Minoritatea evreiască 1992

07-14.01.1992. Recensământul populaţiei

Conform Institutului Naţional de Statistică, în urma recensământului populaţiei din 1992, populaţia evreiască din România este de 8.955 de persoane; dintre aceştia, 6.456 au declarat ca limbă maternă limba română, 1.273 limba maghiară, 847 idiş şi 304 germana. Distribuţia geografică arată că cea mai importantă populaţie evreiască se găseşte în următoarele oraşe: Bucureşti (3.877), Iaşi (565), Timişoara (549), Cluj-Napoca (344), Oradea (284), Arad (279) şi Bacău (203), predominantă fiind populaţia urbană (8.799 de locuitori în municipii şi oraşe, faţă de doar 156 în comune). Judeţele cu cea mai mare populaţie sunt sectorul agricol Ilfov (inclusiv Bucureşti, 3.883), Timiş (625), Iaşi (581), Cluj (398), Bihor (354), Arad (299), Suceava (296), Botoşani (261), Neamţ (233), Bacău (238) şi Galaţi (219).

 

13-14.01.1992. Bucureşti. Vizita delegaţiei United Jewish Appeal - United Israel Appeal

Are loc vizita delegaţiei United Jewish Appeal - United Israel Appeal condusă de Normal Tilles şi însoţită de Zvi Feine, director pentru România al programului Joint.

 

17.03.1992, Bucureşti. Audienţa delegaţiei FCER la preşedintele României

Are loc audienţa delegaţiei FCER condusă de şef rabinul Moses Rosen la preşedintele României, Ion Iliescu, în legătură cu situaţia creată de intensificarea atacurilor antisemite de către o parte a presei care incită la ură şi calomniază cultul mozaic şi poporul evreu, lansând şi ameninţări cu moartea împotriva şef rabinului Moses Rosen. Se precizează că, deşi sesizat încă din mai 1991, procurorul general al României nu a reacţionat.

 

17.03.1992, Bucureşti. Declaraţia preşedintelui Ion Iliescu cu privire la manifestările antisemite din presă

Se prezintă declaraţia preşedintelui Ion Iliescu prin care condamnă manifestările de antisemitism din presa românească, în special din publicaţiile „Europa", „România Mare" şi „Gazeta de Vest", şi solicită autorităţilor să ia măsuri.

 

22.03.1992, Bucureşti. Rezoluţia FCER privind manifestările antisemite

Rezoluţia FCER constată manifestări antisemite şi fasciste propagate în unele publicaţii fără ca autorităţile să ia măsuri. Deşi sesizată, Procuratura Generală nu a reacţionat, astfel că se solicită Parlamentului să adopte legile necesare pentru reglementarea unor astfel de situaţii.

 

25.03.1992, Bucureşti. Declaraţia Guvernului României

Guvernul României condamnă atitudinea antisemită şi şovină din unele publicaţii, precum şi atacurile la persoană, şi reafirmă garantarea drepturilor şi a libertăţilor tuturor cetăţenilor statului.

 

31.03.1992, Bucureşti. Audienţa şef rabinului Moses Rosen la ministrul învăţământului

Şef rabinul Moses Rosen a fost primit în audienţă de ministrul învăţământului şi ştiinţei, Mihail Golu, în scopul discutării introducerii subiectului „Holocaustul evreilor din Europa" în manualele şcolare şi a dreptului elevilor evrei de a respecta sărbătorile evreieşti.

 

11.04.1992, Bucureşti. Instalarea noului Prim Rabin al Comunităţii Evreilor din Bucureşti

La Templul Coral are loc instalarea noului Prim Rabin al Comunităţii Evreilor din Bucureşti, rabinul Asher Ehrenfeld, în prezenţa consilierului prezidenţial Victor Opaschi, a secretarului de stat de la Culte, Gheorghe Vlăduţescu, şi a reprezentantului patriarhului Teoctist.

 

07.05.1992, Statele Unite. Întrevederi ale şef rabinului Moses Rosen cu oficialităţi americane

Şef rabinul Moses Rosen are întrevederi cu ambasadorul României în SUA, Aurel Dragoş Munteanu, cu senatorul D'Amato, cu congresmanii Tom Lantos şi Wolf, cu senatorul Liebermann şi cu membri din administraţia SUA în scopul susţinerii României pentru acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate.

 

12.05.1992, Statele Unite. Audienţa şef rabinului Moses Rosen la adjunctul secretarului de stat

Şef rabinul Moses Rosen are o audienţă la adjunctul secretarului de stat al SUA, Lawrence Eagleburger, în care se discută problema acţiunilor de ajutorare a populaţiei româneşti şi necesitatea combaterii antisemitismului din România.

 

Mai 1992, Moineşti. Înfiinţarea Societăţii Culturale Tristan Tzara

Cu prilejul Colocviului Naţional Tzara de la Moineşti se înfiinţează Societatea Cultural-Literară Tristan Tzara, care îşi propune să încurajeze studierea avangardei europene şi să cultive memoria creatorului curentului Dada.

 

27.09.1992, Bucureşti. Vizita ambasadorului israelian la şef rabinul Moses Rosen

Are loc vizita de prezentare a noului ambasador israelian, Avshalom Meghidon, la şef rabinul Moses Rosen, în prezenţa membrilor conducerii FCER.

 

30.10.1992, Bucureşti. Conferinţa de presă a FCER asupra manifestărilor antisemite

La sediul FCER are loc o conferinţă de presă în care şef rabinul Moses Rosen prezintă situaţia creată de atacurile antisemite recente şi de pasivitatea presei. Se subliniază că, deşi sesizată, Procuratura Generală a respins solicitarea pe motiv că nu există o lege care să justifice luarea unor măsuri.

 

09.11.1992, Bucureşti. Consfătuire cu partidele politice în problema antisemitismului

Ca urmare a intensificării atacurilor antisemite din o parte a presei româneşti, şef rabinul Moses Rosen invită reprezentanţii partidelor politice la o consfătuire. La invitaţie nu au răspuns reprezentanţi ai FSN şi ai Partidului Unităţii Naţionale Române. Au fost prezenţi preşedintele PNŢCD, Corneliu Coposu; preşedintele PAC, Nicolae Manolescu; preşedintele Partidului Republican, Ioan Mânzatu; preşedintele Partidului Social Democrat Tradiţional, Lucian Cornescu; Ion Scăunaş, membru în comitetul director al Noului Partid Liberal; Cornel Nica, preşedintele Partidului Socialist-Democratic Român; senatorul Markó Béla şi deputatul Kerekes Károly din partea UDMR; Mihai Measnicov din partea Partidului Ecologist Român; Bogdan Pascu din partea PSDT. Reprezentanţii partidelor politice (PNŢCD, Republican, PSDT, Ecologist, Social Democrat Român, NPL, PAC şi UDMR) au hotărât iniţierea unui proiect de lege redactat de un grup de jurişti aparţinând grupurilor etnice din România în spiritul drepturilor omului de eliminare a xenofobiei, rasismului şi antisemitismului.

 

10.11.1992, Bucureşti. Întrevederea şef rabinului Moses Rosen cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase

Are loc întrevederea şef rabinului Moses Rosen cu Adrian Năstase, ministrul afacerilor externe şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, care dă asigurări în numele FDSN asupra participării la redactarea şi votarea unui proiect de lege care să combată manifestările antisemite.

 

10.11.1992, Bucureşti. Distincţie pentru şef rabinul Moses Rosen

În cadrul Adunării Generale a Academiei Române, şef rabinul Moses Rosen este ales ca membru de onoare al instituţiei.

 

17.11.1992, Statele Unite. Întrevederea şef rabinului Moses Rosen cu secretarul de stat al SUA, Lawrence Eagleburger

Are loc audienţa şef rabinului Moses Rosen la secretarul de stat interimar al SUA, Lawrence Eagleburger, pentru a discuta evenimentele din România care au urmat alegerilor parlamentare şi prezidenţiale şi pentru a solicita acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate României, precum şi intensificarea acţiunilor de susţinere a populaţiei din România. În acest context, se discută despre necesitatea acţiunilor de combatere a antisemitismului.

 

Noiembrie 1992, Bucureşti. Sesizarea procuraturii împotriva revistei „Europa" şi a directorului său, Ilie Neacşu

Se depune o nouă sesizare la procuratură împotriva revistei „Europa" şi a directorului său, Ilie Neacşu, cu privire la atacurile antisemite din publicaţie şi ca reacţie la soluţionarea negativă a sesizării anterioare din mai 1991.

 

07.12.1992, Bucureşti. Întrevederea şef rabinului Moses Rosen cu ministrul apărării

Şef rabinul Moses Rosen a avut o întrevedere cu generalul Niculae Spiroiu, ministrul apărării naţionale, care a dat asigurări în privinţa poziţiei armatei române de condamnare a antisemitismului.

 

08.12.1992, Bucureşti. Vizita şef rabinului Moses Rosen la preşedintele Camerei Deputaţilor

Şef rabinul Moses Rosen îl vizitează pe Adrian Năstase, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi îi prezintă demersurile făcute în timpul vizitei în SUA în scopul acordării României a clauzei naţiunii celei mai favorizate. Se prezintă, de asemenea, problema antisemitismului în România şi se cade de acord asupra necesităţii unui proiect de lege care să condamne manifestările de ură rasială, xenofobă şi de antisemitism.

 

17.12.1992, Bucureşti. Audienţa şef rabinului Moses Rosen la preşedintele României

Şef rabinul Moses Rosen a fost primit în audienţă de către preşedintele României, Ion Iliescu, şi a prezentat situaţia intensificării manifestărilor antisemite prin care se adresează ameninţări şi insulte populaţiei evreieşti. Şef rabinul Moses Rosen a înmânat un anteproiect de lege pe baza căruia să fie pedepsite penal manifestările xenofobe ce incită la ură între rase, etnii şi confesiuni şi care a fost redactat la iniţiativa consfătuirii anterioare cu reprezentanţi ai partidelor politice. Aceasta este o reacţie la nesoluţionarea plângerii din mai 1991, adresată de FCER procurorului general şi respinsă în iunie 1992, sub pretextul inexistenţei unei legi care să pedepsească astfel de manifestări.

 

1992, Suceava. Profanarea Cimitirului Evreiesc

La Suceava, în cartierul Burdujeni, au fost dărâmate 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc. Ministerul de Interne şi Poliţia Suceava au fost sesizate.

 

1992, Iaşi. Inscripţii provocatoare pe soclul monumentului victimelor pogromului de la Iaşi

La Iaşi au apărut inscripţii provocatoare şi antisemite pe soclul monumentului victimelor pogromului de la Iaşi. Poliţia a fost sesizată.

 

1992, Bucureşti. Vizita oficială din partea Ministerului de Externe israelian

Are loc vizita lui Moshe Melamed, director în Departamentul Europa de Est al Ministerului de Externe al Israelului, la şef rabinul Moses Rosen pentru a cunoaşte problemele comunităţii evreieşti din România.

 

1992, Bucureşti. Înfiinţarea clubului Tnuat Aliya al filialei SOHNUT în România

Se înfiinţează primul club al tinerilor evrei din România de după 1989 în cadrul filialei SOHNUT.