Minoritatea elenă 2009

Ianuarie 2009, România. Sărbătoarea Vasilopitei în comunităţile elene

Ca la fiecare început de an, membrii tuturor comunităţilor elene se adună pentru obiceiul străvechi al tăierii Vasilopitei. 10.01.2009. Grecii din Galaţi sărbătoresc Vasilopita petrecând cu Ansamblul „Olympos" şi având ca oaspete pe deputatul U.E.R., dr. ing. Dragoş Zisopol. ¨ La Turnu Severin, Vasilopita e tăiată de Ambasadorul Republicii Elene la Bucureşti, E. S. domnul Gheorghios Poukamisas. ¨ La Bucureşti, pe 24.01. grecii filialei U.E.R. sărbătoresc Vasilopita cu muzică grecească dansând totodată şi Hora Unirii, în prezenţa deputatului U.E.R, a reprezentanţilor Ambasadei Elene la Bucureşti, a Departamentului de Relaţii Interetnice din Guvernul României şi a invitaţilor de la Comunitatea Elenă din Piatra Neamţ.

 

Februarie 2009, Galaţi. Întâlnire a reprezentanţilor minorităţilor

Ziarul gălăţean „Viaţa liberă" din 7.02.2009 consemnează vizita deputatului U.E.R., Dragoş Zisopol. Acesta participă la întrunirea organizată periodic la sediul Consiliului Judeţean Galaţi cu reprezentanţii minorităţilor din Galaţi. Au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, judeţene şi ai unor instituţii de cultură etc.

 

10.02.2009, Bucureşti. Conferinţa „România şi spiritualitatea elenă"

Prof. univ. Paschalis Kitomilidis, directorul Centrului de Studii Neoelene din Atena, ţine conferinţa cu tema „România şi spiritualitatea elenă" organizată de Fundaţia Culturală Greacă şi Ambasada Republicii Elene la Bucureşti.

 

21-22.02.2009, Iaşi. Membrii Comunităţii Elene din Iaşi comemorează începutul luptei de eliberare a grecilor din 1821

Este prezent la comemorare Ambasadorul Republicii Elene la Bucureşti, E.S. domnul Gheorghios Poukamisas, însoţit de domnul deputat Dragoş Gabriel Zisopol şi de reprezentanţi ai Ambasadei Greciei. Pe 21 februarie oaspeţii au vizitat mănăstirea „Trei ierarhi", unde, în 1821, a fost sfinţit drapelul Eteriei şi au depus coroane de flori la mănăstirea Sculeni, la monumentul eroilor căzuţi în vara anului 1821, iar a doua zi au participat la o ceremonie de omagiere la mănăstirea Secu. Pe 23 februarie, domnul Ambasador s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi ai Universităţii din Iaşi.

 

22.02.2009, Bucureşti. Grecii la Sărbătoarea Dragobetelui

Artişti vocali şi instrumentali, alături de Ansamblul de dansuri greceşti „Asteria" participă din partea Uniunii Elene din România la spectacolul prezentat de Muzeul Naţional al Satului din Bucureşti cu ocazia sărbătorii tradiţionale româneşti a Dragobetelui.

 

9.03.2009, Bucureşti. Noul grup parlamentar de prietenie cu Republica Elenă

Se aprobă Hotărârea 21 (publicată în M.O. 173-19.03.2009) privind constituirea unor Grupuri parlamentare de prietenie. Noul grup de prietenie cu Republica Elenă are în frunte pe deputatul Mihai Tudose (preşedinte) şi pe deputatul U.E.R. Dragoş Gabriel Zisopol (vicepreşedinte).

 

19.03.2009, Bucureşti. Expoziţia „Elenism în spaţiul românesc"

Are loc la sediul central al Arhivelor Naţionale din Bucureşti vernisajul expoziţiei „Elenism în spaţiul românesc", organizată în colaborare cu Fundaţia Culturală Greacă. Au fost expuse documente originale din tezaurul Arhivelor Naţionale din perioada sec. XVII-XIX. Au participat la eveniment E.S., domnul Georgios Poukamisas, ambasadorul Republicii Elene la Bucureşti, E.S., domnul Spyros Attas, reprezentantul Republicii Cipru la Bucureşti, domnul deputat Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele U.E.R., reprezentanţi ai Societăţii Române de Studii Neoelene.

 

27-29.03.2009, Bucureşti. Festivalul „Trup, minte, spirit".

Are loc la Sala Palatului din Bucureşti Festivalul „Trup, minte, spirit", unde formaţiile „Asteria" şi „Pontos" ale comunităţilor din Bucureşti şi Ploieşti au adus cântecul şi dansul grecesc.

 

Martie-Aprilie 2009, România. Manifestări dedicate Zilei Naţionale a Greciei

Au loc manifestări dedicate Zilei Elladei în toate localităţile unde există comunităţi greceşti. La bisericile greceşti au loc slujbe închinate eroilor neamului. Sunt vernisate expoziţii ce pun în lumină valorile elenismului, cum este cea de la Muzeul de Istorie din Galaţi. ¨ Copiii de la Şcoala Elenă „Atena" din Bucureşti prezintă un spectacol, cu participarea copiilor Comunităţii Elene din Tulcea. ¨ Au loc spectacole şi la Casa Centrală a Armatei din Bucureşti, la Teatrul „Nae Leonard" din Galaţi şi la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova. Copiii greci din Calafat prezintă la Craiova sceneta - parodie „Zeii din Olimp". ¨ La Teatrul „Luceafărul" din Iaşi are loc un spectacol oferit de ansamblurile comunităţilor elene din Iaşi şi Roman. ¨ La Teatrul „Elpis," grecii din Constanţa au ca oaspete pe tenorul John Modinos, fost director al operei din Atena. ¨ La Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu" din Bârlad şi la Şcoala „Petre Sergescu" din Turnu Severin au loc concursuri cu tema „Grecia - izvor de cultură şi civilizaţie" şi „Personalităţi de origine elenă din România". ¨ Manifestările din cadrul comunităţilor sunt completate de tradiţia pelerinajului grecilor din diferite comunităţi la Secu şi Drăgăşani.

 

1.04.2009, Bucureşti. Întâlnire româno-cipriotă

Cu prilejul vizitei oficiale a domnului Marios Garoyan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Republica Cipru, are loc la Palatul Parlamentului o întâlnire cu membrii Grupului Parlamentar de prietenie România-Republica Cipru.

 

23-26.04.2009, Turnu Severin. Zilele Severinului şi Primăvara culturii elene

Zilele Severinului coincid cu ultimele manifestări din cadrul „Primăverii culturii elene" (25 martie-25 aprilie). Continuând seria lucrărilor monografice, Uniunea Elenă din România publică volumul „Prezenţa elenă în Mehedinţi" (autori Paula Scalcău, Tudor Răţoi) care se lansează cu această ocazie. În pădurea Crihala are loc spectacolul celor două ansambluri folclorice din Atena iar delegaţia Primăriei din Atena - sectorul Kamaterou a schimbat daruri cu primarul oraşului, Constantin Gherghe.

 

30.04.2009, Bucureşti. Spectacol balcanic pe scena Teatrului Naţional

Mulţi greci din România merg în capitală pentru a vedea la Teatrul Naţional spectacolul „Cântecul fratelui mort", produs de Teatrul „Alekton" din Grecia, după o adaptare a regizorului grec Sotiris Hatsaki, având în distribuţie actori din Grecia, România, Albania, Bulgaria şi Serbia.

 

9.05.2009, Piatra Neamţ. Prezenţe elene de Ziua Europei

Formaţia „Niki" a Comunităţii Elene din Piatra Neamţ este prezentă cu poezie, muzică şi dansuri greceşti la manifestarea organizată de organizaţia ANICADO, la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu".

 

22.05.2009, Argostoli. Acord de înfrăţire Brăila-Argostoli

Se semnează în capitala insulei Kefalonia, la Teatrul Kefalos din Argostoli, acordul de înfrăţire dintre oraşele Brăila şi Argostoli de către cei doi primari, Gabriel Aurel Simionescu şi Georgios Tsilimidos. Participă la eveniment şi Haralambis Caravias, preşedintele Comunităţii Elene Brăila.

 

27-28.05.2009, Atena. Vizită de stat în Republica Elenă

Preşedintele României are convorbiri cu preşedintele Greciei în care abordează probleme de interes comun regional şi european. În cadrul vizitei, şeful statului a participat la Forumul Grecia - România - Cooperarea Economică, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Atena. Pe 28.05. preşedintele României are convorbiri oficiale cu preşedintele Parlamentului elen, Dimitris Sioufas, face o vizită la Muntele Athos, unde se întâlneşte cu reprezentanţii mănăstirilor şi participă la slujbe religioase.

 

28.05.2009, România. Eforturi de consolidare a unităţii şi imaginii U.E.R.

Din dorinţa îmbunăţirii statutului Uniunii şi realizării unităţii grecilor din România, deputatul U.E.R. Dragoş Gabriel Zisopol solicită asociaţiilor şi comunităţilor elene neafiliate la U.E.R. opinii şi puncte de vedere referitoare la afilierea acestora la U.E.R.

 

29-31.05.2009, Galaţi. Olimpiada naţională de Limba neoelenă

Are loc ediţia a VIII-a a Olimpiadei naţionale de Limba neogreacă, organizată de U.E.R. Au fost prezenţi, alături de cei 68 de elevi cu profesorii lor, şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi şi Episcopiei Dunării de Jos. Acum s-a hotărât includerea din anul şcolar 2009/2010 a olimpiadei în calendarul concursurilor organizate sub egida M.E.C.I. Secretarul de Stat pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale din M.E.C.I., doamna Oana Badea, sublinia în comunicatul de presă din 1 iunie 2009: „Vorbim despre un concurs naţional care valorizează limba şi cultura unei minorităţi recunoscute în România, concurs către care se îndreaptă şi neminoritarii. Fie şi numai dintr-o perspectivă istorică, este de necontestat aportul civilizaţiei elene în evoluţia umanităţii".

 

29.05-1.06.2009, România. Cercetători epiroţi în România.

Trei cercetători greci, reprezentanţi ai Asociaţiei „Zosimades" din Ioannina, au vizitat România, pe urmele cărturarilor epiroţi din spaţiul românesc. La Braşov s-au oprit la Comunitatea Elenă, au vizitat Biserica greacă „Sf. Treime" şi au participat la întâlnirea cu profesorii ce redactează manualul de Istoria Minorităţilor Naţionale din România. După ce au urmărit prezentările despre Elenismul la Braşov şi Epiroţii din România, oaspeţii au mai vizitat comunităţile greceşti din Brăila, Galaţi şi Bucureşti.

 

1.06.2009, Bucureşti. Vizita unor parlamentari eleni

Deputatul Dragoş Gabriel Zisopol, alături de membrii Grupului Minorităţilor Naţionale din Parlamentul Românei, este gazda unui grup de 42 de persoane - membri ai Parlamentului Elen şi invitaţii acestora care vizitează Palatul Parlamentului din Bucureşti.

 

9.06-10.06.2009, Turnu Severin. Vizita unor cercetători atenieni

Comunitatea Elenă din Turnu Severin a avut ca oaspeţi un grup de 45 de membri ai Asociaţiei Prietenilor Fundaţiei Elenismului de Pretutindeni (I.M.E.). Aceştia au vizitat Colegiul Universitar din Turnu Severin unde a avut loc Conferinţa cu tema „Elenismul în România - Elenismul la Turnu Severin" şi Muzeul de Artă unde a fost amenajată o Expoziţie de fotografie cu tema „Istoria Comunităţii Elene din Turnu Severin".

 

11.06-11.07.2009, Bucureşti. Expoziţia de fotografie „Lumină şi umbre în Balcani"

Fundaţia Culturală Greacă şi Librăria „Cărtureşti" organizează Expoziţia de fotografie „Lumină şi umbre în Balcani", la care participă 8 artişti fotografi din opt ţări balcanice (Grecia, România, Bulgaria, Albania, Armenia, Serbia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Turcia). Pe toată durata expoziţiei sunt organizate şi alte evenimente: o Expoziţie de albume fotografice - „Grecia, un itinerariu în imagini" (11.06-11.07), proiecţii de film - „Zilele documentarului grecesc"(19-20.06.), concerte de jazz - Dimitris Vasilakis şi Nicolas Simion (24.06). Tot cu ocazia acestei expoziţii, surorile Souzana şi Eleni Vougioukli susţin două concerte (2.07 şi 4.07 la Teatrul Naţional şi la Librăria „Cărtureşti"), interpretând muzică din diverse colţuri ale lumii, în peste 20 de limbi şi dialecte, a capella, dar şi acompaniate de pian, chitară sau instrumente de percuţie.

 

12-14.06.2009, Siret. Festivalul „Convieţuiri"

Are loc a XVI-a ediţie a Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri", care coincide în acest an cu Zilele oraşului Siret. Alături de formaţiile ucrainenilor, polonezilor, germanilor, rutenilor şi lipovenilor, au evoluat şi reprezentanţii Comunităţii Elene din Piatra Neamţ (Ansamblul „Niki").

 

26-28.06.2009, Bucureşti. Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Ansamblul „Asteria" al Uniunii Elene din România paticipă la manifestările de la Muzeul Satului, prilejuite de Târgul de Sf. Apostoli Petru şi Pavel.

 

10-11.07.2009, Bucureşti-Ploieşti. Proiectul „Dialog cu Timpul şi Lumea"

Se desfăşoară proiectul guvernamental „Dialog cu Timpul şi Lumea", sub egida Anului European al Creativităţii şi Inovaţiei. Au participat peste 120 de copii şi tineri din toate regiunile ţării, majoritatea de etnie elenă, dar şi prieteni români, italieni, ruşi lipoveni, ucraineni, care au călătorit, au cântat şi au dansat împreună. Au fost prezente înalte oficialităţi ale statului român şi elen. Astfel, la Bucureşti au fost alături de copii: Valentin Platon, Subsecretar de Stat, Rodica Precupeţu şi Alina Ene din partea Guvernului României, Aurora Caravasile din partea Ministerului Culturii, Iaroslava Colotelo, preşedinta Comunităţii Ucrainene din Bucureşti, iar la Ploieşti E.S. Georgios Poukamisas, ambasadorul Republicii Elene la Bucureşti, Konstantinos Matzakos, ataşat militar al Republicii Elene la Bucureşti, ca şi oficialităţile locale ale Prefecturii Ploieşti.

 

14.07.2009, Bucureşti. Vizita ministrului grec al Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării din Republica Elenă, Kostas Hatzidakis se întâlneşte cu ministrul Economiei Adriean Videanu. Discută despre strategiile energetice naţionale, despre proiecte în domeniul energiei regenerabile şi cooperarea în cadrul Uniunii Europene. Între cele două ţări există un Acord de cooperare în domeniul energiei (martie 2009).

 

20-27.07.2009, Tulcea. Săptămâna filmului interetnic

Primăria, Consiliul Judeţean şi Prefectura Tulcea organizează cu sprijinul D.R.I. ediţia a IV-a a Săptămânii filmului interetnic. În Seara grecească (duminică, 26 iulie) au evoluat Ansamblul „Elpis" din Tulcea şi grupul „Trio Tora" din Galaţi.

 

22-26.07.2009, Braşov. Primul Festival Fringe

Tinerii Comunităţii Elene din Braşov sunt prezenţi la Watumi Festival and Fringe, prima manifestare de acest tip din România.

 

29.07-3.08.2009, Atena. Adunarea Generală a P.A.D.E.E.

Se desfăşoară la Palatul Parlamentului din capitala Greciei cea de a VII-a Adunare a P.A.D.E.E. (Uniunea Mondială Interparlamentară a Elenismului). Din partea Uniunii Elene din România a fost prezent domnul deputat Dragoş Gabriel Zisopol. Pe agenda de lucru a Adunării s-au aflat: întoarcerea la Atena a marmorelor Parthenonului aflate în Anglia, recunoaşterea unor drepturi ale Patriarhiei Constantinopolului de către guvernul Turciei, rezolvarea problemei Ciprului în termeni democratici, în acord cu principiile enunţate de Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană, problema drepturilor şi libertăţilor minorităţii greceşti din Albania.

 

Iulie-Septembrie, 2009, Grecia. Programe de vacanţă pentru etnicii greci

Membrii comunităţilor elene beneficiază şi în acest an de tabere prin programele de găzduire ale statului grec (Epanomi, Kalyvas, Eleones şi Rethimno, Sparta, Kalavrita, Delfi, Polidendro şi Aghios Andreas). Participă în total 248 de persoane. Au organizat aceste tabere Ministerul de Externe din Grecia (Secretariatul General al Grecilor de peste Hotare) şi primăriile din zonele respective ale Greciei. Participanţii s-au întors cu impresii deosebite din aceste călătorii de cunoaştere şi recunoaştere a rădăcinilor lor. Pe lângă elevii de origine elenă, participă la aceste programe şi elevi filoeleni, care se remarcă prin rezultate deosebite.

 

6-9.08.2009, Sinaia. Prezenţe elene la Salonul de Carte, Presă şi Muzică

Se desfăşoară la Cazinoul din Sinaia a XIV-a ediţie a Salonului de Carte, Presă şi Muzică. Uniunea Elenă este prezentă cu formaţia „Pontos" a Comunităţii Elene din Prahova şi cu un stand cu cărţi (ale editurii Omonia sau publicaţii proprii), pliante, afişe, costume tradiţionale, D.V.D.-uri şi C.D.-uri cu muzică grecească.

 

14-22.08.2009, Sighişoara. Participare elenă la Festivalul „Pro Etnica"

Uniunea Elenă din România este reprezentată la a IX-a ediţie a festivalului de formaţiile de dansuri „Efthimos" şi „Louloudakia" şi de Grupul vocal „Dionysos" din Braşov.

 

11-13.09.2009, Bucureşti. ONGFest

Ansamblurile „Olympos" din Galaţi, „Pontos" din Ploieşti şi „Asteria" din Bucureşti participă din partea Uniunii Elene la Festivalul O.N.G.-urilor desfăşurat în capitală.

 

17.09.2009, Bucureşti. Întâlnire cu primarul Atenei

O delegaţie a Uniunii Elene din România, condusă de domnul Dragoş Gabriel Zisopol, participă la o întâlnire cu domnii Nikita Kaklamanis, primarul Atenei şi Thanos Kafopoulos, din partea Ambasadei Elladei la Bucureşti în care au discutat despre posibilităţile de colaborare în diferite domenii.

 

22.09.2009, Bucureşti. Vizita cercetătorilor Institutului de Studii Balcanice

Deputatul U.E.R., domnul Dragoş Gabriel Zisopol, a primit vizita doamnei Elefteria Manta, directoarea Institutului de Studii Balcanice din Salonic (IMXA) şi a domnului Apostolos Patelakis, profesor de limba română la acelaşi institut. Întâlnirea a pus bazele unei colaborări în domeniul educaţional.

 

24.09.2009, Ploieşti. Târg de carte, presă şi muzică

Formaţia „Pontos" a Comunităţii Elene Prahova participă la Tîrgul de carte, presă şi muzică de la Ploieşti.

 

28.09.2009, Constanţa, Galaţi. Retrocedarea unor imobile Comunităţilor elene din Constanţa şi Galaţi

Prin Deciziile 209, 210 şi 211/28.09.2009 ale Guvernului României, se retrocedează Comunităţii Elene Constanţa trei imobile, foste proprietăţi ale comunităţii deposedate abuziv. ¨ Prin Decizia 212/28.09.2009 a Guvernului României, se retrocedează către Uniunea Elenă din România - Comunitatea Elenă Galaţi clădirea din strada Maior Iancu Fotea nr. 3, a fostului sediu al Clubului elen, în care a funcţionat până în 1930 Şcoala de fete (şi care în 2009 era sediul Stării Civile din Galaţi).

 

14-21.10.2009, România, Grecia. Panait Istrati omagiat în Grecia şi România

Sunt transportate de la Brăila în Grecia, cu destinaţia Centrul Cultural Panait Istrati din Faraklata, circa 150 de cărţi ale lui Panait Istrati, medalii jubiliare bătute în cinstea împlinirii a 125 de ani de la naşterea sa şi 35 de tablouri ce reflectă aspecte din viaţa marelui scriitor de origine greacă. Totodată, la Brăila se montează două plăci comemorative (una în limba greacă, cealaltă în română şi engleză) pe zidul casei în care s-a născut tatăl lui Panait Istrati.

 

16-18.10.2009, Braşov. Festivalul elenismului din România

Braşovul găzduieşte cea de a VIII-a ediţie a Festivalului elenismului din România. Organizat de Uniunea Elenă şi cofinanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, festivalul a reunit peste 450 de participanţi din cadrul comunităţilor elene din România. Au fost prezenţi doamna Gheorghia Pavlou din partea Ambasadei Republicii Elene la Bucureşti, domnul Constantinos Netkidis, primarul localităţii Langada din Grecia, Viorica Ighelski, din partea Asociaţiei Culturale a Rutenilor. Alături de formaţiile comunităţilor elene din Izvoarele, Târgovişte, Craiova, Piteşti, Piatra Neamţ, Calafat, Roman, Bârlad, Oneşti, Sulina, Constanţa, Galaţi, Ploieşti, Bucureşti, Braşov au fost invitate şi au evoluat şi ansambluri germane („Korona"), maghiare (Ansamblul folcloric Buzavirag) şi româneşti („Poeniţa" din Braşov).

 

22-28.10.2009, România. Noi manifestări dedicate Sărbătorii de 28 octombrie

22.10.2009, Bucureşti. În Sala Oglinzilor din sediul Uniunii Scriitorilor este lansată colecţia de eseuri a E.S. Georgios Poukamisas, ambasadorul Republicii Elene la Bucureşti „Dialog cu istoria" (Cartea va fi lansată şi la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti, la 12.04.2010). ¨ 27.10.2009, Bucureşti. Ambasada Republicii Elene organizează o serată în cinstea Zilei Marelui Nu, unde Ansamblul Contemporan sub conducerea muzicală a lui Marcel Spinei, prezintă un concert cu piese populare şi clasice româneşti şi greceşti. ¨ 28.10.2009. Grecii din Bucureşti se adună la Biserica Greacă, unde are loc un Te Deum oficiat de părintele I. Moldoveanu, în cinstea eroilor greci ce au rostit istoricul Nu fascismului în 1940. Participă Înalt Preasfinţia Sa Mitropolitul Vasile de Elassona, Înalt Preasfinţia Sa Mihail al Austriei, exarh al Ungariei şi Europei Centrale. Sunt prezenţi, de asemenea, E.S. Domnul Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti, E.S. Spiros Attas, ambasador al Ciprului şi preşedintele U.E.R., domnul deputat Dragoş Gabriel Zisopol. ¨ Manifestări dedicate acestui eveniment au loc şi în alte localităţi, continuând şi în luna noiembrie. Grecii din Iaşi se adună la Biserica Vovidenia unde slujba e oficiată în limbile greacă şi română. Pe 31.10. Ansamblul „Dionysos" din Iaşi susţine un spectacol cu dansuri populare greceşti. ¨ La Galaţi Biblioteca „V. A. Urechia" organizează o Expoziţie de documente în limba greacă. ¨ O expoziţie cu fragmente din presa vremii despre ziua „Marelui Nu" şi un simpozion pe această temă sunt organizate la Biblioteca „G. D. Kirileanu", de Comunitatea Elenă din Piatra Neamţ. Între 28.10-5.11. la Turnu Severin desfăşoară Zilele Culturii Elene. ¨ Evenimentul este celebrat şi la Oneşti, Craiova şi Tucea.

 

28.10.2009, Bucureşti. Întrunirea Comisiei pentru Cultură, culte şi mass-media a Consiliului Minorităţilor Naţionale

La sediul Uniunii Ucrainenilor din România are loc şedinţa Comisiei pentru Cultură, culte şi mass-media a Consiliului Minorităţilor Naţionale, unde s-au discutat despre activităţile editoriale, culturale şi colaborarea Consiliului cu mass-media. U.E.R. a fost reprezentată de doamna consilier Olimpia Bândea.

 

30.10.2009, Bucureşti. Lansarea Centrului virtual de resurse despre minorităţile naţionale

Are loc la hotelul „Royal" masa rotundă organizată de Asociaţia „Divers", în cadrul proiectului „Promovarea imaginii minorităţilor naţionale din România", prilej cu care a fost lansat şi Centrul virtual de resurse despre minorităţile naţionale. Din partea U.E.R. a participat doamna consilier Olimpia Bândea.

 

31.10.2009, Brăila. Inaugurarea Centrului Diversităţii Culturale

Noul Centru reprezintă rezultatul unui proiect iniţiat de Muzeul Brăilei cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, având ca parteneri Consiliul Judeţean şi Comunitatea Elenă din Brăila, proiect derulat în perioada iunie-octombrie 2009. Cu această ocazie au fost lansate broşura şi volumul „Un grec, doi greci, trei greci... Brăila" şi website-ul „Diversitate culturală". Astfel, Muzeul Brăilei continuă seria lucrărilor ce urmăresc valorificarea contribuţiei grecilor ce au influenţat hotărâtor istoria economică şi culturală a oraşului.

 

21-23.11.2009, Braşov. Etnovember 2009

Comunitatea Elenă din Braşov participă la Festivalul „Etnovember" (ediţia a XVIII-a), dedicat multiculturalităţii şi toleranţei, devenit o tradiţie la Braşov.

 

25-29.11.2009. Prezenţe elene la Târgurile de Carte

La noul târg de carte „Gaudeamus - Carte de învăţătură", inclus de Comisia Europeană în calendarul Anului European al Creativităţii şi Inovării, U.E.R. este prezentă cu un stand de cărţi şi reviste referitoare la grecii din România. ¨ Uniunea Elenă este prezentă şi la Târgul de carte, presă, muzică şi cadouri de Crăciun din cadrul Proiectului „Etnorustica" (Sinaia, 28.11.2009). Participă la eveniment ansamblurile „Orpheas" şi „Pontos" ale Comunităţii elene din Prahova.

 

27-1.12.2009, Bucureşti, Turnu Severin. Manifestări dedicate Zilei României

La Bucureşti, U.E.R, în colaborare cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti", a organizat acţiunea „Diversitate românească", dedicată Zilei României. Au participat Ansamblul „Asteria" al Comunităţii Elene din Bucureşti şi artişti reprezentând Uniunea Ucrainenilor şi Italienilor. ¨ Pe 1 decembrie, Preşedintele U.E.R., domnul Dragoş Gabriel Zisopol participă la recepţia de la Cotroceni oferită de domnul Traian Băsescu, preşedintele României, cu prilejul Zilei Naţionale a României. ¨ Elevii Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin au prezentat Expoziţia „România-Ellada - punţi de prietenie", cu obiecte realizate de ei în culorile steagurilor României şi Elladei, au urmărit filme documentare şi au învăţat cântece noi.

 

14-26.12.2009, România. Manifestări dedicate Crăciunului

14.12. Copiii din Bucureşti se adună să cânte colinde în jurul bradului la sediul Uniunii Elene. Este prezentă doamna Gheorghia Pavlou, din partea Ambasadei Republicii Elene la Bucureşti, coordonatoare de învăţământ pe zona Balcani. ¨ 15.12. Ansamblul „Asteria" al Comunităţii elene din Bucureşti participă la un eveniment caritabil, la invitaţia Asociaţiei Studenţilor Facultăţii de Construcţii Bucureşti. ¨ Pe 16.12. membrii Comunităţii Braşov sărbătoresc împreună Crăciunul, iar pe 19.12. Ansamblului „Efthimos" din Braşov se alătură prietenilor de la Comunitatea Elenă Prahova, ce organizează o serbare la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti. ¨ 21.12. Uniunea Elenă în colaborare cu Patinoarul Floreasca din capitală fac o surpriză copiilor care au acces liber aici, patine gratuite şi ceai cald, simţind atmosfera zilelor de sărbătoare ce se apropie. ¨ 26.12. La Iaşi, copiii au venit cu părinţii şi bunicii lor să-l aştepte pe Moş Crăciun în parcul Copou, la sediul Fundaţiei „Prietenii Iaşilor". ¨ Şi la Turnu Severin membrii Cercului „Prietenii lui Zorba" au organizat o Expoziţie şi o tombolă cu obiecte confecţionate de ei şi au pregătit un program de colinde româneşti şi greceşti, pe care l-au prezentat atât la Şcoala „Petre Sergescu", cât şi în jurul bradului de la sediul Comunităţii Elene.

 

2009, Bucureşti. Apariţii editoriale

La Editura Omonia apar: Dicţionarul biografic Cărturari greci în Ţările Române (secolele XVI-XIX) alcătuit de Elena Lazăr, Kazantzakis despre Dumnezeu de Kyriakos Mitsotakis, Antologia poetică Iannis Ritsos şi lucrările lui Andronikos Falangas Jacques Vassilikos-Despot (Despot Vodă), Un Grec, voïévode de Moldavie, A la lumière des sources narratives roumaines des XVIe et XVIIe siècles şi Présences grecques dans les Pays roumains (XIVe-XVIe siècles), Le témoignage des sources narratives roumaines. Tot Editura Omonia publică şi volumul Dialog cu Istoria, semnat de E.S. Georgios Poukamissas, Ambasadorul Greciei la Bucureşti.