Minoritatea tătară 1999

   

  13.02.1999, Constanţa. Simpozion dedicat centenarului naşterii lui Müstecip Ülküsal (1899-1999)

  La iniţiativa UDTTMR a avut loc la Casa de Cultură din Constanţa un simpozion dedicat lui Müstecip Ülküsal, strălucită personalitate a tătarilor crimeeni. Avocat, jurnalist, om de cultură, Müstecip Ülküsal a pledat neîncetat pentru emanciparea conaţionalilor săi.

   

  12-13.03.1999, Mangalia. Seminarul „Modul de aplicare a reformei curriculare în cadrul disciplinei limba maternă turcă"

  Acest seminar a fost organizat de Comisia de învăţământ a UDTTMR şi a avut în vedere analizarea următoarelor aspecte: conţinutul abecedarului ce îi are ca autori pe Naile Velisa şi Leman Ali, al programei de religie şi al celei de istorie a tradiţiilor şi obiceiurilor minorităţilor, statutul cadrului didactic.

   

  Martie 1999, Constanţa. Lansarea concursului literar cu prilejul celei de-a 55-a comemorări a tragediei crimeene din 18 mai 1944 şi a centenarului naşterii lui Müstecip Ülküsal

  UDTTMR a lansat, prin intermediul publicaţiei „Karadeniz", un concurs de creaţie literară în limba tătară, termenul-limită pentru trimiterea lucrărilor fiind 15 aprilie 1999.

   

  Aprilie 1999, Istanbul. Lansarea volumului „Kırım yolunda bir omur-Hatıralar" („O viaţă dedicată Crimeii - Amintiri"), autor Mustecip Ülküsal

  Sub îngrijirea conf. univ. dr. Hakan Kırımlı de la Universitatea „Bilkent" - Ankara a fost publicat volumul de amintiri al lui Müstecip Hacı Fazâl (Ülküsal), contribuţie valoroasă la desăvârşirea identitară a tătarilor crimeeni.

   

  06-09.05.1999, Botoşani. Ziua Europei, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Comunităţilor Etnice

  Departamentul pentru protecţia minorităţilor naţionale, împreună cu Delegaţia Comisiei Europene în România şi cu Ministerul Culturii a organizat la Botoşani cea de-a cincea ediţie a Festivalului Comunităţilor Etnice, iar UDTTMR a fost reprezentată de ansamblul de dansuri „Karasu" din Medgidia.

   

  14-21.05.1999, SUA. Săptămâna Turco-Americană

  La iniţiativa Federaţiei Asociaţiilor Turco-Americane (Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu) s-a desfăşurat o nouă ediţie a Săptămânii Turco-Americane. Programul a constat în organizarea mai multor manifestări cu specific turcofon, la care au fost invitate delegaţii din toate ţările turcice. România a fost reprezentată de o delegaţie compusă din Sali Negeat, preşedintele UDTTMR, şi Remzi Curtmolla, membru al Consiliului reprezentanţilor UDTTMR.

   

  01-04.07.1999, Arcuş (jud. Covasna). Reuniunea Asociaţiei Presei Minorităţilor Naţionale din România

  Desfăşurat sub genericul „Dialog interetnic", simpozionul de la Arcuş a avut ca obiective principale analiza activităţii Asociaţiei în perioada 1997-1998 şi alegerea unei noi conduceri. Din partea UDTTMR a fost prezent domnul Kerim Altay, redactor-şef al revistei „Karadeniz".

   

  10.07.1999, Constanţa. Lansarea volumului de versuri „Ayzaplar" al lui Necibe Şucuri

  La sediul UDTTMR a avut loc, în prezenţa a numeroşi invitaţi, reprezentanţi ai UDTTMR, lansarea volumului de versuri în limba tătară al autoarei Negibe Şucuri.

   

  28.07.1999, Constanţa. Lansarea volumului „Vatan" al prof. Güner Akmolla

  Prof. Güner Akmolla a lansat volumul „Vatan", ce pune în valoare idealul naţional al tătarilor dobrogeni, patria-mamă Crimeea.

   

  04.09.1999, Bucureşti. Trecerea în nefiinţă a istoricului Mehmet Ali Ekrem

  A trecut în nefiinţă prof. univ. dr. Mehmet Ali Ekrem, istoric şi turcolog. Mulţi ani a funţionat în cadrul Radiodifuziunii Române, ca redactor de limbă turcă, apoi a fost redactor al ziarului „Karadeniz", iar între anii 1994 şi 1999 a fost profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir" din Bucureşti.

   

  Octombrie 1999, Constanţa. Lansarea volumului „Dicţionarul personalităţilor turco-tătare din România", autor Agi-Amet Gemal

  La Editura Metafora a apărut o carte de referinţă pentru comunitatea turco-tătară din România, un dicţionar al personalităţilor, sub semnătura talentatului poet Agi-Amet Gemal. Agi Amet Gemal este autorul volumelor „Şukran"