Minoritatea evreiască 2004

04-06.02.2004, Bucureşti. Vizita unei delegaţii a American Jewish Committee

O delegaţie de lideri ai American Jewish Committee, condusă de rabinul Andrew Baker, a avut întrevederi cu prim-ministrul Adrian Năstase, cu liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, cu preşedinţii Comisiilor de Politică Externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu secretari de stat MAE şi cu lideri ai FCER. Discuţiile au avut în vedere solicitarea alocării unui buget pentru desfăşurarea activităţii Comisiei Internaţionale pentru Studiere a Consecinţelor Holocaustului în România, necesitatea de a se fixa o zi de comemorare a Holocaustului în România şi problematica retrocedării bunurilor comunitare evreieşti.

 

07.03.2004, Bucureşti. Decesul academicianului Nicolae Cajal

Născut în 1919, academicianul Nicolae Cajal a fost un reputat specialist în microbiologie şi virusologie, cu o bogată activitate pedagogică şi de cercetare. Absolvent al Facultăţii de Medicină şi doctor în ştiinţe, academicianul Cajal a fost profesor la Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi director al Institutului de Virusologie al Academiei Române. Membru titular al Academiei Române, academicianul Nicolae Cajal a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Academiei (1990-1994) şi de preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale, precum şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. A fost, de asemenea, preşedinte al FCER între 1994-2004.

 

23.03.2004, Tel Aviv, Israel. Inaugurarea Institutului Cultural Român

La Tel Aviv are loc inaugurarea Institutului Cultural Român, la ceremonie participând ministrul culturii şi cultelor, academician Răzvan Theodorescu, ambasadorul României în Israel, Mariana Stoica, consilierul de stat pentru cultură şi culte din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Victor Opaschi, şi secretarul de stat la MAE, Eugen Uricariu. Cu această ocazie sunt decorate prin decret prezidenţial o serie de personalităţi culturale din Israel precum Lia Konig, Moscu Alcalay, Andrei Călăraşu şi Cora Benador.

 

07-08.2004, Cămăraşu (jud. Cluj). Profanarea cimitirului evreiesc

Cimitirul evreiesc din Cămăraşu, judeţul Cluj, este profanat, iar lozinci antisemite şi zvastici apar inscripţionate pe gardul cimitirului.

 

02.09.2004, Bucureşti. Vizita şef rabinului comunităţii sefarde din Israel

Are loc vizita în România a şef rabinului comunităţii sefarde din Israel, Mordechai Eliahu, împreună cu o delegaţie rabinică, cu scopul de a dărui o Sefer Tora Templului „Yesua Tova" cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a filialei „Chabad Lubavitch" în România. În cinstea evenimentului are loc o festivitate la Templul Coral.

 

05-10.09.2004, Bucureşti. Vizita unei delegaţii Joint

O delegaţie a organizaţiei Joint, condusă de dr. Zvi Feine, directorul programului Joint pentru România, a vizitat comunitatea pentru a afla problemele acesteia şi pentru a dezvolta proiecte de colaborare cu FCER.

 

20.09.2004, Bucureşti. Alegerea candidatului pentru locul de deputat, reprezentant al comunităţii evreieşti în Parlamentul României

La întrunirea Comitetului de Conducere al FCER se decide prin vot candidatul pentru locul de deputat, reprezentant al comunităţii evreieşti în Parlamentul României pentru alegerile parlamentare din 28.11.2004. În urma alegerilor, se hotărăşte ca din partea FCER să candideze dr. Aurel Vainer.

 

08-12.10.2004. Prima comemorare a Zilei Holocaustului în România

Cu ocazia primei comemorări a Zilei Holocaustului în România au loc o serie de manifestări care au implicat instituţii precum Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunitatea Evreilor din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Cultelor, Muzeul Naţional de Istorie a României, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, Parlamentul României, Teatrul Evreiesc de Stat. Printre evenimente se remarcă adunarea solemnă de la Parlamentul României, în cadrul cărei preşedintele României, Ion Iliescu, a rostit o alocuţiune şi a fost oficiată o slujbă ecumenică, urmată de depuneri de coroane de flori la Monumentul Victimelor Holocaustului din incinta Templului Coral, simpozioane, lansări de carte, vernisajul unei expoziţii despre moştenirea culturală evreiască, o premieră cinematografică şi un spectacol de teatru. De asemenea, au loc comemorări în toate comunităţile din ţară.

 

11.10.2004, Arad. Inaugurarea Centrului de Studii Iudaice al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş"

Primind un sediu oferit de comunitatea evreiască din Arad, se inaugurează Centrul de Studii Iudaice al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş".

 

12.10.2004, Bucureşti. Vizita preşedintelui Grupului Parlamentar Israel-România

Cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului, are loc vizita în România a deputatului israelian Ilan Leibovici, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Israel-România. Deputatul israelian are întrevederi cu membri din conducerea FCER şi susţine o conferinţă de presă.

 

24-30.10.2004, Iaşi. Festivalul Internaţional de Teatru „Avram Goldfaden", ediţia a III-a

Cu ocazia celei de-a treia ediţii a festivalului organizat de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri", la Iaşi au loc spectacole de teatru ale unor trupe din Israel, România, SUA, Anglia şi Republica Moldova, o prezentare de film şi un concert de muzică klezmer.

 

11.11.2004, Bucureşti. Prezentarea concluziilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România preşedintelui Ion Iliescu

La Palatul Cotroceni are loc întâlnirea preşedintelui României, Ion Iliescu, cu membrii Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, în cadrul căreia au fost prezentate concluziile Comisiei. Au rostit alocuţiuni preşedintele României, Ion Iliescu, şi preşedintele Comisiei, laureatul premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, ambasadorii Israelului şi al Statelor Unite în România, Rodica Radian-Gordon şi Jack D. Crouch, vice-preşedinţii Comisiei, Mihai Ionescu, Radu Ioanid şi Tuvia Friling. Alocuţiunile au fost rostite în prezenţa unor membri ai Guvernului, Parlamentului, Academiei Române, lideri ai FCER, organizaţii ale romilor, diplomaţi acreditaţi în România.

 

12-14.11.2004. Alegeri naţionale în cadrul Organizaţiei Tinerilor Evrei din România

Au loc, pentru prima dată, alegeri naţionale în cadrul Organizaţiei Tinerilor Evrei din România (OTER) şi al celor 11 filiale ale sale. Attila Gulyás este numit coordonator naţional OTER, iar Andrei Jachter devine vicepreşedinte.

 

16.11.2004, Bucureşti. Vizita reprezentantului organizaţiei American Jewish Committee

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale a organizaţiei American Jewish Committee, Richard Schiffter, a avut întâlniri cu conducerea FCER la sediul Federaţiei.

 

28.11.2004, Bucureşti. Dr. Aurel Vainer este ales deputat

La alegerile parlamentare, candidatul FCER pentru locul de deputat în Parlament, dr. Aurel Vainer, a obţinut 8.449 de voturi, conform statisticilor oficiale. Astfel, dr. Aurel Vainer este noul deputat FCER în Parlamentul României.