Minoritatea evreiască 2001

15-20.05.2001, Bucureşti. Vizita unei delegaţii a evreilor polonezi

O delegaţie a comunităţii evreieşti din Polonia, condusă de Anna Dodzjk şi Ewa Spaczynska, a vizitat comunitatea din Bucureşti.

 

Iunie 2001, Bucureşti. Elie Wiesel devine membru de onoare al Academiei Române

Academia Română acordă titlul de membru de onoare scriitorului originar din România, laureat al premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, „ca omagiu pentru eminenta operă spirituală şi morală închinată umanităţii contemporane".

 

Iunie 2001, Bucureşti. Declaraţia de protest a FCER împotriva dezvelirii unui monument dedicat mareşalului Ion Antonescu

Ca urmare a dezvelirii la 1 iunie 2001 a unui monument dedicat mareşalului Ion Antonescu în curtea Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Bucureşti cu ocazia comemorării a 55 de ani de la moartea acestuia, FCER protestează într-o declaraţie publică.

 

24-26.08.2001, Braşov. Centenarul şi reinaugurarea Templului

Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la finalizarea construcţiei Templului din Braşov, are loc reinaugurarea lăcaşului de cult.

 

25-26.09.2001, Zalău. Profanarea cimitirului evreiesc

Are loc profanarea şi vandalizarea cimitirului evreiesc din Zalău; peste 20 de pietre funerare pe o rază de 30 metri sunt sparte şi aruncate la pământ.

 

29.10-01.11.2001, Ierusalim, Israel. Participarea FCER la Congresul Mondial Evreiesc

Participă la Congresul Mondial Evreiesc de la Ierusalim o delegaţie din care fac parte preşedintele Nicolae Cajal, Iulian Sorin şi Osy Lazăr.

 

2001, Sângeorgiu de Pădure. Profanarea cimitirului evreiesc

Profanarea cimitirului evreiesc din Sângeorgiu de Pădure şi scrisoarea de protest şi solidarizare a academicianului Răzvan Theodorescu, ministrul culturii şi cultelor

 

2001, Bucureşti. Delegaţii evreieşti din SUA vizitează comunitatea evreiască din Bucureşti

Delegaţii reprezentând federaţiile evreieşti din Kansas City şi New Jersey, însoţite de Zvi Feine, directorul Joint pentru România, au vizitat comunitatea evreiască din Bucureşti.

 

2001, Bucureşti. Vizita unei delegaţii HOR în România

O delegaţie a Asociaţiei Evreilor Originari din România (HOR) vizitează România şi participă la comemorarea victimelor pogromului de la Dorohoi din 01.07.1940. Au loc întrevederi cu oficialităţi ale statului român şi cu lideri ai FCER.

 

2001, Ierusalim, Israel. O piaţă din Ierusalim primeşte numele şef rabinului Moses Rosen

Are loc ceremonia de numire a unei pieţe din Ierusalim „Amalia şi şef rabin dr. Moses Rosen".

 

2001, Bucureşti. Declaraţia FCER la apariţia volumului „Naţionalistul"

În urma apariţiei volumului „Naţionalistul" al deputatului PRM, avocat Vlad Hogea, FCER reacţionează printr-o declaraţie de protest faţă de această publicaţie cu un conţinut antisemit, xenofob, şovin şi care incită la ură rasială, solicitând autorităţilor competente să ia măsurile care se impun. Ca urmare, parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie se autosesizează în acest caz, iar reprezentanţi ai societăţii civile şi ai vieţii intelectuale solicită Academiei Române să ia poziţie faţă de această lucrare şi să se delimiteze de conţinutul ei; de asemenea, se solicită demiterea istoricului Gh. Buzatu din poziţia de director al Centrului de Cultură şi Civilizaţie Europeană din Iaşi ca urmare a faptului că volumul în discuţie a apărut în colecţia „Românii în istoria universală", coordonată de Gh. Buzatu şi girată de Academia Română.

 

2001, Bucureşti. Decesul secretarului general al FCER, Theodor Blumenfeld

Theodor Blumenfeld a fost profesor, decan şi prorector al Politehnicii Bucureşti. A fost ministru al transporturilor, cercetător şi autor al unor studii de specialitate. În cadrul FCER a îndeplinit funcţia de secretar general.