Minoritatea albaneză 2005

Martie 2005, Bucureşti. Autobiografia comunităţii albaneze din România. „Drumul speranţei" - o nouă apariţie la Editura Privirea

La Editura Privirea a ALAR a văzut lumina tiparului volumul de interviuri, reportaje şi cronici intitulat „Drumul speranţei. O cronică a coloniei albaneze din România, povestită de ea însăşi". Autorul volumului, Marius Dobrescu, este scriitor şi jurnalist, traducătorul în România al marelui scriitor albanez Ismail Kadare şi redactorul-şef al revistei „Prietenul albanezului". „Drumul speranţei" este o carte despre comunitate, istoria şi realizările membrilor ei. Biografiile din acest volum întăresc convingerea că familiile care au ajuns la Bucureşti proveneau mai toate din sudul Albaniei, cu precădere din Korcea şi din împrejurimi (Dardha, Mboria, Vithkuqi, Drenova). Aproape în întregime, nou-veniţii erau atraşi de mirajul îmbogăţirii în România, dar plecau şi din motive politice ori din cauza persecuţiilor religioase. Mulţi dintre ei au rădăcini aromâne şi vorbeau mai mult sau mai puţin dialectul aromânesc de la sudul Dunării. Dintre personalităţile albaneze ale căror strămoşi au ales să trăiască în România îi amintim pe: Victor Eftimiu, Cezar Ivănescu, Vlad Zografi, Cornel Stavru, Irina Margareta Nistor.

 

11-13.03.2005, Sinaia. Simpozionul „Femeia în viziunea poeţilor români şi albanezi"

Asociaţia Liga Albanezilor din România a sărbătorit Ziua Femeii organizând simpozionul „Femeia în viziunea poeţilor români şi albanezi" la Sinaia, completând programul cu o seară de poezie. Recitatori amatori din cadrul ALAR au citit din creaţia unor poeţi români şi albanezi câteva poeme dedicate femeii, văzută în diferite ipostaze: mamă, soţie, fiică, soră sau iubită. Au vorbit din partea ALAR Oana Manolescu, Marius Dobrescu şi Ardian Kyçyku, iar din partea gazdelor, Marius Nicolai, viceprimarul oraşului, care a făcut şi o interesantă expunere despre istoricul locurilor în care s-a desfăşurat întâlnirea membrilor ALAR.

 

19-20.03.2005, Lugano, Elveţia. Flori pentru Alexander Moisiu

În oraşul elveţian Lugano, s-a desfăşurat manifestarea culturală „Lulë për Aleksandër Moisiun" (Flori pentru Alexander Moisiu), actor albanez de talie mondială recunoscut pentru interpretarea unor roluri memorabile din creaţia lui Shakespeare, Hauptmann, Tolstoi. Manifestarea dedicată în acest an lui Moisiu (1875-1935) a fost organizată de fundaţia ce poartă numele pictorului albanez Ibrahim Kodra, considerat de mulţi a fi celălalt Picasso. Cu ocazia acestei întâlniri a albanezilor din toată lumea a fost deschisă o expoziţie de grafică la care a participat cu o lucrare şi Vlad Dumitriu, din partea ALAR.

 

06-12.05.2005, Bucureşti. Miracolul diversităţii. Festivalul şi Târgul Minorităţilor Naţionale, ediţia a II-a

La Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti s-a desfăşurat Festivalul şi Târgul Minorităţilor Naţionale, ediţia a II-a, sub patronajul prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu. Evenimentul s-a numit „Miracolul diversităţii" şi a fost organizat în cadrul Săptămânii diversităţii în România. ALAR a deţinut două standuri unde a expus costume populare, obiecte casnice foarte vechi, fotografii ale costumelor tradiţionale purtate în satele albaneze, revistele şi cărţile publicate de ALAR, mâncăruri specifice. De asemenea, a prezentat o frumoasă şi bogată expoziţie de fotografii prelucrate de Vlad Dumitriu, intitulată „Albanezi de ieri şi azi în portret". Pe scena festivalului a evoluat grupul „Serenada" al organizaţiei, care a interpretat cele mai noi cântece intrate în repertoriul său.

 

13-14.05.2005, Sighişoara. Seminar al jurnaliştilor din comunităţile etnice

Jurnaliştii organizaţiilor etnice s-au reunit la Sighişoara pentru a pregăti ziarul „Agora" al Festivalului ProEtnica 2005. Jurnaliştii, printre care s-au aflat şi redactorii Maria Oprea şi Marius Dobrescu de la „Prietenul albanezului", au analizat, evaluat şi propus sumarul viitoarelor trei apariţii ale ziarului „Agora" al Festivalului ProEtnica de la Sighişoara. Ei au căzut de acord că „Agora" trebuie să fie un ziar viu, de actualitate, care să cuprindă cele mai semnificative informaţii despre comunităţile etnice şi despre festival.

 

18.05.2005, Bucureşti. „Drumul speranţei" a fost lansat în Parlament

La Clubul Parlamentarilor din Camera Deputaţilor, ALAR a desfăşurat una dintre cele mai importante acţiuni culturale din acest an: lansarea volumului „Drumul speranţei. O cronică a coloniei albaneze din România, povestită de ea însăşi" de Marius Dobrescu. Urmaşi ai imigranţilor albanezi de altădată, parlamentari ai celorlalte minorităţi naţionale, prieteni ai comunităţii albaneze, ziarişti ai unor televiziuni din Bucureşti au asistat cu toţii la evenimentul de lansare al acestei cărţi. Printre invitaţi s-au aflat: profesorul universitar Gheorghe Zbuchea, poetul Cezar Ivănescu, unul dintre protagoniştii volumului şi alţi oameni de cultură, urmaşi ai familiilor amintite în volum.

 

28.05.2005, Brăila. „Drumul speranţei" a trecut şi prin Brăila

Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati" din Brăila s-a dovedit neîncăpătoare pentru prietenii Asociaţiei Liga Albanezilor din România, veniţi să asiste la lansarea volumului „Drumul speranţei" în oraşul lui Naum Veqilharxhi (Vechilhardji). Printre ei s-au aflat şi descendenţii câtorva familii de albanezi, stabiliţi cu un secol în urmă în oraşul de pe malul Dunării, apreciat ca fiind un mozaic etnic. Marius Dobrescu, autorul cărţii, născut şi crescut la Brăila, a făcut o scurtă prezentare a comunităţii albaneze din România, cu referire specială la „brăileanul" Naum Vechilhardji, cel care a inventat şi editat în 1844 celebrul Evetor (alfabet).

 

01.06.2005, Bucureşti. 1 Iunie la ALAR

Cu ocazia zilei de 1 Iunie, la sediul ALAR, copiii membrilor organizaţiei au susţinut un program artistic în limbile albaneză şi română, după care au primit flori şi daruri din partea conducerii.

 

04.06.2005, Bucureşti. „Un trib glorios şi muribund" la Bookarest 2005

Sâmbătă, 4 iunie 2005, la standul Editurii Paralela 45, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte Bookarest 2005, a fost lansat volumul „Un trib glorios şi muribund", semnat de Ardian Kyçyku, redactor la revista „Prietenul albanezului". „Armonizând contrarii, permanenţe pozitive şi negative ale spiritului balcanic, cartea recreează în cheie parabolică istoria identitară a acestui spaţiu, dincolo de orice patetism şi mistificare. Este metaforă uriaşă a războiului vizibil şi invizibil dus între fiinţele sensibile, care nu vor să renunţe la Dumnezeu (deoarece El nu renunţă la ele), şi între profani", a spus la eveniment autorul Ardian Kyçyku.

 

07.06.2005, Tetovo, Republica Macedonia. Ismail Kadare - doctor honoris causa al Universităţii din Tetovo

Scriitorul Ismail Kadare a primit la Tetovo, în Republica Macedonia, titlul de doctor honoris causa al Universităţii de Sud-Est. În urmă cu doi ani, Kadare a primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii de la Prishtina. Atunci el a declarat: „Este momentul împăcării. În Balcani suflă un vânt nou, pe care noi, cei care suntem în atenţia opiniei publice, poate nici nu-l simţim. Este epoca apropierii popoarelor din Balcani şi în felul acesta peninsula noastră va ieşi din cercul vicios al neînţelegerilor".

 

28.06.2005, Edinbourgh, Scoţia - Marea Britanie. Man Booker International Price pentru Ismail Kadare

Premiul Man Booker International Price recompensează contribuţia deosebită adusă de autori contemporani literaturii universale. Anul acesta, distincţia i-a fost oferită lui Ismail Kadare, „scriitor universal, în tradiţia povestitorilor ce se trag din Homer", cum l-a caracterizat preşedintele juriului, profesorul John Carey

 

01.07.2005, Bucureşti. Poezie şi muzică în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România

Vineri, 1 iulie 2005, Sala Oglinzilor din sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti a fost gazda unei Seri de poezie şi muzică. Printre participanţi, scriitorul Marius Dobrescu, Victor Frunză, scriitor şi editor, poetul Cezar Ivănescu. Au citit din creaţiile lor: Adriana Paraschiv, regizoare şi pictoriţă stabilită la Roma, Antonia Popa, sculptoriţă, şi Oana Manolescu, profesoară de chimie, preşedinta Asociaţiei Liga Albanezilor din România. După această incursiune în poezia feminină, trioul vocal-instrumental „Serenada" al ALAR a interpretat cântece vechi de dragoste şi de petrecere româneşti şi albaneze.

 

03.07.2005, Tirana, Albania. Alegerile din Albania. Noul guvern al premierului Sali Berisha

Alegerile din Albania au adus la putere noi forţe politice grupate în jurul Partidului Democrat Albanez. Conform programului de guvernare, noul guvern va lua urgent cele mai dure măsuri împotriva corupţiei din ţară, va încuraja investiţiile străine şi se va strădui să îndrepte Albania spre Uniunea Europeană.

 

03-04.09.2005, Iaşi. Serenade albaneze în Târgul Ieşilor

Are loc la Iaşi Festivalul Interetnic al Minorităţilor Naţionale, organizat de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România. Au participat ansambluri ale minorităţilor albaneză, bulgară, sârbă, ucraineană şi croată. ALAR a fost prezentă cu grupul „Serenada", cu cărţi şi numere din revista „Prietenul albanezului" pe care le-a dăruit publicului ieşean.

 

16-21.09.2005, Neptun. Festivalul „Zile şi nopţi de literatură" de la Neptun, ediţia 2005. Mario Vargas Llosa - premiul „Ovidius"

Aproape o sută de scriitori, critici, editori şi oameni de cultură din toată lumea au participat la ediţia din acest an a deja cunoscutului Festival „Zile şi nopţi de literatură" de la Neptun, organizat de Uniunea Scriitorilor din România. Tema colocviului a fost „Eu scriu. Cine mă citeşte?". Ca să reprezinte literatura albaneză în acest an, USR a invitat trei scriitori: pe Riat Ajazaj (stabilit în Germania), Mustafë Xhemaili (stabilit în Elveţia) şi pe Ardian Kyçycu (stabilit în România).

 

30.09-02.10.2005, Craiova. Summitul primarilor din Balcani

Craiova a fost la sfârşitul lui septembrie locul de desfăşurare al unui eveniment balcanic: Summitul primarilor din principalele oraşe ale Peninsulei Balcanice. Aceasta a fost cea de-a patra întâlnire internaţională de prietenie şi cooperare a primarilor din principalele oraşe balcanice - Balcinet. La întrunire au participat oficialităţi din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Macedonia, Grecia, România, Serbia-Muntenegru şi Turcia. La eveniment a participat şi preşedintele României, Traian Băsescu. Din Albania au fost prezenţi: Robert Damo şi Spiro Gjanci, primarul şi respectiv viceprimarul oraşului Korcea. Din partea ALAR au fost prezenţi: deputata Oana Manolescu, preşedinta ALAR, Andrei Nicolici şi scriitorul Marius Dobrescu, redactorul-şef al revistei „Prietenul albanezului". În cuvântul lor, primarii au arătat importanţa colaborării interbalcanice la nivel local, în cele mai importante probleme ale comunităţii: sărăcia, consumul de droguri, criminalitatea. Următoarele întâlniri va avea loc la Ankara în 2006 şi la Novi Sad în 2007.

 

08-09.10.2005, Galaţi. Simpozionul „Europa - un patrimoniu comun"

Are loc la Galaţi un simpozion dedicat moştenirii culturale comune europene şi valorificării ei, organizat de Guvernul României - DRI şi Uniunea Democrată Turcă, Filiala Galaţi. La simpozion, printre reprezentanţii mai multor minorităţi din România, au participat şi doi membri ai ALAR. Discuţiile s-au axat şi asupra rolului tineretului în integrare şi postintegrare şi au urmărit să promoveze strategii şi modalităţi de exprimare în vederea depăşirii xenofobiei şi intoleranţei. Evenimentul desfăşurat la Galaţi a urmărit să atragă atenţia că societatea românească mai are unele corecturi de făcut în privinţa modului în care este abordată problematica interetnică. El a arătat că o Europă unită nu poate fi posibilă fără o înţelegere şi rezolvare în spirit modern a chestiunilor legate de minorităţi.

 

22-24.10.2005, Braşov. Trainingul cu tema „Fonduri europene pentru minorităţi"

La Braşov, s-au întâlnit membri ai minorităţilor naţionale cu membri ai Consiliului Europei pentru problemele minorităţilor şi au discutat despre modul de accesare a unui fond european. Din partea ALAR a participat Anca Oprescu.

 

Noiembrie 2005, Tirana, Albania. Târgul de Carte „Tirana 2005"

La începutul lunii noiembrie, la Tirana, a avut loc cea de-a opta ediţie a Târgului Internaţional de Carte. Mass-media albaneză a remarcat cu acest prilej că prezenta ediţie a fost una a premiilor, dat fiind faptul că organizatorii au atribuit editurilor sau autorilor nu numai premii pentru calitatea scriiturii, ci şi pentru cea a prezentării grafice, pentru copertă şi tehnoredactare.

 

12.11.2005, Craiova. Eveniment cultural sub sigla ALAR

Are loc la Craiova un dublu eveniment cultural: lansarea volumului de versuri „Ne va uni iubirea", autor Oana Manolescu, şi prezentarea lucrării „Drumul speranţei. O cronică a comunităţii albaneze, povestită de ea însăşi", de Marius Dobrescu. Manifestarea s-a desfăşurat în Sala Oglinzilor de la Muzeul de Artă din municipiu şi la ea au participat atât membri ai Asociaţiei Liga Albanezilor din România, Filiala Dolj, cât şi numeroşi iubitori de cultură din Craiova. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului judeţean Dolj, ai primăriei Craiova, ai unor instituţii locale de cultură. Referitor la volumul de interviuri şi reportaje „Drumul speranţei", vorbitorii au ţinut să sublinieze aportul pe care comunitatea albaneză din ţara noastră l-a adus la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. „Albanezii nu au fost, cum se afirmă adesea, gărzi de corp ai boierilor români, iaurgii, bragagii sau portari de bloc. Ei au dat culturii române scriitori, cântăreţi, economişti, profesori şi cercetători, oameni de afaceri şi mari negustori". Evenimentul fost relatat pe larg de presa scrisă craioveană, de Radio România Actualităţi - Redacţia Craiova, dar şi de secţia doljeană a Televiziunii Române.