Minoritatea tătară 2009

 

17.01.2009, Constanţa. Seminarul de cultură „Unitate în diversitate'', ediţia a IX-a

În organizarea Comisiei de tineret a UDTTMR, filiala Constanţa, s-a desfăşurat seminarul „Unitate în diversitate", la care au luat parte numeroşi tineri şi membri ai Uniunii, moderatorul fiind Erol Menadil. În deschiderea seminarului au luat cuvântul preşedintele UDTTMR, Amet Varol, deputatul Amet Aledin, muftiul Muurat Yusuf, iar printre lectori s-au numărat Ismail Özkan, ataşat pe probleme de cult religios al Republicii Turcia, şi prof. Echrem Gafar si Ramazan Yılmaz, reprezentant al ziarului „Zaman".

 

15.02.2009, Constanţa. Seminarul „Müstecip Ülküsal"

Tătarii au comemorat 110 ani de la naşterea liderului Müstecib Ülküsalin în cadrul unui seminar organizat de către Comisia de Tineret a filialei Constanţa a UDTTMR.

 

Februarie 2009, Constanţa. Radio T pentru etnicii turco-tătari din Dobrogea

De curând a început să emită Radio T. Zilnic, între orele 5.00 şi 14.00, pe frecvenţa 104,4 FM, turcii şi tătarii din Constanţa pot asculta, deocamdată, muzică specifică celor două comunităţi etnice. Frecvenţa pentru „Radio T" a fost cedată, încă de anul trecut, de către Arhiepiscopia Tomisului Muftiatului Cultului Musulman din România, care a derulat proiectul înfiinţării radioului în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, UDTMR şi UDTTMR.

 

16.02.2009. Deputatul Aledin Amet reprezintă minorităţile naţionale din România la UNESCO

Deputatul tătar Aledin Amet, aflat la al doilea mandat în Parlamentul României, a fost ales, de curând, membru în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Din noua sa postură, Amet intenţionează să susţină o serie de proiecte în domeniul cultural atât pentru etnia tătară, cât şi pentru judeţul Constanţa. Printre ele se numără înscrierea pe lista monumentelor protejate de UNESCO a unor obiective religioase din Dobrogea, iar aici deputatul a menţionat în primul rând Geamia „Esmahan Sultan" din Mangalia, dar şi biserici de o deosebită importanţă din judeţul Tulcea.

 

23.02.2009, Constanţa. Omagiu lui Numan Çelebi Cihan

În sala Senatului a Universităţii „Ovidius" din Constanţa, UDTTMR şi Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră au desfăşurat o manifestare culturală în memoria eroului naţional al tătarilor, Numan Çelebi Cihan, primul preşedinte al Republicii Crimeea. Au fost prezenţi Haluk Ağça, consulul general al Republicii Turcia, prof. dr. Mamut Eden de la Universitatea „Ovidius", prof. dr. Emine Ganiyeva şi prof. dr. Nariye Seydametova de la Universitatea Tehnică si Pedagogică din Simferopol, Crimeea.

 

09.03.2009. „Tatarlar" - primul roman în limba tătară crimeeană

De curând a avut loc lansarea primului volum din romanul „Tatarlar" („Tătarii"), primul roman istoric în limba tătară crimeeană din România. Primul volum face referire la perioada 1900-1943, iar cel de-al doilea la intervalul 1943-1970. Acţiunea se desfăşoară în spaţiul dobrogean, un loc aparte ocupându-l satul Tătaru de azi, fostul Azaplar.

 

14.03.2009, Constanţa. Instituirea premiului „Memedemin Yaşar" pentru poezie în limba tătară

La iniţiativa doamnei inspector ISJ Constanţa Ene Ulgean, cu sprijinul Organizaţiei de Tineret „Ismail Gaspirali" a UDTTMR, a fost organizată la Palatul Copiilor din Constanţa o activitate culturală menită să ţină trează amintirea lui Yaşar Memedemin, om de cultură tătar, membru al Uniunii Scriitorilor. Este vorba de instituirea unui premiu pentru creaţiile lirice in limba tătară, premiul „Yaşar Memedemin", iar laureaţii acestei prime ediţii au fost Serif Denisa şi Serdal Uteu. Decernarea premiului a fost însoţită şi de sărbătorirea a 19 ani de existenţă a ansamblului „Karadeniz" din Constanţa.

 

15.03.2009, Constanţa. Seminarul „Personalitatea şi activitatea lui Ismail Bey Gaspirali"

Cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la naşterea cărturarului crimeean Ismail Gaspirali, Comisia de învăţământ a UDTTMR, filiala Constanţa, a organizat un seminar menit să pună în valoare personalitatea pedagogului Ismai Bey Gaspirali.

 

16.03.2009, Constanţa. Studiul muzicii tradiţionale pentru turcii şi tătarii din Dobrogea

Consilierul superior al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Aidun Curt Mola, a iniţiat de curând un proiect pentru înfiinţarea unei şcoli de muzică tradiţională, cursurile urmând a fi susţinute de profesori specializaţi din Turcia. Cursurile vor fi gratuite, iar cei mai talentaţi cursanţi vor obţine şi burse la instituţiile de învăţământ din Turcia.

 

18.03.2009, Constanţa. Institutul Cultural al Tătarilor din România „Sebat Huseyin"

La Constanţa va funcţiona, în scurt timp, Institutul Cultural al Tătarilor din România „Sebat Husein". Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legea iniţiată de deputatul tătar Aledin Amet. Institutul va funcţiona pe lângă UDTTMR şi are ca scop promovarea valorilor spirituale tătare. Potrivit deputatului Aledin Amet, acţiunile culturale organizate de UDTTMR se vor desfăşura de acum sub egida acestui institut cultural.

 

21.03.2009, Bucureşti. Simpozionul „Contemporaneitatea ideilor lui Ismail Bey Gaspıali"

Din iniţiativa tinerilor tătari din Bucureşti, prin Organizatia de Tineret a UDTTMR, a avut loc Simpozionul „Contemporaneitatea ideilor lui Ismail Bey Gaspirali". Au fost susţinute comunicări ştiinţifice precum: „Moştenirea intelectuală a lui Ismail Gaspirali", de către Şeila Azis, şi „Ideologia lui Ismail Gaspirali", de către Şeila Suliman, iar moderatorul activităţii a fost Serdal Uteu.

 

30.03.2009, Medgidia. Camera tradiţională tătărească la UDTTMR Medgidia

La sediul UDTTMR Medgidia a fost amenajată o cameră cu specific tătăresc. Iniţiatoarele proiectului au fost membrele Organizaţiei de Femei a UDTTMR Medgidia, care au profitat de sărbătoarea de Nevruz pentru a inaugura o cameră tradiţională tătărească.

 

28.04.2009, Bucureşti. Masă rotundă cu tema „Putem vorbi despre un patrimoniu al tătarilor din România?"

Din dorinţa de a răspunde la această intrebare, tinerii tătari din Bucureşti au organizat o masă rotundă, iar invitatul special a fost Genan Bolat, redactorul-fondator al publicaţiei „Karadeniz", fost consilier la Ministerul Culturii şi Cultelor, vicepreşedinte al filialei Bucureşti a UDTTMR. Patrimoniul cultural al tătarilor se dovedeste a fi un subiect vast, interesant, iar concluzia dezbaterii a fost fermă: da, putem vorbi despre un patrimoniu al tătarilor din România, iar datoria tinerilor este de a-l ocroti şi de a-l promova cu demnitate.

 

01.05.2009, Valu lui Traian. Deschiderea sezonului de „kureş"

În fiecare an, la Valu lui Traian, în deschiderea sezonului de kureş, sportul tradiţional al tătarilor prin care luptătorii îşi pun în valoare însuşirile fizice şi psihice, are loc această demonstraţie de cinste, dreptate, curaj şi dibăcie.

 

17.05.2009, Medgidia. Activitate culturală „Personalităţi marcante ale comunitătii tătare originare din Medgidia"

Organizaţia de Femei a UDTTMR, filiala Medgidia, a demarat o manifestare culturală care a avut în vedere evocarea celor mai importante personalităţi ale comunităţii tătare, originare din Medgidia. În deschiderea activităţii, Urfet Nubin, preşedinta Organizaţiei de Femei din Medgidia, a punctat relevanţa unei astfel de manifestări în configurarea identitară a tătarilor. Prima personalitate evocată a fost cea a primarului Kemal Agi Amet, iar înv. Ghiulsen Salim şi prof. Neilufer Petisleam au pus în valoare contribuţia acestuia la ridicarea lăcaşelor de cult, fie islamice, fie creştine. Pedagogul şi omul de cultură Ahmet Nagi Geafer Ali a fost valorizat în discursul prof. Remzie Bektaş, iar doamna Mazis Memet a conturat contribuţia cadiului Feuzi Ibraim Ismail. Medicul Ibrahim Themo şi eforturile sale de modernizare a comunităţii turco-tătare au fost amintite de Ghiulhan Caiali şi de prof. Neilufer Petisleam. Realizările istoricului, diplomatului şi profesorului universitar Tasin Gemil au fost puse în valoare în discursul lui Gulbera Baubek şi al prof. Echrem Gafar.

 

18.05.2009, Constanţa. Ziua Eroilor

Anul acesta, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, vor fi dedicate pentru prima dată momente aparte eroilor de etnie turcă şi tătară care au căzut pe câmpul de luptă în armata română. Potrivit deputatului UDTTMR, Aledin Amet, evenimentul este unul deosebit de important în contextul în care parlamentarul susţine şi construirea unui monument al acestor eroi în Cimitirul Musulman din Constanţa.

 

19-22.05.2009, Crimeea. Congresul tătarilor din întreaga lume

Peste 150 de tătari din România, membri ai UDTTMR, se află în Crimeea, unde participă la evenimentele prilejuite de comemorarea a 65 de ani de la genocidul din 1944. Tot în Crimeea se va desfăşura în această perioadă şi primul congres al tătarilor de pretutindeni, la care vor lua parte şi 65 de reprezentanţi din delegaţia din România, iar 26 dintre aceştia vor avea drept de vot. La congres vor participa aproximativ 500 de reprezentanţi din mai multe ţări în care trăiesc comunităţi de tătari. În cadrul congresului, alături de deputatul tătar Aledin Amet, va susţine o prezentare şi preşedintele UDTTMR, Varol Amet.

 

23-25.05.2009, Constanţa. Festival al Tineretului, Sportului şi Culturii Turco-Tătare

Ziua Tineretului şi Sportului din Turcia a fost sărbătorită anul acesta la Constanţa printr-un Festival al Tineretului, Sportului şi Culturii Turco-Tătare. Pe parcursul a trei zile s-au desfăşurat spectacole, competiţii sportive şi proiecţii de filme turceşti. Organizatorii manifestărilor sunt UDTMR, UDTTMR, Consulatul General al Turciei la Constanţa şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Dobrogea.

 

31.05.2009, Medgidia. Concursul de Recitare în limba tătară „Guzel Tilim"

Ajuns deja la a IX-a ediţie, Concursul de Recitare „Guzel Tilim" a fost organizat în acest an într-un format lărgit cu secţiune de creaţie, intrepretare şi expoziţie artistică. Organizatorii competiţiei au fost filiala Medgidia a UDTTMR şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

 

22.06.2009, Constanţa. Lansarea cărţii „Turcii si tătarii"

La Muzeul de Artă Populară din Constanţa a avut loc lansarea cărţii „Turcii si tătarii'' vol. III, coordonator ştiinţific al lucrării fiind directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru.

 

25.07.2009, Constanţa. Constituirea filialei din România a Uniunii Scriitorilor Tătari din Crimeea

Uniunea Scriitorilor Tătari din Crimeea a luat fiinţă în anul 2008 la Akmescit (Simferopol), avându-l ca preşedinte pe Riza Fazâl, iar ca secretar pe Dilaver Osman. În Sala Senatului a Universităţii „Ovidius" din Constanţa s-a constituit filiala din România, în prezenţa a numeroşi invitaţi, printre care deputatul UDTTMR, Aledin Amet, şi Saladin Agiacai. Cu această ocazie au fost acceptaţi ca membri ai Uniunii Scriitorilor Tătari din Crimeea cunoscuţii creatori de literatură tătară din România prof. Ibraim Neriman, prof. Guner Akmolla, Narcis Cidem Brăslaşu şi prof. Rustem Seitabla. Coordonatorul filialei din România urmează să fie doamna prof. Ibraim Neriman.

 

25-31.07.2009, Băile Herculane. Proiectul „Vreau să învăţ limba ta" de la Dunăre la Marea Neagră

S-a derulat prima etapă a proiectului „Vreau să învăţ limba ta", proiect finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Proiectul se află la a patra ediţie, dar pentru a doua oară este derulat în parteneriat cu reprezentanţi din Dobrogea. Anul acesta au fost implicaţi în proiect tinerii membri ai Ansamblului „Caşlar" al UDTTMR - filiala Cobadin.

 

21-24.08.2009, Sighişoara. Festivalul ProEtnica 2009

Devenit simbol al promovării multiculturalităţii, oraşul Sighişoara a fost şi anul acesta un loc de întâlnire pentru reprezentanţii tuturor comunităţilor etnice din România. Printre ele, cea turcă şi tătară, acestea fiind reprezentate în festival de Ansamblul „Delikanlilar" al UDTMR şi „Karasu" al UDTTMR.

 

24.08.2009, Mamaia. Prima ediţie a Târgului Gaudeamus

Prima ediţie a fost marcată de prezenţa în program a componentei interetnice din spaţiul dobrogean. UDTTMR a fost prezentă cu lucrarea „Românii şi otomanii în secolele XIV-XVI" a prof.univ. dr. Tasin Gemil, lucrare distinsă cu premiul „Nicolae Iorga" al Academiei Române şi cu premiul „Radu Rosetti" al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric". Au fost prezente şi publicaţiile UDTTMR, respectiv revista „Karadeniz" („Marea Neagră") şi cele două suplimente „Kadinlar Dünyasi" („Lumea femeilor" - publicaţia Organizaţiei de Femei) şi „Caş" („Tânărul" - publicaţia tinerilor).

 

25-27.09.2009, Constanţa. Festivalul Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar, ediţia a XV-a

S-a desfăşurat cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar, una dintre manifestările consacrate ale UDTTMR. La Sala Senatului a Universităţii „Ovidius" a avut loc şi masa rotundă cu tema „Literatura tătară din Dobrogea". În cadrul aceleiaşi manifestări a avut loc şi lansarea portalului Tat-Art, sub deviza „Promovarea creaţiilor artistice şi a valorilor culturale tătare din zona Mării Negre". Potrivit secretarului general al UDTTMR, Eden Mamut, evenimentul a avut ca scop prezentarea scriitorilor tătari din Dobrogea, dar şi a celor din Crimeea. Masa rotundă a fost şi prima colaborare de amploare dintre filialele din Constanţa ale Uniunii Scriitorilor din România şi Uniunii Scriitorilor Tătari din Crimeea. Amfitrioanele au fost Neriman Ibraim, din partea scriitorilor tătari, şi Emilia Dabu, din partea USR.

 

 

28.09-18.10.2009. Expoziţie de fotografie „Porţi şi ferestre deschise''

Sala „Irina Nicolau" a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti găzduieşte în perioada 25 septembrie - 18 octombrie expoziţia de fotografie „Porţi şi ferestre deschise - Colecţii săteşti din România. Patrimoniu şi identitate locală". Proiectul, realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, reuneşte şase colecţii particulare din ţară, printre ele numărându-se şi Casa tătărească „Zulfie Totay" de la Cobadin.

 

07.10. 2009, Bucureşti. Sărbătoarea limbii tătare

Deputatul tătar Aledin Amet a susţinut o declaraţie referitoare la legiferarea unei sărbători a limbii tătare, care ar putea fi stabilită pentru data de 10 mai. Promovarea unui act normativ în acest sens ar fi complementară demersurilor iniţiate de parlamentarul tătar până în prezent în vederea promovării şi păstrării identităţii etnice. La iniţiativa lui Aledin Amet, comunitatea tătară din România are în prezent o sărbătoare a etniei, recunoscută prin lege şi stabilită pentru data de 13 decembrie, şi tot prin lege a fost instituit şi premiul „Mehmet Niyazi" pentru promovarea literaturii, artei şi culturii etniei tătare din România.

 

16.10.2009, Constanţa. Dinamici identitare şi forme de integrare la turcii şi tătarii din România

La iniţiativa Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) şi a nou-înfiinţatului Institut de Turcologie şi Studii Central-Asiatice (ambele cu sediul la Cluj-Napoca), la Constanţa s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Dinamici identitare şi forme de integrare la turcii şi tătarii din România". Printre temele abordate s-au numărat învăţământul în limbile turcă şi tătară din România, politici culturale la cele două comunităţi, dar şi istoricul populaţiei turco-tătare pe teritoriul ţării noastre, moderator fiind prof. univ. dr. Tasin Gemil. Conferinţa a beneficiat de prezenţa câtorva personalităţi din spaţiul turco-tătar, precum prof. univ. dr. Tasin Gemil, prof. univ. dr. Agiemin Baubec, prof. Ekrem Gafar, Genan Bolat, lector univ. dr. Neriman Hasan.

 

19.10.2009, Constanţa. Lansare de CD: Kadriye Nurmambet, „Melodii populare tătăreşti şi turceşti"

În aula Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman" a avut loc lansarea CD-ului „Melodii populare tătăreşti şi turceşti" al apreciatei artiste de origine tătară Kadriye Nurmambet. Avocat de profesie, muzica i-a fost un sprijin de nădejde lui Kadriye Nurmambet şi în exercitarea profesiei. CD-ul „Melodii populare tătăreşti şi turceşti" a apărut la Electrecord cu sprijinul UDTTMR şi cuprinde 24 de piese.

 

23.10.2009, Siliştea. Constituirea subfilialei Siliştea a UDTTMR

La Siliştea s-a constituit o subfilială a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. În prezenţa reprezentanţilor UDTTMR s-a format un comitet din şapte membri, fiind ales ca preşedinte Septar Esan.

 

26.10.2009.Bucureşti. Constituirea Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă şi Cultură Turco-Tătari din România

La Bucureşti s-a constituit Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă şi Cultură Turco-Tătari din România. Organizaţia a luat fiinţă la iniţiativa prof. univ. dr. Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice de la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi totodată preşedintele Asociaţiei. În cadrul primei întâlniri s-au stabilit şi ceilalţi membri ai conducerii, aceştia fiind: vicepreşedinte - prof. Ervin Ibraim, directorul postului Radio T din Constanţa, iar secretar - cercetător ştiinţific Nagy Pienaru, redactor-şef al publicaţiilor Institutului „Nicolae Iorga" din Bucureşti al Academiei Române. Au fost aleşi şi cinci membri de onoare ai nou-înfiinţatei asociaţii. Este vorba despre Nagi Geafer, decanul de vârstă al intelectualilor turco-tătari din România, prof. dr. Geavid Musa, membru corespondent al Academiei Române, fizician de renume mondial, prof. univ. dr. Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai Maxim, directorul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir" din Istanbul, dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, şef de secţie la Muzeul de Istorie Naţională din Bucureşti.

 

30.10.2009, Cluj-Napoca. Inaugurarea Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice

La Cluj a avut loc inaugurarea Institutului de Turcologie şi de Studii Central-Asiatice care funcţionează în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai". Este primul institut de acest gen în România, iar activitatea sa va fi structurată pe trei niveluri. Un prim nivel este cel de cercetare ştiinţifică; cel de-al doilea se va realiza prin prisma activităţii didactice, prof. Tasin Gemil având deja programate pentru acest an trei cursuri, respectiv „Introducere în istoria, cultura şi civilizaţia turcă", „Introducere în istoria şi civilizaţia Islamului" şi „Limba turcă modernă"; cel de-al treilea nivel de activitate constă în acordarea de consultanţă de specialitate pentru mediul economic, politic, diplomatic, jurnalistic, precum şi pentru publicului larg.

 

31.10.2009, Constanţa. Inaugurarea noului sediu al UDTTMR

Oficialităţi locale şi centrale, numeroşi oaspeţi de vază au luat parte la inaugurarea noului sediu al UDTTMR, eveniment onorat de prezenţa preşedintelui Traian Băsescu. Data pentru inaugurarea sediului nu a fost aleasă întâmplător, în 29 octombrie sărbătorindu-se Ziua Republicii Turcia, sărbătoare care este marcată nu numai în Turcia, ci şi în rândul celorlalte popoare turcice.

 

12-19.11.2009, Bruxelles. Vizită la Parlamentul European

S-a desfăşurat proiectul Fundaţiei „Insanlik" („Omenia") derulat în parteneriat cu UDTTMR care a avut ca obiectiv vizitarea Parlamentului European de către un grup de 40 de persoane. Grupul s-a constituit din membri ai comunităţii tătare, în majoritate cadre didactice, la care s-au adăugat şi reprezentanţi ai altor grupuri etnice (armeni si aromâni). UDTTMR a fost reprezentată de preşedintele Amet Varol şi de deputatul Aledin Amet, iar Fundaţia „Insanlik" („Omenia"), de preşedintele Zulfiye Seidali.

 

23.11.2009, Eforie Nord. Simpozionul „Originea şi devenirea istorică a tătarilor în general şi a tătarilor dobrogeni în special"

Acţiunea a fost organizată de filialele UDTTMR Agigea, avându-l ca preşedinte pe Nagi Gelal, şi Eforie Sud, avându-l ca preşedinte pe Ghenişa Fikiret, şi a avut ca scop readucerea în atenţia comunităţii a evenimentelor care au marcat istoria tătarilor de-a lungul timpului. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea şi prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu de la Universitatea „Ovidius", prof. drd. Paul Dominte - Liceul „Decebal", prof. Ghiuner Akmola, precum şi deputatul Aledin Amet.

 

30.11.2009, Medgidia. Prof. univ. dr. Tasin Gemil a primit premiul „Mehmet Niyazi"

Prof. univ. dr. Tasin Gemil este cel de-al doilea laureat al premiului „Mehmet Niyazi". La baza alegerii a stat activitatea bogată susţinută de fostul diplomat pentru promovarea valorilor culturale ale etnicilor tătari. Ceremonia decernării premiului a fost precedată de marcarea a 78 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului tătar, ocazie cu care a avut loc o slujbă religioasă la mormântul poetului, urmată de depunerea de coroane şi de un seminar de evocare a personalităţii acestuia.

 

13.12.2009. Ziua Etniei Tătare din România

Mesaje de felicitare au fost transmise de preşedintele UDTTMR, Varol Amet, muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, consulul general al Turciei la Constanţa, Haluk Ağca, şi soţia, Derya, Aidun Curt Mola, consilier superior DRI, dar şi de oaspeţi din afara comunităţii: prof. univ. dr. Ion Bitoleanu - Universitatea „Spiru Haret", prof. univ. dr. Aurel Papari, rector al Universităţii „Andrei Şaguna".

 

Decembrie 2009, Medgidia. 20 de ani de activitate a UDTTMR

Filiala Medgidia a UDTTMR a sărbătorit 20 ani de activitate, iar preşedintele Erol Murad a trecut în revistă cele mai importante realizări: înfiinţarea filialei, pe 10 ianuarie 1990, prima grupă bilingvă româno-turcă pentru preşcolari, introducerea studiului  limbii turce şi a religiei islamice în instituţiile de învăţământ. La eveniment a participat noul consul general al Turciei la Constanţa, Füsun Aramaz, muftiul Cultului Musulman, Muurat Yusuf, deputatul UDTTMR, Aledin Amet, preşedinta Organizaţiei de Femei, Sevim Mustafa, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale, directori de şcoli, foşti şi actuali preşedinţi, deputaţi, membri ai Uniunii.