Minoritatea armeană 2004

09.01.2004, Bucureşti. Se stinge din viaţă ziaristul Dic Baboian

Cunoscut gazetar în presa armeană, unde a activat la publicaţiile Nor Arşaluis şi Bahag, Dicran (Dic) Baboian a lucrat şi în presa română la publicaţiile Scânteia, Flacăra, România Azi. În 1990 fondează revista Diplomat Club, revistă dedicată diplomaţilor. A fost distins cu „Distincţia Culturală" a Academiei Române, în anul 2001 şi „Ordinul Ziariştilor" clasa I, pentru merite deosebite în întreaga sa activitate publicistică.

 

27.02.2004, Bucureşti. Distincţie pentru criticul muzical Dumitru Avachian

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor a acordat Premiul Criticii, pentru anul 2003, criticului muzical Dumitru Avachian în cadrul unei festivităţi ce a avut loc la sediul Uniunii Compozitorilor.

 

29.02.2004, Bucureşti. Charles Aznavour în mijlocul comunităţii armene

Aflat în România pentru a filma pelicula „Moş Goriot", unde interpretează rolul principal, cunoscutul actor şi şansonetist francez, de origine armeană, a fost oaspete al comunităţii armene vizitând Catedrala armeană din Bucureşti şi Centrul cultural. Artistul a fost întâmpinat de IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, ambasadorul Yeghishe Sargsyan şi Varujan Vosganian, precum şi de un mare număr de conaţionali armeni. Totodată, la Librăria Mihail Sadoveanu din Bucureşti, au fost lansate două cărţi („Frăţiorul" de Aida Aznavour-Garvarentz şi „Aznavour-Confidenţele unui fiu de boem" de Richard Balducci), publicate la Editura Ararat.

 

07.03.2004, Bucureşti. Premiile U.A.R.

La Biblioteca Dudian a avut loc festivitatea de acordare a premiilor U.A.R. pentru anul 2003. Laureaţii au fost actorul Harutiun (Toni) Zaharian şi criticul muzical Dumitru Avachian.

 

12.03.2004, Constanţa. S-a stins din viaţă avocatul Aram Agop

Personalitate marcantă a comunităţii armene din Constanţa, avocat şi membru fondator al PNL, avocatul Aram Agop s-a stins din viaţă la vârsta de 91 de ani.

 

15.03.2004, Bucureşti. Înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie România-Armenia

La Sala Rondă a Camerei de Comerţ a României a avut loc adunarea de constituire a Camerei de Comerţ şi Industrie România-Armenia. Au fost prezenţi ambasadorul Armeniei Yeghishe Sargsyan, Varujan Vosganian, George Cojocaru, preşedinte al CCIR, oameni de afaceri. Preşedinte executiv al CCI România-Armenia a fost aleasă av. Maria Magdalena Udrea.

 

28.03.2004, Los Angeles. Adunarea generală anuală a Organizaţiei Raffi

La Los Angeles a avut loc Adunarea anuală a Organizaţiei Raffi a armenilor originari din România, care a prezentat raportul de activitate pentru anul trecut şi liniile de urmat pentru următorul an. În funcţia de preşedinte a fost ales Calust Agopian, iar preşedinte de onoare Gaidzag Ohanesian.

 

29.03.2004, Bucureşti. Lansare de carte

La Sala Dalles din Capitală a avut loc lansarea volumului scris de IPS Arhim. dr. Zareh Baronian, intitulat „Cuvânt despre Liturghia Bisericii Armene şi Liturghiile Răsăritene" apărut la Editura Eikon.

 

21.05.2004, Bucureşti. Distincţie pentru ing. Antranic Salgian

În cadrul unei festivităţi prilejuite de aniversarea a 55 de ani de la înfiinţarea Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), preşedintele României, dl. Ion Iliescu, a decorat 12 specialişti cu vechime în domeniul energetic. ing. Antranic Salgian, care a lucrat timp de 48 de ani în domeniu, a primit Ordinul Naţional pentru merit „în grad de Cavaler".

 

25.05.2004, Bucureşti. Apariţia primului dicţionar armean-român din România

La Editura Ararat a apărut Dicţionarul Armean-Român (830 pag.), semnat de Vartan Martaian, care cuprinde peste 70.000 de cuvinte. Este primul dicţionar de acest tip, apărut în România.

 

1-6.06.2004, Bucureşti. Stand al Armeniei la TIBCO 2004

La Târgul Internaţional de Bunuri de Consum ce a avut loc la Bucureşti, Armenia a participat, pentru prima oară, cu un stand propriu.

 

06.06.2004, Bucureşti. Candidaţi la Alegerile locale

Pentru Alegerile locale ce au avut loc, U.A.R. a prezentat 7 candidaţi pentru funcţia de consilieri în mai multe oraşe, după cum urmează: Hacic Garabet (Constanţa), Nicolae Jakobovitz (Miklós Jakobovitz) (Oradea), Agop Vasile (Bacău), Dawed Marcel (Braşov), Asgian Raluca (Cluj), Ioan Călinescu (Dumbrăveni) şi Ştefan Szentpétery (István Szentpétery) (Dumbrăveni). Niciun candidat nu a reuşit să obţină un mandat.

 

19.06.2004, Bucureşti. Aniversarea a 80 de ani de la înfiinţarea revistei Ararat

La sediul redacţiei Ararat a avut loc o întâlnire cu cititorii, prilejuită de împlinirea a 80 de ani de la apariţia publicaţiei. Au fost prezenţi ambasadorul Armeniei Yeghishe Sargsyan, Varujan Vosganian, reprezentanţi ai mass-mediei, colaboratori ai revistei şi un public numeros.. Cu acest prilej, a fost lansată noua ediţie care cuprinde şi pagini color.

 

10-11.08.2004, Constanţa. Vasul „Cilicia" a acostat la Constanţa

Nava cu pânze „Cilicia", o ambarcaţiune realizată după modelul vaselor armeneşti din Evul Mediu, a sosit la Constanţa cu cei 14 membri ai echipajului. Vasul a plecat din portul georgian Poti şi avea ca punct final portul Amsterdam. La Constanţa, membrii echipajului au fost întâmpinaţi de către prefectul judeţului, ambasadorul Armeniei, şi membri ai comunităţii armene.

 

14.08.2004, Suceava. Resfinţirea bisericii Sf. Auxcntie - Zamca

În urma finalizării, la sfârşitul anului 2003, a lucrărilor de restaurare a bisericii Sf. Auxentie de la mănăstirea Zamca, a avut loc slujba de resfinţire în prezenţa IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian şi a unui sobor de preoţi armeni.

 

25.08-02.09, Erevan. Excursie a unui grup de tineri armeni din România

La iniţiativa Uniunii Armenilor din România, care a sponsorizat deplasarea, un grup de 13 tineri ai Şcolii armene din Bucureşti au vizitat Armenia, fiind prima deplasare realizată cu scopul de a cunoaşte patria mamă.

 

17.09.2004, Bucureşti. Simpozion Omagial Naţional Gheorghe Manea

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea profesorului Gheorghe Manea, fondator al şcolii moderne de Organe de Maşini în România, la Universitatea Politehnica din Bucureşti a avut loc un simpozion.

 

21.09.2004, Bucureşti. Masă Rotundă la Fundaţia Europeană „Titulescu"

Cu ocazia Zilei independenţei Armeniei, Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI) şi Ministerul de Externe au organizat, la sediul Fundaţiei Europene „Titulescu", o masă rotundă cu tema „10 ani de la semnarea Tratatului de bază privind relaţiile de prietenie şi colaborare dintre România şi Armenia". Au fost prezenţi şi au vorbit ambasadorul Armeniei, Yeghishe Sargsyan, Varujan Vosganian, deputatul Varujan Pambuccian, ambasadorul României în Armenia, Nicolae Iordache, reprezentanţi ai ADIRI.

 

07.11.2004, Bucureşti. Trei evenimente în Biserica Armeană din România

Cu ocazia Hramului Catedralei Armene din Bucureşti, redeschisă după gravele deteriorări pricinuite de lucrările din zonă, a avut loc o festivitate prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la hirotonire, ca episcop, a IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian. Cu acest prilej, Sfinţiei Sale i s-a conferit Medalia „Nerses Şnorhali" de către Karekin II, Patriarh Suprem şi Catolicos al Tuturor Armenilor. Tot în duminica Hramului a fost comemorat Patriarhul Vasken I, de la a cărui trecere în nefiinţă s-au împlinit 10 ani. Editura Ararat a editat un volum de amintiri ale IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian despre viaţa regretatului Patriarh Catolicos Vasken I.

 

28.11.2004, Bucureşti. Alegeri Generale

La alegerile generale pentru Camera Deputaţilor, Uniunea Armenilor din România a prezentat o listă, depusă în cele 42 de circumscripţii, formată din Varujan Pambuccian, Sirun Terzian, Harry Tavitian şi Azaduhi Varduca. U.A.R. a obţinut 9.850 şi un loc în Parlamentul României în persoana lui Varujan Pambuccian care, astfel, a obţinut al treilea mandat din partea Uniunii.

Candidând pe listele Alianţei D.A., din partea P.N.L., Varujan Vosganian a obţinut un loc de senator în circumscripţia Iaşi.