Minoritatea evreiască 2010

 

Ianuarie 2010, Săvârşin. Delegaţia FCER în audienţă la MS regele Mihai

MS regele Mihai a primit în audienţă delegaţia Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), formată din preşedintele Federaţiei, Aurel Vainer, şi preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad, Ionel Schlesinger. Ca semn al recunoştinţei populaţiei evreieşti din România pentru poziţia pe care a avut-o în perioada Holocaustului, i s-a înmânat MS regele Mihai medalia „Prieten al Comunităţii Evreieşti din România". (Realitatea evreiască, 1-31 ianuarie 2010, p. 2)

 

10.03.2010, Șimleu Silvaniei. Vizita ambasadorului Israelului la Șimleu Silvaniei

Ambasadorul statului Israel, David Oren, a vizitat Șimleu Silvaniei. Este prima dată în istorie când un ambasador al Israelului vizitează acest oraş. Excelenţa Sa a fost primit de primarul oraşului, Septimiu Țurcaş, şi a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului din Șimleu Silvaniei, unde a participat la inaugurarea bibliotecii din incinta instituţiei. (Realitatea evreiască, 1-31 martie 2010, p. 10)

 

21.03.2010, Timişoara. Alegeri la Comunitatea Evreilor din Timişoara

În urma alegerilor la Comunitatea Evreilor din Timişoara, Luciana Friedman a devenit preşedintă şi Gheorghe Sebok, vicepreşedinte. (Realitatea evreiască, 1-30 aprilie 2010, p. 8)

 

30.03.2010, Bucureşti. Distincţie acordată preşedintelui României

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a acordat medalia de onoare „Prieten al Comunităţii Evreieşti din România" preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru sprijinului oferit în mod constant comunităţii evreieşti, inclusiv în ceea ce înseamnă memoria Holocaustului.  Medalia a fost înmânată la Palatul Cotroceni de preşedintele Federaţiei, Aurel Vainer. (Vezi link-uri 2010, link nr. 1)

 

06.04.2010, Bucureşti. Petiţie înaintată CNCD

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD)cu privire la campania antisemită desfăşurată de publicaţia lunară „Cuvântul legionar". (Realitatea evreiască, 1-31 ianuarie 2011, p. 6)

 

15.04.2010, Bucureşti. Vizita ministrului israelian de externe

Viceprim-ministrul şi ministrul de externe al Israelului, Avigdor Lieberman, în cadrul unei vizite de lucru în România, s-a întâlnit cu conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. La întâlnire au participat, de asemenea, preşedinţii unor comunităţi din ţară, reprezentanţii organizaţiilor Joint Distribution Committee şi B'nai Brith România etc. (Realitatea evreiască, 1-30 aprilie 2010, p. 10)

 

05-09.05.2010, Predeal. Festivalul „Machol" România

A avut loc prima ediţie a Festivalului de Dansuri Israeliene „Machol" România, organizată de Comunitatea Evreilor din Bucureşti, cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, al organizaţiei Joint Distribution Committee şi al Ministerului Culturii. La eveniment au fost prezenţi participanţi din nouă ţări. (Raport de activitate JCC 2010-2016, p. 2)

 

13-22.05.2010, Roman. Acordarea post-mortem a titlului de cetăţean de onoarescriitorului Max Blecher

În cadrul primei ediţii a Zilelor Municipiului Roman, Primăria a acordat post-mortem titlul de cetăţean de onoare marelui scriitor evreu Max Blecher (1909-1938), supranumit „Kafka al României". (Realitatea evreiască, 1-31 iulie 2010, p. 10)

 

26-27.05.2010, Bucureşti. Festivalul Evreiesc Ceh în România

A avut loc în premieră Festivalul Evreiesc Ceh în România „Nouă Porţi", găzduit de Teatrul Evreiesc de Stat. Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziţiilor „Vecini care au dispărut" şi „Omagiu copiilor victime ale Holocaustului", realizate de copii şi tineri în cadrul unui proiect educaţional menit să salveze de la uitare copii şi tineri evrei cehi care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului. Programul Festivalului a inclus filme documentare, muzică şi literatură. (Vezi link-uri 2010, link nr. 2)

 

01.06.2010, Bucureşti. Ceremonie de dezvelire a plăcii Bd. Liviu Librescu

A avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii Bd. Liviu Librescu, bulevard pe care va fi situată ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA), aflată în construcţie. La ceremonie au luat parte ambasadorul SUA, Mark Gittenstein, ambasadorul statului Israel, Oren David, şi oficialităţi ale Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Comunităţii Evreilor din Bucureşti (CEB), B'nai Brith România, Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" etc. CEB a oferit văduvei lui Liviu Librescu o diplomă prin care profesorul este primit în comunitatea bucureşteană ca membru de onoare post-mortem. Liviu Librescu, supravieţuitor al Holocaustului, s-a născut în anul 1930, la Ploieşti. A fost profesor de inginerie şi mecanică la Universitatea Virginia Tech din SUA, unde a fost împuşcat în timpul masacrului din 2007, încercând să îşi protejeze studenţii. (Realitatea evreiască, 1-30 iunie 2010, p. 10)

 

07-13.06.2010, Cristian, Braşov. Tabără de vară pentru seniori

Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti, în colaborare cu Departamentul de Asistenţă Socială şi Medicală şi Căminul „Amalia şi Dr. Moses Rosen", a organizat prima tabără de vară pentru vârstnicii de la centrul de zi. Programul a inclus film, muzică, poezie, discuţii pe teme de cultură generală şi excursii în localităţile turistice din zonă. (Realitatea evreiască, 1-30 iunie 2010, p. 6)

 

27.06.2010, Oradea.Spectacolsusţinut de Corul Cantorilor din Ierusalim

În cadrul unui spectacol de excepţie, Comunitatea Evreilor din Oradea şi Centrul Comunitar Evreiesc din Oradea au avut ca oaspeţi membrii Corului Cantorilor din Ierusalim. Cu această ocazie, i s-a decernat diploma de excelenţă pentru întreaga activitate şef-rabinului Debreţinului, Asher Ehrenfeld, orădean la origine. (Realitatea evreiască, 1-31 iulie 2010, p. 9)

 

27-29.06.2010, Sighetu Marmaţiei. Zilele Culturii Iudaice

A avut loc Festivalul Zilele Culturii Iudaice, care a cuprins concerte de muzică klezmer, o sesiune de comunicări, lansare de carte, expoziţii documentare şi de artă fotografică etc. (Realitatea evreiască, 1-31 iulie 2010, p. 10)

 

12.07.2010, Sibiu. Distincţie acordată primarului municipiului Sibiu

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a decernat brevetul şi medalia „Prieten al Comunităţii Evreieşti din România" primarului municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, care a sprijinit comunitatea evreiască din oraş. Ceremonia a avut loc la sinagoga din localitate. În cadrul evenimentelor din anul 2007, când Sibiul a fost capitală culturală europeană, s-a înscris şi Festivalul „Euroiudaica". (Vezi link-uri 2010, link nr. 3)

 

12-15.07.2010, Braşov. Concursul Naţional „Memoria Holocaustului"

A avut loc deschiderea finalei Concursului Naţional „Memoria Holocaustului", la Colegiul „Andrei Șaguna" din Braşov. (Realitatea evreiască, 1-31 iulie 2010, p. 7)

 

14-15.07.2010, Bucureşti. Congresul al II-lea al FCER

A avut loc congresul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, în cadrul căruia a fost reales preşedinte al Federaţiei deputat dr. Aurel Vainer. Evenimentul s-a ţinut la Centrul de Conferinţe al Institutului Naţional de Statistică şi a urmărit trei obiective: un bilanţ al activităţii Consiliului de Conducere al FCER de la alegerile din anul 2005 şi până în prezent, alegerea noilor organe de conducere şi trasarea strategiei FCER pentru următorii cinci ani. (Raport FCER 2010-2016, p. 7, 8)

 

11-13.08.2010, Bucureşti. Vizita preşedintelui israelian în România

În timpul vizitei oficiale efectuate în România, preşedintele statului Israel, Shimon Peres, l-a întâlnit la Cotroceni pe preşedintele României, Traian Băsescu. În cadrul programului său a participat la ceremonia religioasă în memoria militarilor israelieni care s-au prăbuşit cu elicopterul în Munţii Bucegi, organizată la Sinagoga Mare. De asemenea, a depus o coroană de flori la Memorialul Holocaustului din Bucureşti. Aceasta este prima vizită a unui preşedinte israelian în România de la înfiinţarea statului Israel, în anul 1948. (Vezi link-uri 2010, link nr. 4)

 

02-05.09.2010, Bucureşti. Festivalul de Limbă şi Cultură Idiş

A avut loc prima ediţie a Festivalului de Limbă şi Cultură Idiş „Yiddishervelt". Evenimentul a fost organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Departamenului pentru Relaţii Interetnice şi al Fondului European Evreiesc, iar perioada de desfăşurare a fost aleasă pentru a coincide cu Ziua Europeană a Culturii Iudaice. Proiectul a urmărit promovarea şi prezervarea limbii şi a culturii idiş şi a inclus diferite manifestări culturale: colocvii şi conferinţe, proiecţii de film documentar, spectacole de teatru, concerte de muzică tradiţională şi dans etc. (Raport FCER 2010-2016, p. 85)

 

22.09.2010, Bucureşti. Acreditarea ambasadorului statului Israel la Bucureşti

În cadrul unei ceremonii oficiale la Palatul Cotroceni, ES Dan Ben-Eliezer, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al statului Israel la Bucureşti, a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui României, Traian Băsescu. (Vezi link-uri 2010, link nr. 5)

 

Septembrie 2010, Israel. Scrisoare de protest

A fost adresată o scrisoare preşedintelui României, Traian Băsescu, semnată de omul de cultură Shlomo Leibovici Laiş, în care protestează faţă de declaraţia fostului primar al  Clujului, lider al Partidului România Mare, Gheorghe Funar, că „evreii l-au ucis pe Eminescu". (Realitatea evreiască, 1-30 septembrie 2010, p. 18)

 

13.10.2010, Bucureşti. Distincţii acordate de Comunitatea Evreiască

În cadrul festivităţii desfăşurate la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea română", preşedintele Traian Băsescu, MS regele Mihai I şi foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit medalia „Dr. Alexandru Șafran" a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Au mai fost distinşi cu medalie ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Franţei, Elveţiei, nunţiul apostolic al Vaticanului şi preşedintele Crucii Roşii Internaţionale, în numele predecesorilor lor, pentru poziţia pe care aceştia au avut-o în timpul celui de-al Doilea Război Mondial privind ajutorarea evreilor români deportaţi în Transnistria şi a celor ameninţaţi cu deportarea în lagărele din Polonia. (Realitatea evreiască, 1-31 octombrie 2010, p. V)

 

Octombrie 2010, Popricani. Descoperirea gropii comune

A fost descoperită groapa comună cu 36 de evrei din pădurea Vulturi, comuna Popricani. Crimele au fost comise sub regimul Antonescu, în vara anului 1941, în timpul pogromului de la Iaşi. Locul a fost identificat cu ajutorul martorului ocular Vasile Enache, în vârstă de 88 de ani. Proiectul a fost coordonat de istoricul Adrian Cioflâncă, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" din Iaşi. (Vezi link-uri 2010, link nr. 6)

 

Noiembrie 2010, Bucureşti. Reinaugurarea mormintelor vandalizate din cimitirul evreiesc

A avut loc ceremonia solemnă de reinaugurare a celor 131 de morminte din cimitirul evreiesc de pe Șoseaua Giurgiului nr. 162 vandalizate în anul 2008. Proiectul de restaurare a fost cofinanţat de agenţia guvernamentală US Commission for the Preservation of America's Heritage Abroad. (Realitatea evreiască, 1-30 noiembrie 2010, p. 4)