Minoritatea elenă 2014

 

Ianuarie-februarie 2014, România. Sărbătoarea Vasilopitei în toate comunităţile greceşti

În toate comunităţile elene, mai mici sau mai mari, grecii şi prietenii lor se adună la sărbătoarea tăierii Vasilopitei. Pe lângă ceremonia descoperirii bănuţului norocos din plăcinta Sf. Vasile, grecii din satul Izvoarele păstrează şi alte tradiţii ale începutului de an: Botezul cailor de către preotul satului în ziua de Bobotează, urmată de întrecerea cailor, la care participă tinerii satului, hora cu dansuri specifice din centrul satului din ziua de Sf. Ion, în care sătenii îmbracă costumele multicolore păstrate din străbuni.

 

10.01.2014, Drobeta-Turnu Severin. Sub semnul dialogului intercultural

Cercul de Cultură şi Civilizaţie Greacă de la Şcoala „Petre Sergescu" din Turnu Severin găzduieşte mai multe manifestări în cadrul proiectului „Oraşul nostru - spaţiu al multiculturalităţii". Elevii Cercului prezintă expoziţia şi Albumul „100 de cărţi poştale din vechiul Severin", evidenţiind mulţimea comunităţilor etnice care au trăit în vechiul Severin şi relaţiile frumoase dintre oameni şi comunităţi.

 

15.01.2014, Ploieşti. Ziua Culturii Române

Domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România, alături de o delegaţie a Comunităţii Elene Prahova, depune coroane de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu.

 

22.01.2014, Bucureşti. Comemorarea pogromului legionar

Domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România, participă, la invitaţia Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, la comemorarea pogromului legionar antievreiesc, desfăşurată la Centrul Comunitar Evreiesc din capitală.

 

15.02.2014, Turnu Severin. Proiectul „Caravana isteţilor"

Ansamblul Comunităţii Elene din Turnu Severin, „Prietenii lui Zorba", alături de Ansamblul „Muguraşii" al Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă de la Şcoala „Petre Sergescu" din Turnu Severin, obţin trofeul la concursul de dans organizat la Galeriile „Cora" de S.C. Proeducaţie Consulting Publishing în colaborare cu M.E.N., în cadrul Proiectului „Caravana isteţilor. Ştiu, mă informez, sunt cel mai bun!"

 

21.02.2014, Bucureşti. Ziua Limbii Materne

Sediul Uniunii Elene din România găzduieşte lansarea proiectului naţional „Călătoria mea multiculturală" iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi susţinut de numeroşi parteneri.

 

26.02.2014, Bucureşti. Concert Anastasia Zanni la Ateneul Român

Cu ocazia preşedinţiei Greciei la conducerea Uniunii Europene, Ambasada Greciei din Bucureşti organizează la Ateneul Român un concert al solistei Anastasia Zanni, acompaniată de pianistul Gheorghios Papahristoudis.

 

2.03.2014, Piteşti. Proiectul Grow

Tinerii Comunităţii Elene din Piteşti colaborează cu elevii Colegiului Naţional „I. C. Brătianu", contribuind la reuşita prezentării Greciei în cadrul proiectului organizat de Şcoala de Valori, în parteneriat cu AIESEC, sub motto-ul: „Practice. Learn. Step Up. Grow".

 

8.03.2014, Bucureşti. Simpozion omagial şi expoziţie de artă plastică

Muzeul Militar Naţional găzduieşte simpozionul dedicat aniversării a 86 de ani de la înfiinţarea Ligii Navale Române şi vernisajul expoziţiei taberelor de creaţie Truicart - Grecia 2013. Sunt prezentate peste 120 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă. Evenimentul cuprinde şi un program artistic susţinut de Corala „Dumitru D. Botez" şi de Ansamblul de dansuri „Asteria" al Comunităţii Elene din Bucureşti.

 

8.03.2014, Iaşi. Conferinţă despre istoria limbii elene

Casa de Cultură „Mihai Ursachi" din Iaşi găzduieşte o conferinţă susţinută de domnul Gabriel Iulian Hruşcă şi de doamna Miruna Popescu, despre istoria şi evoluţia limbii elene.

 

14.03.2014, Bucureşti. Dansuri greceşti la Târgul de Turism al României

Ansamblul „Kymata" al Comunităţii Elene Prahova promovează imaginea Elladei la Târgul de Turism deschis la Romexpo între 13 şi 16 martie 2014.

 

15.03.2014, Bucureşti. „E vremea carnavalurilor"

Copii şi tineri din toate comunităţile elene se adună la Bucureşti să participe la V-a ediţie a proiectului „E vremea carnavalurilor".

 

21.03.2014, Ploieşti. ProiectulSusţinem excelenţa"

Domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România, alături de membrii Clubului Rotary 2000, desfăşoară proiectul „Susţinem excelenţa", în cadrul căruia sunt premiaţi primii 10 olimpici ai oraşului Ploieşti. A fost prezent la eveniment şi Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Remus Pricopie.

 

22.03-05.04.2014, Drăgăşani, Bucureşti, Secu şi în toate comunităţile greceşti. Manifestări dedicate Zilei Greciei

În 22.03, 120 de persoane din toate comunităţile elene comemorează ziua Greciei la Drăgăşani. La Primăria din Drăgăşani sunt evocate evenimentele din 1821, apoi delegaţiile Ambasadei Greciei şi Uniunii Elene participă la o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor. În 23.03 la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti are loc un amplu spectacol dedicat Zilei Greciei, organizat de Şcoala Elenă „Atena" din Bucureşti. În 25.03 la Biserica Greacă din Bucureşti se oficiază un Te Deum pentru comemorarea eroilor căzuţi în Revoluţia din 1821. Se oficiază slujbe de pomenire şi în alte comunităţi: la Biserica „Sf. Spiridon" din Bârlad, Biserica „Vovidenia" din Iaşi etc. În 29.03 Cercul Militar Naţional din Bucureşti găzduieşte premiera piesei de teatru „Cuscrii din Tirana", proiect iniţiat de Ambasada Republicii Cipru în România, şi un dineu în cinstea Zilei Naţionale a Greciei organizat de Uniunea Elenă din România. În 5.04 se desfăşoară ceremonia comemorării eroilor greci la Secu. Tot în aprilie se sărbătoreşte Ziua Elladei şi la Galaţi, ocazie cu care are loc şi premierea olimpicilor gălăţeni, din fondurile Comunităţii Elene.

 

27.03.2014, Bucureşti. Spectacol multicultural

La Palatul Naţional al Copiilor din capitală are loc spectacolul multicultural „Un colţ de rai în Europa", ce cuprinde momente artistice tradiţionale din opt ţări: Bulgaria, Finlanda, Germania, Grecia, Polonia, Spania, Turcia, România. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul unui proiect Comenius, având genericul „Viitorul nostru în Europa. Implică-te!".

 

28-30.03.2014, Bucureşti. Olimpiada Naţională de Limba Neogreacă

Se desfăşoară la Bucureşti a XIII-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Limba Neogreacă, coordonată de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu sprijinul susţinut al Uniunii Elene din România. Olimpiada antrenează 158 de elevi din toate colţurile ţării.

 

30.03.2014, Bucureşti. Spectacolul „Roots"

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" alături de clubul de dans „Oi rizes" din Psachna - Grecia organizează un spectacol de dans tradiţional greces, desfăşurat sub egida UNESCO-Grecia.

 

5-8.04.2914, Piteşti. Olimpiada Naţională de Limbi Clasice

Se desfăşoară la Colegiul Naţional „Zinca Golescu" din Piteşti a XXVII-a ediţie a Olimpiadei de Limbi Clasice. Nu lipseşte de la acest eveniment formaţia de dansuri greceşti „Filia" a Comunităţii Elene din Piteşti.

 

7.04.2014, Turnu Severin. Concursul „Cei 7 înţelepţi"

Casa Tineretului din Turnu Severin găzduieşte a XIV-a ediţie a Concursului „Cei 7 înţelepţi". După fazele locale, severinenii se întrec cu echipajele din Craiova şi Calafat. Tema concursului este „O călătorie imaginară în trecutul oraşului meu; Craiova, Calafat, Turnu Severin - spaţii ale dialogului intercultural".

 

10.04.2014, Galaţi. Spectacol umanitar

Teatrul „Fani Tardini" din Galaţi găzduieşte spectacolul „Împreună pentru Ionuţ", susţinut de Ansamblul „Olympos" al Comunităţii Elene în scopul ajutorării unui băieţel bolnav.

 

11-13.04.2014, Piteşti. „Simfonia lalelelor"

Preşedintele Uniunii Elene din România, domnul Dragoş Gabriel Zisopol, este prezent la evenimentul „Simfonia lalelelor" - simbol al oraşului Piteşti. Ritmurile greceşti nu lipsesc de la această manifestare, graţie ansamblului „Filia" şi grupului vocal „Ellada" ale Comunităţii Elene din Piteşti.

 

23.04.2014, Turnu Severin. Lansarea unui ghid intercultural al oraşului

În cadrul Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin a fost lansată lucrarea „Turnu Severin - Un ghid intercultural". Elevii Cercului şi-au prezentat lucrarea colectivă, ce cuprinde circa 20 de obiective, legate de istoria diferitelor comunităţi etnice din Turnu Severin.

 

24.04.2014, Bucureşti. Comemorarea genocidului din 1915

Domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România, participă, la invitaţia Uniunii Armenilor din România, la manifestările dedicate comemorării a 99 de ani de la genocidul asupra armenilor, evreilor, grecilor din Imperiul Otoman.

 

25.04.2014, Brăila. Pelerinaj la Biserica Greacă

Uniunea Elenă din România organizează pelerinajul la Biserica „Izvorul Tămăduirii" din Brăila, la care participă numeroşi membrii ai filialelor Bucureşti şi Târgovişte.

 

2.05.2014, Sulina. Spectacol multicultural

Ansamblurile Comunităţii Elene din Sulina, în colaborare cu Casa de Cultură a oraşului, participă la un program multicultural desfăşurat pe faleza din faţa sediului Comunităţii, cu dansuri româneşti, ruseşti şi greceşti.

 

8.05.2014, Bucureşti. Aniversarea Muzeului Naţional al Satului

La manifestările prilejuite de aniversarea a 78 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" participă şi ansamblurile de dansuri greceşti „Olympos" şi „Kymata" ale Comunităţilor Elene Galaţi şi Prahova.

 

9.05.2014, Bucureşti, Ploieşti, Bârlad. Manifestări dedicate Zilei Europei

Se desfăşoară în capitală proiectul „Europe day is your day". Sunt prezente la manifestările dedicate Zilei Europei ansamblurile „Kymata", „Hara" şi formaţia „Apollon Band" ale Comunităţii Elene Prahova. ● La Ploieşti are loc a II-a ediţie a Festivalului UniverCity desfăşurat sub egida Zilelor Universitare Europene - Împreună pentru un oraş european. ● La Bârlad, ansamblurile Comunităţii Elene participă la Festivalul „Ritmurile tinereţii".

 

11.05.2014, Roşcani (jud. Galaţi). Sărbătoarea Bujorului

Ansamblul de dansuri greceşti „Olympos" al Comunităţii Elene Galaţi participă la Sărbătoarea Bujorului de la Roşcani.

 

16.05.2014, Bucureşti. Finalizarea proiectului „Călătoria mea multiculturală"

Reprezentanţa Comisiei Europene din România găzduieşte festivitatea de premiere a participanţilor la Concursul Naţional „Călătoria mea multiculturală", iniţiat în 21.02 de M.E.N., cu prilejul Zilei Limbii Materne. U.E.R. este reprezentată de echipajul „Prietenii lui Zorba" de la Turnu Severin.

 

17-18.05.2014, Odorheiu Secuiesc. Festivalul „Szejke"

Formaţiile artistice ale Comunităţii Elene din Braşov sunt prezente la Festivalul „Szejke" de la Odorheiu Secuiesc.

 

20.05.2014, Bucureşti. Conferinţă despre literatura postbizantină şi neogreacă

Konstantinos Kasinis, profesor la Universitatea din Atena, ţine conferinţa „Literatura postbizantină şi neogreacă (1453-1821)", organizată de Departamentul de studii neoelene al Universităţii Bucureşti.

 

23-30.05.2014, Cluj. Zilele oraşului

Ansamblul „Ithaki" al Comunităţii Elene din Cluj participă la zilele oraşului de pe Someş.

 

26.05-1.06, Iaşi. Festivalul Multicolor

Se desfăşoară la Iaşi Festivalul Multicolor, la care Comunitatea Elenă din Iaşi şi Lectoratul de neogreacă al Universităţii ieşene au contribuit cu o seară în stil cretan. Dansurile cretane interpretate de Ansamblul „Orpheas" au întregit atmosfera crată prin vizionarea filmului Zorba Grecul.

 

29.05-1.06.2014, Bucureşti, Ploieşti şi alte comunităţi elene. Sărbătorirea Zilei Copilului

Comunităţile Elene organizează diverse manifestări dedicate Zilei Copilului, la care participă copii, părinţi, bunici, reprezentanţi mass-media etc.

 

31.05.2014, Bucureşti. Simpozionul „Elenismul şi ideea europeană"

Uniunea Elenă din România găzduieşte a V-a ediţie a Simpozionului de Studii Bizantine, cu tema „Elenismul şi ideea europeană", organizat în colaborare cu Societatea Culturală Bizantină.

 

31.05.2014, Târgu Bujor (jud. Galaţi). Zilele oraşului

La invitaţia Primăriei Târgu Bujor, ansamblul de dansuri greceşti „Olympos" al Comunităţii Elene Galaţi participă la zilele oraşului Târgu Bujor.

 

1.06-30.09.2014, Sulina. Seri greceşti

Ansamblurile „Artemis", „Posydonas" şi „Apollonas" ale Comunităţii Elene din Sulina participă la proiectul „Seri greceşti la Sulina", ajuns la cea de a IV-a ediţie.

 

6.06.2014, Galaţi. Spectacol de binefacere

La invitaţia Centrului de zi pentru vârstnici „Pogorârea Sfântului Duh", ansamblul de dansuri greceşti „Olympos" al Comunităţii Elene Galaţi susţine un program artistic, aducând bucurie persoanelor din această instituţie.

 

7-8.06.2014, Bistriţa-Năsăud. Festivalul „PfingsFest"

Formaţiile artistice ale Comunităţii Elene din Braşov sunt prezente la Festivalul „PfingsFest" de la Bistriţa-Năsăud.

 

10-14.06.2014, Bucureşti. Olimpiada Internaţională a Elenismului

Se desfăşoară la Bucureşti prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului, proiect organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Uniunea Elenă din România, sub înaltul patronaj al Parlamentului României şi al Parlamentului Elen. Participă elevi din România, Grecia, Moldova, Bulgaria şi Ungaria.

 

13-15.06.2014, Târgovişte. Proiectul „Dialog cu timpul şi lumea"

Se desfăşoară la Târgovişte proiectul „Dialog cu timpul şi lumea", aflat la a VI-a ediţie, cu tema „Oraşul meu - spaţiu al multiculturalităţii". Participă 150 de copii şi tineri din toate comunităţile elene.

 

14-15.06.2014, Bucureşti. Campionat de minifotbal

Uniunea Elenă din România participă la primul campionat de minifotbal iniţiat de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România.

 

21.06.2014, Bucureşti. Festivalul „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu"

Ansamblurile „Orfeas" şi „Kymata" ale Comunităţii Elene Prahova participă la ediţia a VIII-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu".

 

22.06.2014, Băneşti (jud. Prahova). Festivalul Cireşelor

Ansamblurile de dansuri greceşti ale Comunităţii Elene Prahova participă la ediţia a X-a a Festivalului Cireşelor, la invitaţia Primăriei Băneşti.

 

29.06.2014, Eşelniţa (jud. Mehedinţi). Festival interetnic

Ansamblul „Prietenii lui Zorba" al Comunităţii Elene Turnu Severin şi Ansamblul „Muguraşii" al Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin aduc bucuria dansurilor greceşti pe scena Festivalului Interetnic de la Eşelniţa, organizat de Asociaţia Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării şi finanţat de Guvernul României - D.R.I.

 

1.07-29.08.2014, Bârlad. Şcoala de vară Socratis

30 de copii preşcolari şi şcolari din Bârlad participă la cursurile Şcolii de vară Socratis, organizată de Comunitatea Elenă din Bârlad. Se organizează cursuri interactive de educaţie muzicală, dans, desen, vizite la Muzeul „Vasile Pârvan", la Centrul „Mihai Eminescu", la Grădina Zoologică etc.

 

3.07.2014, Bucureşti. Concert de muzică corală camerală

Sediul U.E.R. găzduieşte concertul formaţiei corale camerale „Solartissimo" a Conservatorului din Larissa, sub bagheta lui Nikos S. Efthimiadis.

 

4-5.07.2014, Sulina. „Serbările Deltei"

Are loc la Sulina a XIV-a ediţie a Festivalului Minorităţilor Naţionale „Serbările Deltei". Ansamblurile „Posydonas", „Artemis" şi „Apollonas" ale Comunităţii Elene Sulina obţin premii importante (pentru valorificarea scenică a tradiţiilor, pentru popularitate şi pentru cea mai bună coregrafie).

 

22.07.2014, Tulcea. Seară grecească

În cadrul Festivalului „Săptămâna filmului interetnic" de la Tulcea, seara de 22 iulie este dedicată etniei elene. Sute de spectatori din Tulcea se adună să admire dansurile prezentate de Ansmblul „Artemis" din Sulina.

 

29.07-25.08.2014, Atena, Malesina, Metamorfosi. Programe de vară pentru copii şi tineri

Copiii şi tinerii din comunităţile greceşti sunt recompensaţi pentru rezultatele din acest an şcolar participând la tabere de vară. Între 29.07 şi 11.08 se derulează la Atena programul „Întâlnire în Grecia a 50 de tineri din Diaspora Greacă din 5 continente". U.E.R a asigurat transportul copiilor şi în taberele din Malesina (7-21.08.2014) şi Metamorfosi - Polighiros (13-22.08.2014). Pe lângă taberele gratuite, copiii au beneficiat şi de programe cu preţ redus (tabăra internaţională Kalyvas, 13-25.08.2014).

 

1-3.08.2014, Bucureşti. Festivalul „Strada Armenească"

Ca în fiecare an, grecii sunt invitaţi să participe la Festivalul „Strada Armenească". Publicul entuziast aplaudă muzica şi dansurile oferite de ansamblurile „Asteria", „Asterakia", formaţia „Arkadia" şi solista Siliviana Argyro.

 

15-25.08.2014, Grecia. Schimb de experienţă

Se derulează proiectul „Dialog cultural la izvoarele civilizaţiei europene", conceput ca un schimb de experienţă între Comunităţile Elene Piatra Neamţ, Oneşti, Târgovişte şi Asociaţia „Anaghenisis" din Polidedndri - Langada a Asociaţiei Grecilor Pontici din Salonic. 16 persoane din comunităţile menţionate vizitează Grecia, participând la cursuri de istorie, dans, iniţiere în arta picturii icoanelor bizantine, artă culinară grecească etc.

 

21-23.08.2014, Sighişoara. Festivalul Intercultural „ProEtnica"

Are loc la Sighişoara a XII-a ediţie a Festivalului Intercultural „ProEtnica", organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret împreună cu municipiul Sighişoara şi finanţat de Guvernul României. Este vorba despre cea mai amplă manifestare interculturală din România, care în 2014 a produs 47 de spectacole, 20 de expoziţii, 8 prelegeri şi un flux de circa 15 000 de spectatori. Etnia elenă e reprezentată de Ansamblurile „Apollonas", „Kymata", „Efthymos" ale Comunităţilor Elene Sulina, Prahova, Braşov şi de grupul vocal „Dionysos" al Comunităţii Elene Braşov.

 

4.09.2014, Calafat. Aşezarea unei plăci comemorative

Pe zidul vechiului spital din Calafat, înfiinţat în 1894, se amplasează o placă în memoria grecului Gheorghe Giuroglu (1815-1897), consilier şi mare filantrop ce a donat oraşului terenul, banii, instrumentarul medical şi tot ce a fost necesar pentru a începe funcţionarea spitalului. Iniţiativa aparţine doamnei Florenţa Marincu, placa fiind sponsorizată de directorul spitalului, medicul Stelian Voinea.

 

6-8.09.2014, Crişan. Festivalul Borşului de Peşte

Pe malul drept al Dunării, în comuna Crişan, are loc Festivalul Borşului de Peşte. Ansamblul „Artemis" al Comunităţii Elene Sulina încălzeşte atmosfera creată de echipele de bucătari de pe tot întinsul Deltei.

 

12-14.09.2014, Bucureşti. Balkanik Festival 2014

Sub sloganul Just world music, se desfăşoară în Grădina „Uranus" din Bucureşti Balkanik Festival, la care participă şi reprezentanţii Filialei Bucureşti a Uniunii Elene din România.

 

25-27.09.2014, Iaşi. Festivalul Elenismului din România

Se desfăşoară la Palas Mall Iaşi Festivalul Elenismului din România. Participă peste 450 de persoane, eleni şi filoeleni din toate colţurile ţării.

 

27.11-1.12.2014, România. Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României

Preşedintele U.E.R., domnul Dragoş Gabriel Zisopol, conduce şedinţa Comisiei de cultură a Consiliului Minorităţilor Naţionale dedicată Zilei Naţionale a României. Evenimentul o are ca invitată pe Georgeta Filitti, istoric, ce prezintă participarea României la Primul Război Mondial şi contribuţia minorităţilor la Marea Unire. În capitală şi în celelalte localităţi cu comunităţi elene se depun coroane de flori în memoria celor ce s-au jertfit pentru Marea Unire şi se organizează spectacole.

 

7-23.12.2014, România. Serbări dedicate Crăciunului

Copiii din toate comunităţile elene se pregătesc să-l primească pe Moş Crăciun. În 7.12, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti se desfăşoară serbarea pomului de iarnă a Filialei Bucureşti a U.E.R. La Oneşti, în 10.12, gazda serbării pomului de iarnă este Biblioteca Municipală „Radu Rosetti". La Ploieşti, în 20.12, copiii Comunităţii Elene Prahova îl aşteaptă pe Moş Crăciun la Afi Palace Mall, unde au parte de un spectacol oferit de ansamblurile comunităţii Prahova, dar şi de oaspeţii de la Ansamblul „Elefteria" din Calafat. La Turnu Severin vin rând pe rând, la sediul comunităţii, grupuri de colindători de la Şcoala „Petre Sergescu", de la Colegiul Naţional „Traian" şi de la Colegiul „Gh. Ţiţeica", unde se studiază limba neogreacă. Serbări de Crăciun au loc şi la Iaşi, Piteşti, Braşov, Constanţa, Izvoarele şi în toate celelalte comunităţi greceşti.

 

9-10.12.2014, Bucureşti. Proiectul Alfabetul Convieţuirii"

Se derulează la Cercul Militar Naţional din Bucureşti ediţia a II-a a Festivalului „Alfabetul Convieţuirii", proiect iniţiat de U.E.R. şi finanţat de Guvernul României, dedicat în 2014 Zilei Minorităţilor Naţionale. Sunt prezentate momente de muzică, dans, poezie, reprezentative pentru tezaurul fiecărei minorităţi naţionale.

 

2014, Bucureşti, Craiova. Apariţii editoriale

Apare la UERPress volumul bilingv Maxime şi poeme (Γνωμικά και Ποήματα) semnat de Nicolae Petrescu Redi (versiunea greacă în traducerea Angelei Bratsou); Scrierea parenetică a lui Mihail Fotinos (Fotinopoulos) de Mihai Ţipău; Ion Sideri sportiv, poliţist, artist de Tiberiu Stama; UERPress editează şi publicaţia aniversară Consulatul General al României de la Salonic, două decenii de la înfiinţare - Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη. 20 χρόνια από την ίδρυσή του, 1994-2014 (ediţie bilingvă). ● Editura Omonia publică: Un cărturar cipriot la Bucureşti. Epaminondas I. Frangoudis (1829-1897). Discursuri (ediţie bilingvă); Athanasios Hristopoulos Viaţa, opera literară şi influenţa asupra unor literaţi români, de Nestor Camariano. ● La Editura Revers din Craiova apare Careul de Aşi.  Între distincţie şi aristocraţie, volum semnat de Carmen Zamfirescu (lansat la Teatrul „Elpis" din Constanţa în 9.08.2014).