Minoritatea albaneză 2013

25.01.2013, București. Expoziție foto la Muzeul Național al Țăranului Român 

În Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român a avut loc vernisajul expoziției de fotografii a artistului albanez din Kosovo Artan Korenica.

Expoziția intitulată „Nu mă privi de sus” a fost un proiect la care artistul fotograf a început să lucreze cu câțiva ani în urmă, fiind susținut, în decembrie 2011, de către Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Elveției, Fundația pentru o Societate Deschisă Kosovo și Fundația pentru o Societate Deschisă din Budapesta. Sunt portretizate persoane care aparțin mediilor sociale și economice diferite, cu formare educațională diferită și vârste diferite. Albumul realizat cu această ocazie conține fotografii din expoziție, portrete și fotografii documentare ce prezintă condițiile de viață ale persoanelor fotografiate.


21.02.2013, București. Ziua Limbii Materne 

În 21 februarie 2013, Primăria Sectorului 4 din București a organizat un spectacol având ca principali protagoniști reprezentanții minorităților etnice din România. Această zi a intrat în calendarul evenimentelor publice ca Ziua Limbii Materne. La eveniment au participat creatori și artiști din partea Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”, a minorităților macedoneană, evreiască, armeană, bulgară, romă, elenă, rusă lipoveană și albaneză. Spectacolul s-a încheiat cu un program de muzică și dansuri populare românești interpretate de ansamblul „Simion” din București. Din partea comunității evreiești, evenimentul a fost onorat prin participarea actriței Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat. Programul a cuprins cântece și dansuri din repertoriul fiecărei comunități, scenete și minirecitaluri oferite de interpreți din cadrul fiecărei etnii, recitaluri de poezie și multe altele. Ca de fiecare dată, muzica albaneză, în speță serenadele albaneze prezentate de grupul „Serenada”, a fost printre cele mai apreciate de spectatori.


27.02-03.03.2013, Craiova. Participare ALAR la Târgul de Carte Gaudeamus

Deschis în perioada 27 februarie – 3 martie 2013, în holul mare al Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova, Târgul de Carte Gaudeamus (a XII-a ediție) a prilejuit întâlnirea publicului doritor de lectură cu cele mai importante edituri din țară. ALAR a prezentat CD-uri muzicale cu bine-cunoscutele serenade albaneze, revista de cultură „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit” și obiecte de uz școlar lucrate cu motive tradiționale albaneze.

 

06-10.03.2013, Iași. Târgul Internațional de Carte Librex

Târgul Internațional de Carte Librex s-a impus în actualitatea culturală a Iașiului ca un eveniment cultural recunoscut, apreciat și așteptat de expozanți și de publicul cititor. Ca de fiecare dată, ALAR și-a prezentat la Iași ultimele apariții editoriale, colecția de discuri muzicale, revista lunară „Prietenul albanezului”, care s-au bucurat de toată atenția vizitatorilor din capitala Moldovei.

Activitatea culturală a ALAR a fost răsplătită cu premiul special „Petru Caraman”, acordat „Pentru multiculturalitate”, dar și cu alte trei diplome pentru participare și pentru calitatea deosebită a cărților editate de Editura „Privirea” a ALAR.

Premiul cel mare al Târgului a fost acordat Editurii piteștene Paralela 45, pentru „Cel mai valoros program editorial”.


13-17.03.2013, București. ALAR participă la târgul de carte Amplus

În perioada 13-17 martie 2013, ALAR a luat parte la Salonul de Carte, Presă și Muzică organizat de Amplus International Ltd, care s-a desfășurat la București, la Palatul Național al Copiilor.


28-30.03.2013, Korça, Albania. Conferință științifică „Relațiile culturale și istorice albanezo-române”

Universitatea „Fan S. Noli” din Korça (Albania), Ministerul român de Externe, Ambasada României la Tirana și Academia Română au organizat, la sfârșitul lunii martie 2013, o conferință științifică, având ca temă relațiile reciproce româno-albaneze. Au participat cu lucrări științifice cadre universitare din diverse centre universitare din Albania, cercetători din București și din Constanța și oameni care se preocupă în mod permanent de aceste relații. Comunicările cercetătorilor și profesorilor universitari: prof. univ. dr. Nicolae Tanașoca, prof. univ. dr. Daniela Busa, prof. univ. dr. Nicolae Saramandu, dr. Cătălina Vătășescu, conf. univ. dr. Nistor Bardu, dr. Manuela Nevaci, conf. univ. dr. Stoica Lascu, prof. univ. dr. Ali Jashari – decanul Facultății de Filologie și Pedagogie a Universității „Fan S. Noli” din Korça, prof. univ. dr. Emil Lafe, prof. univ. dr. Mimoza Karagjozi Kore, lect. univ. Daniela Stoica, lect. univ. Neli Nacio etc. au abordat probleme istorice și culturale ale relațiilor româno-albaneze. Din partea ALAR a participat Marius Dobrescu, care a susținut prelegerea „Presa românească interbelică despre regele Ahmet Zogu și Albania anilor ’30”. Lucrările conferinței au fost salutate de rectorul Universității din Korça, prof. univ. dr. Gjergj Mero, și de ambasadorul României la Tirana, E.S. Viorel Stănilă.


09-11.05.2013, Sebeș, Lancrăm (jud. Alba). Festivalul Internațional „Lucian Blaga”

În perioada 9-11 mai 2013, la Sebeș și Lancrăm (județul Alba) a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate marelui scriitor și filosof din secolul al XX-lea Lucian Blaga. Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, aflat la a 33-a ediție, a strâns în jurul operei blagiene creatori și cercetători români și străini, artiști și traducători veniți din toate colțurile Europei. De asemenea au participat academicieni și profesori universitari din București, Cluj, Iași, Craiova și Târgu-Mureș, cu contribuții de seamă la studierea operei lui Blaga. Din Albania a fost prezent criticul literar și scriitorul Luan Topciu. Festivalul Internațional „Lucian Blaga” s-a încheiat cu festivitatea de decernare a premiilor. Premiului special pentru traducere a fost decernat criticului, scriitorului și traducătorului Luan Topciu pentru editarea volumului „Lucian Blaga: Lumină din lumină/Dritë nga drita”, ediție bilingvă româno-albaneză, prima ediție din opera poetică blagiană în aceasta limbă, apărut la Editura Altip din Alba Iulia.


15-19.05.2013, Timișoara. Târgul de Carte Gaudeamus 

Între 15 și 19 mai 2013, Asociația Liga Albanezilor din România a participat cu un stand propriu la Târgul de Carte Gaudeamus organizat la Timișoara. În standul ALAR au fost expuse 23 de titluri de cărți bilingve sau în română – istorie, proză, poezie, CD-uri bilingve, albume cu motive populare albaneze – și diverse numere din revista „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit”.


12.08.2013, București. Lansarea volumului de poeme de Gjekë Marinaj

În ziua de 12 august, la București a avut loc lansarea volumului de poeme „Prizonierul absenței” al autorului de origine albaneză Gjekë Marinaj – poet și profesor universitar în Dallas (Texas). Autorul cărții a fost prezent la eveniment și a acordat autografe prietenilor și simpatizanților din București. Volumul a fost prefațat de criticul literar Radu Voinescu, prezent, de asemenea, la eveniment. Au mai luat parte scriitorul și diplomatul Luan Topciu, autorul, printre altele, al unei antologii din poezia albaneză de ieri și de azi, eseistul și scriitorul Vlad Zografi (provenit dintr-o distinsă familie albaneză), ziarista Maria Dobrescu, scriitori și jurnaliști din presa centrală, precum și alți simpatizanți ai literaturii albaneze. Volumul de poeme a fost tradus de Marius Dobrescu.


29.08-01.09.2013, Sighișoara. Festivalul Intercultural ProEtnica 

Între 29 august și 1 septembrie 2013, cetatea medievală Sighișoara a fost gazda celei de-a 11-a ediții a Festivalului Intercultural ProEtnica. 20 de minorități naționale istoric recunoscute în România au revenit pe scena îndrăgitului festival. În ediția a 11-a, alături de spectacole artistice susținute de ansamblurile minorităților naționale, de standuri meșteșugărești și de expoziții, au fost organizate și mese rotunde pe tematica multiculturalității. Încă de la înființare, Festivalul ProEtnica a fost gândit ca un instrument de combatere a discriminării etnice și a rasismului. Ansamblul „Serenada” al ALAR a susținut un program amplu de dansuri din nordul și sudul Albaniei și de serenade din zona Korça (Albania), orașul de unde au venit în România majoritatea etnicilor albanezi de astăzi. ALAR a fost prezent la festival și cu un stand de carte, reviste și CD-uri cu muzică albaneză, care au fost distribuite gratuit tuturor celor interesați.


26.09.2013, București. Ziua Europeană a Limbilor

Pentru prima dată în istoria minorităților naționale din România, în 26 septembrie 2013 a fost celebrată Ziua Europeană a Limbilor, marcată de o serie de evenimente. La sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România au avut loc manifestări culturale internaționale „LinguaFEST”. Ceremonia, organizată de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), Comisia Europeană (RCE) și Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, a cuprins o primă secțiune de acordare a premiilor European Language Label (Certificatul Lingvistic European) pentru cele mai bune proiecte creative și inovatoare în domeniul predării și al învățării limbilor străine. În aceeași zi a fost organizată o cafenea literară, intitulată „Cetățenie europeană și dialog intercultural”, în care scriitori din diverse comunități etnice au citit bilingv fragmente din operele lor.


26-28.09.2013, Ploiești. Festivalul multietnic „Alfabetul Conviețuirii”

În zilele de 26-28 septembrie 2013, Asociația Liga Albanezilor din România a fost invitată la Ploiești, la Festivalul multietnic „Alfabetul Conviețuirii”. Organizat de Uniunea Elenă din România, în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice și Primăria Municipiului Ploiești, festivalul a adunat ansamblurile a 17 minorități naționale din România, încântând publicul prahovean cu manifestări artistice de înaltă ținută. Delegațiile minorităților, în costume naționale și purtătoare ale steagurilor fiecărei etnii, au defilat pe bulevardul principal al orașului în aplauzele spectatorilor. Echipa Asociației Liga Albanezilor din România a defilat cu tinerii săi îmbrăcați în costume populare provenind din diverse regiuni ale Albaniei, iar pe scena acestui festival grupul „Serenada” a susținut un concert de 40 de minute. În holul Casei de Cultură din Pitești a fost amenajat un stand cu cărți și albume muzicale realizate de ALAR.


17.10.2013, Craiova. Seară culturală albaneză

Biblioteca Județeană „Teodor și Aristia Aman” din Craiova a găzduit o seară culturală organizată de Asociația Liga Albanezilor din România cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului albanez Petro Marko. Cu aceasta ocazie, Asociația Liga Albanezilor din România a editat la editura sa „Privirea” povestirea „Oameni și lupi” a scriitorului Petro Marko. Cartea a fost lansată în prezența membriilor organizației ALAR și a cititorilor revistei „Prietenul albanezului/Miku i shqiptarit”. Alături de opera amintită, ALAR a pus la dispoziția publicului și alte cărți și albume muzicale albaneze. Deputata și președinta ALAR, Oana Manolescu, a vorbit despre istoricul comunității albaneze din România și a prezentat munca ALAR. Domnul Marius Dobrescu, redactorul-șef al revistei „Prietenul albanezului”, a vorbit despre viața și opera scriitorului Petro Marko.


12-13.11.2013, Tirana, Albania. Vizită oficială a delegației Camerei Deputaților din România în Albania

O delegație a Camerei Deputaților a României, condusă de președintele acesteia, Valeriu Zgonea, a efectuat o vizită oficială în Republica Albania. Din delegație au mai făcut parte și Oana Manolescu, membră a grupului parlamentar al minorităților naționale, ca reprezentantă a minorității albaneze. Vizita a fost prilejuită de aniversarea a o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Albania. În cursul celor două zile, delegația română a avut întâlniri cu cele mai înalte oficialități albaneze: cu președintele Parlamentului de la Tirana, Ilir Meta, cu președintele Albaniei, Bujar Nishani, cu premierul Edi Rama, cu ministrul albanez de externe, Ditmir Bushati, și cu ministrul agriculturii, Edmond Panariti. Susținerea României pentru procesul de integrare a Albaniei în Uniunea Europeană și intensificarea contactelor bilaterale au fost subiectele principale pe agenda discuțiilor bilaterale. La toate aceste întâlniri a participat și deputatul minorității albaneze din România, Oana Manolescu, ce a oferit înaltelor personalități de la Tirana, din partea Asociației Liga Albanezilor din România, cărți, reviste și CD-uri cu muzică albaneză în interpretarea grupului folcloric „Serenada”.

 

26.11.2013, București. Vizită oficială a premierului Albaniei 

În după-amiaza zilei de 26 noiembrie, prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a fost primit la sediul Guvernului de la București de premierul român Victor Ponta. Cu acest prilej, între cei doi oficiali s-au purtat discuții referitoare la întărirea relațiilor bilaterale și sprijinirea inițiativelor comune în vederea realizării unor proiecte raionale și europene. Întărirea relațiilor bilaterale, în special a celor economice și pe linia schimburilor de experiență în ce privește integrarea europeană, a constituit tema principală a convorbirilor dintre cei doi premieri. Prim-ministrul Victor Ponta l-a asigurat pe omologul său albanez de sprijinul fără rezerve al guvernului român pentru integrarea europeană a Albaniei și de dorința de a da un nou impuls colaborării economice dintre cele două țări.

Prim-ministrul albanez a avut în aceeași zi o întâlnire separată cu premierul Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, și cu prim-miniștri polonez, ceh, slovac și eston.


26.11.2013, București. Sărbătorirea Zilei Naționale a Albaniei

Asociația Liga Albanezilor din România a sărbătorit, alături de membri și simpatizanți, Ziua Națională a Albaniei, evenimentul fiind și un prilej al unei întâlniri în cadrul comunității. Cu această ocazie a fost celebrată și Ziua Națională a României, aflată la o distanță de câteva zile de ziua națională a albanezilor, în 1 decembrie. După intonarea celor două imnuri, al României și al Albaniei, și cuvenitele cuvinte de salut, cei prezenți au asistat la un program de serenade interpretate de grupul vocal „Serenada”. Apoi a fost prezentat volumul „Oameni și lupi” de Petro Marko, editat la Editura „Privirea” a ALAR, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea marelui scriitor albanez.


16.12.2013, București. Evenimentul aniversar consacrat împlinirii a 100 de ani de relații diplomatice româno-albaneze 

Ministerul Afacerilor Externe a găzduit în 16 decembrie 2013 evenimentul dedicat aniversării a 100 de ani de relații diplomatice bilaterale între România şi Republica Albania. La eveniment au participat secretarul de stat Radu Podgorean, ambasadorul Republicii Albania la București, Sami Shiba, respectiv al României la Tirana, Viorel Stănilă, reputați specialiști din mediul academic, membri ai corpului diplomatic acreditat la București, cât şi importanți promotori ai relațiilor culturale bilaterale, cum ar fi scriitorul Marius Dobrescu, Fahri Balliu, patron de presă și editor în Albania, precum și criticul literar Luan Topciu, ministru consilier la Ambasada Albaniei la București. Minoritatea albaneză din România a fost reprezentată de deputata Oana Manolescu, președinta Asociației Liga Albanezilor din România. În cadrul evenimentului a fost prezentată contribuția editorială a lui Fahri Balliu, patron al Editurii 55 din Tirana, gazetar și fost diplomat, la cunoașterea în Albania a unor opere fundamentale din literatura, istoriografia și filologia românească. Astfel, dată fiind contribuția sa deosebită la dezvoltarea relațiilor culturale între România și Albania, i s-a decernat o diplomă de excelență din partea Ministerului Afacerilor Externe al României. De asemenea, deputata Oana Manolescu i-a oferit o diplomă lui Fahri Balliu din partea Asociației Liga Albanezilor din România, subliniind faptul că relațiile diplomatice dintre cele două țări și centenarul din acest an sunt încununarea oficială a legăturilor de peste 2000 de ani ale celor două popoare. La rândul său, Fahri Balliu a reliefat faptul că relațiile dintre România și Albania sunt unele de suflet, prietenia româno-albaneză trecând dincolo de relațiile diplomatice uzuale.

 

17-18.12.2013, București. Sărbătorirea Zilei Minorităților Naționale

În 17 și 18 decembrie 2013, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României a organizat o serie de manifestări dedicate Zilei Minorităților Naționale, 18 decembrie. A deschis seria manifestărilor din acest an masa rotundă cu tema „Bune practici desprinse din proiectele interetnice ale anului 2013”, care s-a desfășurat în ziua de 17 decembrie la Casa Dunării din București. În deschiderea lucrărilor a luat cuvântul Enikő Katalin Laczikó, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, după care inițiatorii și organizatorii celor mai reușite proiecte sprijinite financiar de DRI în anul 2013 au prezentat date și informații despre desfășurarea și rezultatele acestora.

În deschiderea programului din 18 decembrie s-a desfășurat un eveniment realizat de Departamentul pentru Relații Interetnice în colaborare cu Reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în România (PNUD), și anume conferința de încheiere a proiectului „Economia socială, ca soluție a dezvoltării comunităților de romi din România”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni!”. În paralel s-a desfășurat un workshop cu tema „Economia socială – provocări și oportunități de dezvoltare pentru comunitățile de romi și pentru alte minorități naționale”. Agenda evenimentului a inclus, de asemenea, o prezentare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, program macroregional la care participă 14 state din întregul bazin dunărean, inclusiv România. Au prezentat puncte de vedere asupra ariilor de aplicare Emeric Bartha, secretar general al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene, cu sediul în Casa Dunării, precum și Emanuel Cernat, director în cadrul Autorității Naționale pentru Turism. Evenimentul dedicat Zilei Minorităților Naționale s-a încheiat cu un concert de colinde.


22.12.2013, București. Festivitate cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Ca în fiecare an, spre sfârșitul lunii decembrie, copiii membrilor ALAR au fost gazdele lui Moș Crăciun. Evenimentul a fost însoțit de un concert de colinde oferit de membrii grupului „Serenada”, la care au participat și cei mici. Surpriza serii a oferit-o Moș Crăciun, care a oferit fiecărui copil un dar potrivit vârstei lui. Au fost prezenți membri ai comunității albanezilor, care s-au bucurat împreună cu copiii de atmosfera de sărbătoare.