Minoritatea armeană 2001

13.01.2001, Bucureşti. Cea de-a IV-a Conferinţă pe ţară a U.A.R.

La Bucureşti au avut loc lucrările celei de-a IV-a conferinţe pe ţară a U.A.R. Au participat delegaţi din toate filialele Uniunii iar la sfârşitul lucrărilor a fost ales noul Comitet Director compus din 21 de persoane. A fost propus şi s-a acceptat cooptarea în Comitetul Director a trei membri supleanţi din rândul armenilor veniţi, în ultimii ani, din Armenia, care s-au stabilit în România dar nu au, încă, cetăţenia română. În funcţia de preşedinte al U.A.R. a fost reales Varujan Vosganian.

 

08.03.2001, Bucureşti. Întâlnire la sediul Arhiepiscopiei Armene.

La sediul Arhiepiscopiei Armene din Bucureşti a avut loc o întâlnire cu scopul de a pregăti calendarul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 1700 ani de la adoptarea creştinismului ca religie de stat în Armenia şi 600 de ani de la înfiinţarea primei Arhiepiscopii Armene, cu sediul la Suceava, prin Hrisovul lui Alexandru cel Bun, la 30 iulie 1401. La discuţii au participat reprezentanţi ai Bisericii şi ai conducerii U.A.R.

 

11-12.03.2001, Geneva. Forumul Asociaţiilor Armeneşti din Europa

La Geneva a avut loc prima reuniune a armenilor din Europa, la care au fost prezenţi delegaţi din majoritatea ţărilor în care activează comunităţi armeneşti. Din partea comunităţii din România a participat Varujan Vosganian, preşedinte al U.A.R., Jirair Ghiulbenghian, vicepreşedinte U.A.R., Victor Biacov, consul al Armeniei în România şi oamenii de afaceri Karen Seiranian şi Krikor Mîgîrdician.

 

25.03.2001, Bucureşti. Premiile U.A.R.

La Biblioteca Dudian au fost decernate premiile anuale ale U.A.R. Laureaţi au fost scriitorul Ştefan Agopian şi publicistul Vartan Arachelian.

 

22.04.2001, Bucureşti. Lansare de carte

La Biblioteca Dudian a fost lansată o nouă ediţie a cunoscutului roman Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh, de Franz Werfel. Această nouă ediţie, în trei volume, a apărut la Editura Ararat. Au vorbit Varujan Vosganian, deputatul Varujan Pambuccian, scriitorul Nicolae Balotă şi IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

 

24.04.2001, Bucureşti. Cuvânt al deputatului Varujan Pambuccian în Parlament

Cu ocazia Zilei Genocidului deputatul U.A.R., Varujan Pambuccian a avut o intervenţie în Camera Deputaţilor în care a vorbit despre semnificaţia zilei de 24 aprilie pentru armenii din întreaga lume. De asemeni, în cadrul unei emisiuni la Televiziunea Română, Excelenţa sa Karine Kazinian, ambasador al Armeniei în România a prezentat un mesaj legat de ziua de 24 aprilie atunci când, în 1915, s-au declanşat masacrele împotriva armenilor din Imperiul Otoman.

 

1-3.06.2001, Bonn. A doua reuniune a Forumului Asociaţiilor armeneşti din Europa

La doar trei luni de la precedenta reuniune a avut loc o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii comunităţilor armeneşti din Europa. La această întâlnire au participat, din România, Varujan Vosganian (preşedinte U.A.R.), Jirair Ghiulbenghian (vicepreşedinte U.A.R.) şi Berci Margarian ( secretar general U.A.R.). O informare cu privire la lucrările forumului a avut loc pe data de 10 iunie la Biblioteca Dudian. Problemele discutate la Forum au fost ajutorarea Armeniei, recunoaşterea genocidului pe plan internaţional şi oprirea asimilării prin educaţie şi cultură.

 

17.06.2001, Bucureşti. Simpozion dedicat aniversării a 1700 de ani de creştinism în Armenia

În cadrul manifestărilor ce au avut loc pe tot parcursul anului 2001, închinate aniversării a 1700 de ani de la creştinarea armenilor, la Biblioteca Dudian a avut loc un simpozion. Au vorbit Vartan Arachelian, IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Mihai Rădulescu, Alexandru Mironov, Radu Sergiu Ruba. Au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii U.A.R. şi un numeros public.

 

24.06.2001, Bucureşti. Premiu de excelenţă

În urma unei hotărâri a Congresului U.A.R. s-a instituit acordarea un premiu de excelenţă acelei personalităţi născute pe aceste meleaguri, care, deşi stabilite într-o altă ţară, a sporit prestigiul comunităţii din România. Primul premiu a fost acordat istoricului Suren Kolangian, care a activat timp de mulţi ai în Armenia, la Matenadaran şi s-a stabilit, mai apoi în Los Angeles. Kolangian a publicat zeci de studii şi articole în Armenia, România şi S.U.A. Premiul de excelenţă i-a fost trimis celui premiat la Los Angeles.

 

01.07.2001, Bucureşti. Serie aniversară a Poştei Române

Cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de creştinism în Armenia şi a 600 de ani de la înfiinţarea primei Episcopii Armene în spaţiul românesc, Poşta Română a editat două plicuri cu valoare nominală de 2.200 lei. Pe unul din plicuri este mănăstirea Zamca şi un timbru cu Patriarhul catolicos Vasken I, iar pe al doilea plic Catedrala din Ecimiadzin iar timbrul îl reprezintă pe Grigore Luminătorul, reproducere după pictura aflată pe faţada capelei din cimitirul armenesc din Bucureşti.

 

13.07.2001, Bucureşti. Colecţia avocat Hurmuz Aznavorian

La Muzeul Colecţiilor de artă din Bucureşti, a avut loc vernisajul colecţiei Avocat Hurmuz Aznavorian, donaţie ce cuprinde 36 de tablouri oferite statului român de familia Rodica (Aznavorian) şi Claudiu Sfinţescu. Avocatul Hurmuz Aznavoria a fost una din personalităţile vieţii politice româneşti din perioada interbelică. A fost condamnat de comunişti la 25 de ani de muncă silnică şi a murit în închisoarea de la Botoşani în 1961. În colecţia de tablouri donate de către fiica sa, se află lucrări semnate de Ciucurencu, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu.

 

11-12.08.2001, Suceava. Pelerinaj cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria

Tradiţionala sărbătoare de Sfânta Maria de la Hagigadar a avut o semnificaţie aparte având în vedere împlinirea a 600 de ani de la înfiinţarea Episcopiei armene din Suceava. La manifestările religioase au participat IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Episcopul Krikoris al Bisericii Armene din Ucraina, IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Eminenţa Sa Zoltan Albu, şeful Bisericii Calvine Reformate, acad. Răzvan Theodorescu, ministru al Culturii, prefectul de Suceava Ioan Cuşmir, Karine Kazinian, ambasador al Armeniei în România, Varujan Vosganian, deputatul Varujan Pambuccian, un mare număr de credincioşi. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Creştinarea armenilor o sărbătoare a Lumii Civilizate" apărut la Editura Ararat. A fost primit un mesaj din partea Mitropolitului Daniel al Moldovei şi Bucovinei.

 

18-26.08.2001, Erevan. Jocurile Panarmene

La Jocurile Olimpice Panarmene, ce au avut loc la Erevan, au participat 3000 de sportive din 34 de ţări. Din România a participat echipa de tenis de masă compusă din 3 tinere sportive. Echipa din România a obţinut medalia de aur la tenis de masă, iar la individual medalia de aur a revenit lui Smbat Sarkisian. O medalie de aur a obţinut şi cuplul masculin Smbat Sarkisian - Aram Djavadian.

 

04.09.2001, Bucureşti. Concert la Palatul Cotroceni

Sub înaltul patronaj al preşedintelui României, la Palatul Cotroceni a avut loc un concert de muzică religioasă cu ocazia a 1700 de ani de creştinism în Armenia şi 600 de ani de la înfiinţarea primei Episcopii Armene la Suceava. Concertul a fost susţinut de Corul Catedralei Armene din Bucureşti, mezzo-soprana Sonia Hazarian, corul Catedralei Catolice „Sfântul Iosif" şi Corala „Nicolae Lungu" a Patriarhiei Române. Au rostit alocuţiuni preşedintele României, Ion Iliescu, IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian şi Karine Kazinian, ambasador al Armeniei.

 

19.09.2001,Bucureşti. Ziua Armeniei sărbătorită la Bucureşti

Sărbătoarea Naţională a Armeniei (21 septembrie) a avut o semnificaţie aparte, întrucât s-au împlinit 10 ani de la obţinerea independenţei. Cu acest prilej, ambasada Armeniei a organizat un concert şi o recepţie la sala Auditorium. A concertat renumitul cvartet „Komitas" din Armenia, care a interpretat lucrări din creaţia lui Schubert, Mirzoian şi Komitas.

 

20-24.09.2001, Erevan. Delegaţie U.A.R. la manifestări în Armenia

Cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea a 1700 de ani de la adoptarea creştinismului în Armenia, o delegaţie a U.A.R. a fost invitată să participe la acţiunile ce au avut loc. Delegaţia a fost compusă din Varujan Vosganian, Jirair Ghiulbenghian şi Berci Margarian. La manifestări au mai fost prezenţi, din comunitatea din România, domnii Anuş şi Agop Kîrmîzian. Delegaţii au participat la sfinţirea Marii Catedrale din Erevan. O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Patriarh Teoctist a fost prezentă la sărbătorile de la Erevan, fiind invitaţi de Patriarhul Catolicos Karekin II.

 

20.10.2001, Carei. S-a stins Péter Karácsonyi

A făcut parte dintr-o veche familie de armeni din Transilvania. A absolvit conservatorul din Cluj şi a fost dirijor la Carei, unde a înfiinţat orchestra de cameră „Castelanii", iar apoi grupul vocal „Trio Castelanele", format din cele două fiice ale sale, Zsuzsa şi Ilonka Karácsonyi împreună cu Hajnalka Antal. A realizat cu „Trio Castelanele" câteva CD-uri şi cu piese în limba armeană.

 

31.10-01.11.2001, Erevan. Vizita preşedintelui României la Erevan

La invitaţia preşedintelui Armeniei, Robert Kocearian, omologul său roman, Ion Iliescu s-a aflat într-o vizită de stat la Erevan. Din delegaţia care l-a însoţit pe preşedintele român au făcut parte şi reprezentanţi ai comunităţii armene: Jirair Ghiulbenghian, vicepreşedinte U.A.R., Vartan Arachelian şi Agop Kîrmîzian. Au avut loc întâlniri între oameni de afaceri armeni şi români şi s-au semnat o serie de acorduri în domeniul transportului şi comerţului. Preşedintele Ion Iliescu s-a întâlnit şi cu Patriarhul Catolicos Karekin II şi a depus o coroană de flori la Monumentul genocidului.

 

10-12.11.2001, Bucureşti. Centrul cultural şi spiritual armenesc în pericol

În urma unor lucrări de construcţie a unui imobil de birouri în vecinătatea Catedralei armene, a Bibliotecii Dudian şi a sediului UAR s-au produs grave deteriorări la aceste clădiri. A urmat un lung şir de proteste şi acţiuni care au vizat refacerea clădirilor deteriorate şi o dezbatere publică privind oportunitatea construirii acelei clădiri lângă centrul spiritual armean.

 

16.11.2001, Bucureşti. Distincţie patriarhală.

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de la instalarea Preafericitului Teoctist pe Scaunul Patriarhal, Arhim. dr. Zareh Baronian, a primit Crucea Patriarhală, din partea Patriarhului Teoctist, ca semn al dragostei părinteşti, precum şi al contribuţiei Părintelui Baronian la consolidarea relaţiilor dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Armeană.

 

06.12.2001, Bucureşti. Decoraţie pentru David Ohanesian

În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, preşedintele României a decorat o serie de personalităţi ale culturii române. Baritonul David Ohanesian a primit „Steaua României în grad de Comandor" pentru întreaga activitate pusă în slujba artei interpretative româneşti.