Minoritatea albaneză 2015

29.01.2015, Craiova. Valori multiculturale

În 29 ianuarie 2015 a avut loc în Craiova lansarea proiectului „Grant SEE – revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale”. Promotor al proiectului a fost Facultatea de Litere a Universității din Craiova. Parteneri: Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu” – Academia Română și Institutul Norvegian de Teologie din Oslo, Norvegia. Scopurile: promovarea istoriei culturale a minorităților etnice din regiunea Oltenia în rândul publicului larg, evidențierea rolului pe care l-au avut și îl au acestea în climatul sociocultural din regiune, precum și consolidarea relațiilor bilaterale româno-norvegiene la nivel instituțional, cu accent pe schimbul de bune practici în domeniul culturii. S-a decis ca rezultatele activităților circumscrise proiectului să fie: realizarea unui ghid interdisciplinar care va contura un profil identitar relevant pentru moștenirea culturală a minorităților într-un context al diversității culturale, înființarea unei „Colecții a minorităților din Oltenia” la Casa Universitarilor și crearea unei baze de date bilingve a minorităților din Oltenia.


07.02.2015, Brăila. Port popular din Albania și muzică albaneză

Asociația Culturală „Livada”, Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila și Asociația Liga Albanezilor din România au organizat o expoziție de costume populare albaneze, timbre și ilustrate, apoi un stand de cărți și de CD-uri cu muzică albaneză. După alocuțiunile rostite de personalități ale culturii brăilene și de oficialități locale și naționale (Iulian Gheorghe – președintele Asociației „Livada”, Oana Manolescu – deputat, președintă ALAR, Nelu Ivan – cunoscut colecționar brăilean, Aurel Simionescu – primarul Brăilei, Viorel Mortu – scriitor, președinte interimar al CJ Brăila), o prezentare interesantă a „Brăilei albaneze” a facut directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. dr. Ionel Cândea. La eveniment a fost prezent și ambasadorul Albaniei la București, Ilir Tepelena. După discursul E.S. a avut loc un spectacol de muzică: serenade din zona Korça, interpretate de artiștii grupului vocal „Serenada” (Carmen Bălășoiu, Manuela Mocanu Voinea și Ștefan Corbu), și un recital de muzică populară românească susținut de elevii Școlii Populare de Artă „Vespasian Lungu” din Brăila (Ana Onofrei, Raluca Aliman Burlacu și Roberta Vișan).

În presa locală evenimentul a fost consemnat și comentat cu aprecieri.


23.02-01.03.2015, Craiova. ALAR la Târgul de Carte Gaudeamus 

Asociația Liga Albanezilor din România a fost invitată, ca în fiecare an, la sărbătoarea prilejuită de Târgul de Carte, Presă și Muzică al Caravanei Gaudeamus. A expus circa 1.000 de volume, dintre care 900 se află acum în bibliotecile cetățenilor olteni.


27.02.2015, București. Vizită a unor înalte oficialități albaneze în România

În data de 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, a efectuat o vizită oficială în București. Acesta a avut întâlniri cu premierul României, Victor Ponta, cu președinții celor două camere ale Parlamentului român, Călin Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea. În aceeași zi premierul Albaniei a vizitat Primăria capitalei, unde a avut o întrevedere cu Sorin Oprescu, edilul-șef al Bucureștiului.

Reprezentanții Guvernelor României și Albaniei, Erion Veliaj și Rovana Plumb, au semnat un acord de protecție socială prin care albanezilor care muncesc în Romania și românilor care muncesc în Albania le vor fi recunoscute, pe principiul reciprocității, contribuțiile sociale și vechimea în muncă.

 

27.02.2015, București. Premierul Albaniei – doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte

Universitatea Națională de Arte din București i-a acordat titlul de doctor honoris causa lui Edi Rama, premierul Republicii Albania. Ceremonia de acordare a titlului a avut loc vineri, 27 februarie 2015, în aula Bibliotecii Centrale Universitare din București, în prezența conducerii și a Senatului Universității Naționale de Arte din București, a unor importante personalități din viața politică, culturală și artistică din România, a corpului diplomatic și a unui numeros public. Ședința festivă a fost deschisă de prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu, președintele Senatului UNArte, pe când Laudatio a fost rostit de academician prof. univ. dr. Răzvan Teodorescu. Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, rector al Universității Naționale de Arte din București, a dat citire diplomei și i-a înmânat înalta distincție lui Edi Rama.

 

27.02.2015, București. Lansarea cărții „În culisele puterii” de Edi Rama

În ziua de 27 februarie 2015, Editura Corint a lansat volumul biografic „În culisele puterii” de Edi Rama, în traducerea Renatei Topciu Melonashi, cu o prefață semnată de senatorul Mircea Geoană. La lansarea cărții au participat premierul român, Victor Ponta, ministrul muncii, Rovana Plumb, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul Republicii Albania la București, Ilir Tepelena, numeroase personalități din mediul academic, diplomați, oameni de cultură și membri ai comunității albaneze din România, elevi și studenți. Autorul și-a caracterizat cartea ca fiind „despre înălțare, cădere și renaștere”.


08.03.2015, București. Sărbătoarea primăverii de Ziua Femeii

Filiala București a ALAR a sărbătorit Ziua Internațională a Femeii printr-o reuniune de ținută, la care a participat, ca invitată de onoare, și doamna Marçela Tepelena, soția Excelenței Sale Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania la București. A concertat cunoscutul grup muzical „Serenada”.


11-15.03.2015, Iași. ALAR la Târgul de Carte Librex 

Asociația Liga Albanezilor din România a participat la Târgul de Carte Librex, organizat la Iași, cu stand propriu, expunând peste 25 de titluri de carte și numere ale revistei „Prietenul albanezului”. Publicațiile standului au fost căutate și s-au epuizat cu o zi înainte de închiderea târgului.


25.03-02.04.2015, Craiova. Promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia

În cadrul proiectului „Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextual diversității culturale”, parte a „Programului pentru promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, implementat de Universitatea din Craiova prin Facultatea de Litere, în parteneriat cu Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Romane și Institutul Norvegian de Teologie din Oslo, Norvegia, ALAR a prezentat programe artistice de cântece și dansuri populare albaneze, o expoziție de costume populare albaneze unicat, precum și cărți editate bilingv. Doamna deputat Oana Manolescu, președinta ALAR, a susținut un discurs privind istoria comunității albaneze din Oltenia și perspectivele ei de dezvoltare.


22-26.04.2015, Cluj-Napoca. Târgul de Carte Gaudeamus

La standul Asociației Liga Albanezilor din România de la Târgul de Carte Gaudeamus au fost etalate, pentru publicul clujean și nu numai, cărți și albume muzicale. După numai trei zile, toate publicațiile prezentate au ajuns în bibliotecile clujenilor.


13-17.05.2015, Oradea. Participare la Târgul de Carte Gaudeamus 

Asociația Liga Albanezilor din România a fost prezentă cu un stand propriu și la Târgul de Carte Gaudeamus organizat de Radio România la Oradea. Iubitorii de cultură au arătat un interes deosebit pentru cărțile publicate de Editura Privirea și pentru revista „Prietenul albanezului”. Interes au trezit și CD-urile cu muzică din folclorul urban albanez interpretată de grupul „Serenada” al ALAR.


21.05.2015, București. Manifestări culturale și artistice de anvergură

Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Diversității Culturale și a aniversării a 60 de ani de la admiterea României în Organizația Națiunilor Unite, Ministerul Afacerilor Externe a organizat un amplu eveniment internațional, concretizat în trei expoziții de artă ale unor artiști cunoscuți: Alex Ivanov, Mihai Criste și Maria Dobrescu. Prezentarea a fost realizată de criticul de artă Corneliu Ostahie. Manifestarea, la care și-a adus contribuția Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, a avut loc la sediul Bibliotecii Naționale.

Manifestarea a inclus, ceremonia de acordare a diplomelor de merit „Dimitrie Cantemir” pentru inițiativa ONU intitulată „Alianța Civilizațiilor”. Printre laureați s-au numărat George Grigore, profesor universitar la Catedra de limba arabă a Universității București, Rodica Precupețu, șef de serviciu la Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Wajiha Harris, președinta Fundației Scheherazade București, Petru Dumitriu, ministru plenipotențiar în cadrul MAE, primul corespondent național pentru ACONU. Expoziția a fost deschisă în perioada 21 mai – 12 iunie 2015.


27.05-01.06.2015, Galați. Târg de carte

ALAR a participat la a VII-a ediție a Festivalului/Târgului Național al Cărții „Axis Libri”, eveniment organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați în parteneriat cu Editura Eikon, cu sprijinul Consiliului Județean, al Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Galați și în colaborare cu instituțiile de cultură din municipiu.

Ca de obicei, ALAR s-a prezentat cu cele mai noi realizări culturale pe care le promovează constant: cărți de istorie și beletristică ale unor autori albanezi și români, lucrări de etnografie și folclor, albume muzicale cu serenade din folclorul urban albanez, precum și cu ultimele numere ale revistei „Prietenul albanezului”.


01-15.06.2015, Korça, Vlora, Albania. Turneu în Albania

În prima lună a verii, ansamblul de cântece și dansuri populare albaneze „Serenada” al Asociației Liga Albanezilor din România a fost invitat să susțină o serie de spectacole în Republica Albania. O delegație a comunității albaneze din România, condusă de doamna Oana Manolescu, deputat în Parlamentul României, a însoțit ansamblul.

Spectacolele, care s-au bucurat de un mare succes, au avut loc la Korça și Vlora și au constat în cântece și dansuri albaneze și românești.

S-au făcut schimburi de cărți și de obiecte de artizanat cu reprezentanții organizațiilor culturale ale orașelor Korça, Vlora și Fier. Au fost vizitate Krujë, Tirana și complexul turistic Dajti.


17-30.06.2015, Oradea. Documentare în teritoriu

În a doua jumătate a lunii iunie 2015, o echipă de jurnaliști din presa scrisă, on-line, din radio și televiziune a făcut o vizită de documentare în zona Oradea, județul Bihor. Acțiunea face parte din Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), pentru cooperare a statelor din bazinul Dunării pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a întregii zone. Pe lângă cele nouă state membre UE – Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Slovacia, Slovenia, România, Ungaria și câteva landuri din Germania –, participă și cinci state non-UE: Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina. Echipa de jurnaliști, coordonată de reprezentanți ai Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, face parte din grupul de lucru al României ce promovează minoritățile din regiunea Dunării.

Proiectul SUERD și-a propus să investigheze, în diferite etape, principalele zone multietnice ale țării și să promoveze viața cotidiană a minorităților din regiunea Dunării.

În acest an (etapa a doua), programul a continuat cu cercetarea zonei Bihor și a cuprins vizite și întâlniri cu autorități și personalități locale din Alba Iulia, Oradea, Aleșd, Salonta, Palota, Otomani, Diosig și Gyula (Ungaria).


05-07.07.2015, Constanța. Dialog al minorităților

Comisia de cultură, culte și mass-media a Consiliului pentru Minorități Naționale a desfășurat la Constanța, în perioada 5-7 iulie 2015, programul „Dialog pe teme culturale cu minoritățile naționale din Dobrogea. Proiecte multiculturale realizate în regiune, inițiative ale comunităților locale”. La acest eveniment au luat parte, pe lângă membrii Comisiei de cultură, și reprezentanți ai Departamentului pentru Relații Interetnice, precum și reprezentanți ai comunităților etnice din Constanța. Obiectivul general al acestui program a fost schimbul de experiență și bune practici în domeniul promovării dialogului intercultural, al diversității lingvistice, culturale și religioase și al punerii în valoare a patrimoniului istoric și cultural.

Subiectele abordate la întâlnirea Comisiei au fost legate de proiectele multiculturale realizate în zonă, la inițiativa comunităților locale. S-a discutat despre posibilitatea realizării unor proiecte inițiate de membrii Comisiei de cultură, despre participarea minorităților naționale la programul „Salonul de carte, presă și muzică”, programat să se desfășoare la Sinaia în luna august a acestui an, ca și despre oportunitatea unei modalități noi de a marca Ziua Minorităților Naționale, votându-se în unanimitate schimbarea datei de 18 decembrie, data care marca Ziua Minorităților Naționale, cu data de 21 mai, zi în care se sărbătorește și Ziua Mondială pentru Diversitate Culturală. După sesiunile de lucru, au fost efectuate vizite de documentare la sediul Uniunii Democrate Turce din România, la sediul Comunității Elene, filiala Constanța, precum și la Centrul Cultural al Turciei, „Yunus Emre”. Totodată participanții la program au avut prilejul de a efectua un schimb de păreri cu redacția revistei „Hakses”, cu redacția „Radio T” (a comunității turco-tătare, cu emisiuni on-line în cele două limbi), precum și cu alți promotori de manifestări culturale din Constanța. Din partea ALAR, la întâlnirea Comisiei de cultură a CMN a participat Marius Dobrescu, redactorul-șef al revistei „Prietenul albanezului”.


19-23.08.2015, Sighișoara. Festival cultural

ALAR s-a prezentat la a XIII-a ediție a festivalului cu importantă participare și largă audiență ProEtnica, eveniment organizat, ca în fiecare an, de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret, împreună cu municipalitatea Sighișoara, cu un stand de cărți și alte publicații și cu o parte a ansamblului artistic de cântece și dansuri „Serenada”. Artiștii au interpretat dansuri din sudul Albaniei și serenade korceare, rămase în patrimoniul etniei albaneze din România. Ca o noutate, a fost prezentată pentru prima oară în România xhubleta (giubleta), costum popular tradițional din nordul Albaniei, aflat în patrimoniul UNESCO, cel mai vechi costum popular din Europa identificat a fi purtat și astăzi.


17-20.09.2015, Piatra Neamț. Târg de carte

ALAR a fost invitată de Consiliul Județean Neamț, de Primăria Municipiului Piatra Neamț, de Societatea Scriitorilor din Județul Neamț și de Camera de Comerț și Industrie Neamț, în luna septembrie 2015, la Târgul de Carte Libris – ediția a V-a.

Târgul a fost deschis cu o serie de discursuri ale unor personalități contemporane ale culturii române. Din partea ALAR a luat cuvântul profesor Oana Manolescu – deputat al minorității albaneze, scriitoare, președintă a Asociației Liga Albanezilor din România.


04-06.10.2015, Cluj-Napoca. Participare a ALAR la Fest-Lit

ALAR a fost prezentă la Fest-Lit, eveniment organizat și susținut de filiala Cluj-Napoca a Uniunii Scriitorilor din România. La manifestările ce s-au desfășurat pe parcursul a trei zile au participat scriitori din aproape toate filialele regionale ale USR și numeroși iubitori de literatură, studenți de la facultatea de științe umaniste și jurnalism.

Deschiderea festivalului a avut loc în dimineața zilei de 4 octombrie la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, amfitrion fiind directorul acestei instituții, Lucian Nastasă-Kovács. Printre vorbitorii care au salutat manifestarea s-au numărat rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele USR, Nicolae Manolescu, sociologul Vasile Dâncu, scriitorul basarabean Leo Butnaru. Cei prezenți au asistat în continuare la vernisajul expoziției de pictură a Irinei Petraș, aflate în incinta muzeului. În după-amiaza aceleiași zile invitații au luat parte la o seară de poezie, în care peste 20 de creatori din toate colțurile țării, dar mai ales din Cluj, și-au citit producțiile literare.

Luni, 5 octombrie, a fost ziua simpozioanelor, desfășurate la sediul Filialei Cluj a USR și la Facultatea de Litere. Printre vorbitori s-au aflat: scriitorii și profesorii Nicolae Manolescu, Mihai Zamfir, Eugeniu Nistor, Marta Petreu, Cornel Ungureanu, Aurel Maria Baros, Ștefan Borbely, Rodica Frențiu, Irina Petraș, Lucian Vasile Szabó. Amfitrionul evenimentului a fost de data aceasta prof. univ. Corin Braga, decanul Facultății de Litere.

Marți, 6 octombrie, a fost ziua dedicată lecturilor publice în cadrul programului „Desant scriitoricesc. Momente de literatură”, care a încheiat de fapt sărbătoarea literaturii de la Cluj.


16-18.10.2015, Brașov. Participare a ALAR la Bookfest

În cele trei zile de la mijlocul lunii octombrie 2015, ALAR a participat la prima ediție a Bookfest din Brașov, cu un stand bogat de publicații diverse (volume, material publicistic, reviste etc.) și de CD-uri, trezind un mare interes din partea publicului brașovean.


19.10.2015, Craiova. Seara culturală a minorităților

În cadrul proiectului „Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia”, la Casa Universitarilor din Craiova a avut loc o nouă seară interculturală. În prezența reprezentanților minorităților etnice din Oltenia, a conducerii Universității din Craiova (ca promotor de proiect), a reprezentanților Ministerului Culturii din România, a managerului de proiect, conf. univ. dr. Carmen Banta, și a conf. univ. dr. Gabriela Rusu – expert în comunicare, a avut loc dezbaterea pe tema „Oportunități și dificultăți în organizarea și derularea evenimentelor comunitare etnice”. Ținta prioritară a dezbaterii a fost reperarea contextelor care pot să ofere sprijin în promovarea identității culturale a minorităților etnice din Oltenia. Au participat și au luat cuvântul: deputata Oana Manolescu – Asociația Liga Albanezilor din România, Ion Vasoianis – comunitatea elenă, Romeo Tiberiade – Partida Romilor din Craiova, Mircea Feruglio – Asociația Italienilor din România, Krum Mitricoff – comunitatea bulgară din România și Abraham Francisc – comunitatea evreilor din Oltenia. La eveniment au participat reprezentanți ai mass-mediei locale și regionale, studenți voluntari și public interesat de cultura minorităților etnice din Oltenia.


26.11.2015, București. Ziua Națională a Albaniei

În seara de 26 noiembrie, într-un cadru festiv, membrii și simpatizanții Asociației Liga Albanezilor din România au sărbătorit Ziua Națională a Albaniei, respectiv 103 ani de la declararea independenței acestei țări. În deschidere, președintele ALAR, prof. Oana Manolescu, a rostit o scurtă cuvântare, în cuprinsul căreia a adus un omagiu înaintașilor noștri albanezi stabiliți pe teritoriul României, prin a căror contribuție a fost posibil actul istoric din 28 noiembrie 1912.

La eveniment au participat reprezentanți ai familiilor albaneze din București, foști studenți albanezi stabiliți în România, în prezent specialiști în diferite domenii, precum și simpatizanți ai ALAR.


04-07.12.2015, Sinaia. Ziua Minorităților Naționale

La întâlnirea anuală a comunităților etnice din România organizată la Sinaia, devenită tradițională, a participat și o delegație a Asociației Liga Albanezilor din România. În cadrul sesiunilor de lucru s-a desfășurat o serie de seminare și mese rotunde, având ca teme câteva dintre problemele cu care se confruntă organizațiile minorităților etnice din țara noastră. Alte manifestări din cadrul întâlnirii au avut ca temă aniversarea a 25 de ani de la înființarea organizațiilor ce aparțin minorităților naționale și modele de bune practici și priorități pentru anul următor. Au fost stabilite, de asemenea, obiectivele și ariile tematice prioritare pentru activitatea DRI.

Corolarul evenimentului și punctul de atracție a fost spectacolul intitulat „Vocile diversității – refrene de iarnă”, desfășurat cu participarea ansamblurilor minorităților naționale. A avut loc, de asemenea, o prezentare a costumelor tradiționale caracteristice fiecărei etnii. Din partea ALAR au participat președinta acestei organizații, deputata Oana Manolescu, precum și grupul vocal „Serenada”, care a interpretat un potpuriu de cântece din folclorul urban din Albania, vestitele serenade albaneze.