniunea Culturală a Albanezilor din România, numeroase mesaje de felicitare din partea Guvernului României, a liderilor comunităţilor etnice, a directorilor de publicaţii, a profesorilor şi a cercetătorilor.

 

05.09.1997, Bucureşti. Condoleanţe pentru Maica Tereza de Calcutta

S-a stins, la 5 septembrie 1997, Agnese Bojaxhiu, cunoscută de lumea întreagă drept Maica Tereza de Calcutta (27 august 1910 - 5 septembrie 1997), laureată a premiului Nobel pentru pace. În semn de profund respect, membrii UCAR au semnat în cărţile de condoleanţe de la ambasadele Indiei şi Albaniei.

 

15.09.1997, Bucureşti. Întâlnire de rămas bun între membrii UCAR şi ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Franz Z. Çukaj

La sediul UCAR din Bucureşti a avut loc întâlnirea de rămas-bun cu ambasadorul Albaniei la Bucureşti, Franz Z. Çukaj, cu ocazia încheierii misiunii diplomatice în România.

 

15-18.09.1997, Bucureşti. Seminar „Participarea minorităţilor naţionale la societatea civilă românească"

La sediul UCAR, s-a desfăşurat seminarul „Participarea minorităţilor naţionale la societatea civilă românească", organizat pe baza unui proiect susţinut de Consiliul Europei. Au participat reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret ale minorităţilor şi ai unor organizaţii ale populaţiei româneşti. La eveniment au fost prezentate lucrări despre buna convieţuire, jocuri interactive despre stereotipuri şi prejudecăţi ş.a.

 

15.11.1997, Bucureşti. Telegramă către preşedintele Republicii Albania, Regep Mejdani

În telegrama adresată preşedintelui Republicii Albania, conducerea UCAR anunţă definitivarea acţiunilor pe care organizaţia le va derula în zilele de 28 şi 29 noiembrie 1997, cu prilejul aniversării a 85 de ani de la cucerirea independenţei de stat a Albaniei. Printre activităţile propuse se regăsesc: Te Deum la Biserica Sf. Nicolae („Dintr-o Zi"), din str. Academiei din Bucureşti; simpozionul „Contribuţia albanezilor din România la făurirea actului Independenţei Albaniei"; tradiţionalele întâlniri între familiile albaneze din Bucureşti; aniversarea revistei „Albanezul" nr. 50, serie nouă, cu premierea celor mai activi colaboratori.

În aceeaşi scrisoare oficială, UCAR îşi exprimă bucuria faţă de trimiterea la Bucureşti a noului ambasador albanez, în persoana lui Marko Bello.

 

21.11.1997, Bucureşti. Primirea la preşedintele României, Emil Constantinescu, a noului ambasador al Republicii Albania la Bucureşti, Excelenţa Sa Marko Bello.

La 21 noiembrie 1997, noul ambasador al Albaniei la Bucureşti, Marko Bello, şi-a prezentat scrisorile de acreditare şi a fost primit de preşedintele României, Emil Constantinescu.

 

1997, Bucureşti. „Europa de Sud-Est nu poate fi înţeleasă fără Albania", interviu cu acad. Virgil Cândea

În „Anuarul Albanezul", nr. 402 (Bucureşti, 1997), editat de Uniunea Culturală a Albanezilor din România, a fost publicat interviul luat de jurnalista Maria Oprea academicianului Virgil Cândea. În interviu acad. Virgil Cândea vorbeşte despre cercetările sale privitoare la albanezi, care se regăsesc în volumul „Mărturii româneşti peste hotare", în care studiile sunt ordonate alfabetic. Domnia sa atestă că aşezăminte din Albania au fost ajutate în epoca medievală şi modernă de filantropi, mănăstiri, şcoli şi schituri din Ţările Române.

 

1997, Bucureşti. In memoriam Vasile Gheciu (1894-1997)

În „Anuarul Albanezul", nr. 402 (Bucureşti, 1997), editat de Uniunea Culturală a Albanezilor din România, este evocat avocatul Vasile Gheciu, născut la 30 octombrie 1894 în Korcea, Albania, şi decedat la 19 iulie 1997 în Toronto, Canada. În 1994, la împlinirea vârstei de 100 de ani, Vasile Gheciu a fost sărbătorit de comunitatea francofonă din Toronto.

 

1997, Bucureşti. Olimpia Naum (1899-1997)

În „Anuarul Albanezul", nr. 402 (Bucureşti, 1997), editat de Uniunea Culturală a Albanezilor din România, este adus un pios omagiu doamnei Olimpia Naum, născută la Korcea, Albania, în 15 iunie 1899 şi decedată la Bucureşti, la 25 mai 1997. Olimpia Naum a fost printre primii membri care au contribuit la reînfiinţarea Uniunii Culturale a Albanezilor din România, în mai 1990.

 

1997, Bucureşti. Enver Selim (1937-1997)

În „Anuarul Albanezul", nr. 402 (Bucureşti, 1997), editat de Uniunea Culturală a Albanezilor din România, conducerea UCAR face un necrolog lui Enver Selim, membru fondator al Uniunii Culturale a Albanezilor din România, în 1990.