Minoritatea ucraineană 2007

 

6 ianuarie 2007, Tulcea. Sărbătorirea a 15 ani de la înfiinţarea grupului vocal „Zadunaiska Sici"

La filiala Tulcea a Uniunii Ucrainenilor din România a fost organizată sărbătorirea a 15 ani de la înfiinţarea grupului vocal „Zadunaiska Sici". La festivitate au fost invitaţi prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul municipiului, preşedinţii organizaţiilor minorităţilor din judeţ, reprezentanţi ai mass-mediei locale, grupul vocal „Zadunaiska Sici" şi alţi susţinători ai ucrainenilor. De asemenea, au fost prezenţi preşedinţi ai comunităţilor etnice din judeţ, precum: ruşi-lipoveni, germani, romi şi greci, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Muzeului de Etnografie, preşedinţii organizaţiilor locale ale Uniunii Ucrainenilor din Murighiol, Isaccea, Ciucurova şi Teliţa. Din partea conducerii centrale a Uniunii Ucrainenilor din România a fost prezentă Irina Moisei, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România şi redactor-şef al publicaţiei „Naş holos". Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

15 ianuarie 2007, Sighetu Marmaţiei şi Solotvino (Ucraina). Întâlnirea preşedintelui României cu preşedintele Ucrainei

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, au inaugurat podul de peste Tisa, între localităţile Sighetu Marmaţiei şi Solotvyno. Cele două delegaţii oficiale s-au întâlnit pe teritoriul Ucrainei, la punctul vamal din Solotvyno. După aceasta, cele două delegaţii s-au deplasat la Primăria Sighetu Marmaţiei. Preşedintele Ucrainei a vizitat Liceul Ucrainean „Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei şi a avut o întâlnire cu reprezentanţii ucrainenilor în sala „George Enescu" a Școlii de Muzică din Sighetu Marmaţiei. Preşedintele României s-a deplasat în localitatea Solotvyno (Ucraina), fiind întâmpinat la Consiliul Local de primarul Iuri Uhali şi de oficialităţile regionale. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Primăria Solotvyno cu reprezentanţii comunităţii române din regiune. A vizitat liceul cu predare în limba română şi biserica ortodoxă românească din localitate. Ambii preşedinţi au fost preocupaţi de asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale şi de ameliorarea situației vizelor. Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

Ianuarie 2007, Sighetu Marmaţiei. A XIV-a ediţie a Festivalului de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni

La festival au participat ucrainenii din Maramureş, Timiş, Caraş-Severin, Suceava şi Tulcea. Festivalul a debutat cu o slujbă religioasă la Biserica Ortodoxă Ucraineană din Sighetu Marmaţiei, oficiată de preotul doctor Nicolae Lauriuc. Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

28 februarie 2007, Suceava. Dezbatere privind învăţământul în limba ucraineană maternă

La sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava s-a desfăşurat o întâlnire în cadrul căreia au fost discutate problemele legate de învăţământul în limba ucraineană maternă în localităţile cu populaţie majoritar ucraineană din judeţ. La întâlnire a participat consilierul de limba şi literatura română în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ivan Covaci, inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, Daniel Hrenciuc, şi inspectorul şcolar pentru minorităţi de la Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, Elena Manolea David. Din partea comunităţii ucrainene au fost prezenţi directorii de şcoli, profesorii care predau limba şi literatura ucraineană şi preşedinţi ai organizaţiilor Uniunii Ucrainenilor din România. În cadrul întâlnirii a fost discutată oportunitatea introducerii studiului limbii şi literaturii ucrainene în şcolile în care ucrainenii sunt majoritari, urmând să se reînfiinţeze liceul ucrainean la Siret. De asemenea, a fost luată în considerare lipsa manualelor de limba şi literatura ucraineană. Curierul ucrainean, nr. 93-94, 2007.

 

3 martie 2007, Timiş. Faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Ucraineană

La Școala cu clasele I-VIII din Ştiuca s-a desfăşurat Olimpiada Judeţeană de Limba şi Literatura Ucraineană. S-au implicat în organizarea Olimpiadei directorul adjunct al şcolii, împreună cu profesoarele de limba şi literatura ucraineană şi cu inspectorul pentru minorităţi Svetozar Marcov de la Inspectoratul Școlar Judeţean Timiş. Toţi elevii au fost premiaţi de şcoala organizatoare şi de Uniunea Ucrainenilor din România. Curierul ucrainean, nr. 91-92, 2007.

 

5 martie 2007, Suceava. Înfiinţarea postului de inspector şcolar de limba şi literatura ucraineană

Datorită implicării filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, a fost înfiinţat un post (cu normă întreagă) de inspector şcolar de limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava. În acest post a fost numită profesoara Lucia Mihoc. Curierul ucrainean, nr. 141-142, 2009.

 

7-11 martie 2007, Bucureşti. Participarea Uniunii Ucrainenilor din România la Salonul de Carte şi Presă

La Muzeul Naţional de Istorie a României a fost organizată cea de-a XII-a ediţie a Salonului de Carte şi Presă Bucureşti. La eveniment au participat peste 120 de firme din sfera editurilor, a importatorilor şi distribuitorilor de carte, fundaţiilor, institutelor culturale, instituţiilor de învăţământ superior, unităţilor muzeale etc. Uniunea Ucrainenilor din România a expus în cadrul standului Departamentului pentru Relaţii Interetnice ultimele apariţii editate de UUR, dar şi ediţii din anii anteriori. Datorită valorii cărţilor expuse, organizatorii evenimentului au acordat Uniunii Ucrainenilor din România o diplomă. În cadrul evenimentului a fost prezent, din partea minorităţii etnice ucrainene, artistul popular Ivan Zinici din Izvoarele Sucevei, județul Suceava, care a expus ouă încondeiate. Curierul ucrainean, nr. 91-92, 2007.

 

11 martie 2007, Bucureşti. Zilele Taras Şevcenko

Uniunea Ucrainenilor din România a iniţiat un amplu program de omagiere a poetului ucrainean Taras Şevcenko la nivelul tuturor filialelor şi al şcolilor în care se studiază limba ucraineană. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 169; Curierul ucrainean, nr. 91-92, 2007.

 

17 martie 2007, Suceava. Reuniunea Consiliului (Radei) Uniunii Ucrainenilor din România

La sediul filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România a avut loc reuniunea Consiliului (Radei) Uniunii Ucrainenilor din România, care a aprobat hotărâri pentru următoarele componente ale activităţii: Redactarea în formă finală a modificărilor aduse Statutului la cel de-al V-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România şi Sarcinile ce revin membrilor Consiliului (Radei). De asemenea, au fost desemnați președinții comisiilor de specialitate în vederea eficientizării fiecărui sector de activitate, s-a realizat Planul proiectelor culturale pe anul 2007, în condiţii de eficienţă. Totodată s-a discutat Proiectul regulamentului de ordine interioară, prezentat de Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. Curierul ucrainean, nr. 91-92, 2007.

 

24 martie 2007, Satu Mare. Omagierea lui Taras Şevcenko

La Muzeul de Istorie din Satu Mare a avut loc acţiunea culturală de omagiere a lui Taras Şevcenko. La această manifestare a fost prezentă comunitatea ucraineană într-o proporţie covârşitoare. Au fost prezenţi reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Consiliului Local, ai Direcţiei pentru Cultură, senatorul Sever Şter, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Ştefan Buciuta, preşedintele filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, precum şi o seamă de personalităţi ale judeţului Satu Mare, George Vulturescu - director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional a judeţului Satu Mare, Vasile Moiş - fost vicepreşedinte al Senatului României, preşedintele comunităţii evreieşti din Satu Mare etc. De asemenea, la festivitate a fost prezentă o delegaţie din Transcarpatia (Ucraina), condusă de Victor Focşa, directorul televiziunii şi al radioului din Ujhorod. Din delegaţie au mai făcut parte Maria Zubanyci - artist al poporului, Oksana Ilnyţkyi - artistă emerită şi Olga Sigheti. Curierul ucrainean, nr. 93-94, 2007.

 

Martie 2007, Tulcea. Omagierea poetului Taras Şevcenko

Manifestarea culturală dedicată Zilelor Taras Şevcenko a fost organizată şi la Tulcea. La întâlnire au fost prezenţi artiştii amatori din judeţ, din localităţile Crişan, Dunavăţ, Murighiol şi Tulcea, dar şi Ansamblul Naţional Emerit şi Academic „Hryhori Veriovka" din Kiev, Ucraina. Spectacolul a fost prezentat în sala de festivităţi a Liceului de Muzică din Tulcea. La festivitate a participat şi deputatul Ştefan Buciuta - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. Curierul ucrainean, nr. 91-92, 2007.

 

Martie 2007, Negostina (jud. Suceava). Omagierea poetului ucrainean Taras Şevcenko

În localitatea suceveană Negostina a avut loc festivitatea de omagiere a lui Taras Şevcenko. La acţiunea culturală au participat: deputatul Ştefan Buciuta - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, preşedinţii filialelor şi ai organizaţiilor Uniunii Ucrainenilor din România, delegaţi din Cernăuţi, Ternopil, Hliboka şi Lujany (Ucraina), Mychailo Lienkov - viceconsul  la Consulatul General al Ucrainei la Suceava, poeţi şi oameni de ştiinţă ucraineni: Ivan Kovaci, Mykola Korsiuk, Ion Robciuc, profesori universitari şi artişti din Cernăuţi şi Ternopil, Volodymyr Antoficiuk de la Universitatea „Iuri Fedkovyci", Veaceslav Kimiuk - artist al poporului la Teatrul de Stat din Ternopil, cvartetul „Akord" din Cernăuţi, grupul vocal „Cervona kalyna", elevi din Negostina, Călineşti Cuparencu şi raionul Hliboka, o delegaţie de specialişti în proiecte transfrontaliere, delegaţi din partea Consiliului Judeţean Suceava etc. Curierul ucrainean, nr. 91-92, 2007.

 

1 aprilie 2007, Maramureş. Numirea noului inspector de limba şi literatura ucraineană

Profesoara de limba şi literatura ucraineană Elvira Codrea a fost numită inspector de limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar al Judeţului Maramureş. Până la această numire, acest post fusese ocupat de profesorul Ioan Lazarciuc.

 

5 aprilie 2007, Kiev (Ucraina). Vizita în Ucraina a Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României

La invitaţia Radei Supreme a Ucrainei, o delegaţie a Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României a întreprins o vizită oficială la Kiev. Din delegaţie au făcut parte deputatul Petru Godja, preşedinte al Grupului de prietenie cu Ucraina din Parlamentul României, şeful delegaţiei, Petru Movilă, secretar al Grupului de prietenie, Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, membru al Grupului de prietenie, Mihai Ungheanu, secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor, şi Luminiţa Iordăchescu, director al Direcţiei de cooperare parlamentară bilaterală. Delegaţia României s-a întâlnit cu preşedintele Grupului pentru relaţii interparlamentare cu România din Rada Supremă, Kruk Iuri Borysovyci, preşedinte al Subcomitetului cu problemele transportului maritim şi fluvial. La întâlnire au fost prezenți şi deputatul poporului Ivan Vasyliovyci Popescu, reprezentantul etnicilor români în Rada Supremă a Ucrainei, deputatul poporului Deici Borys Davidovyci, născut în Maramureşul istoric, în oraşul ucrainean Solotvyno, preşedintele Comisiei de politică externă a Radei Supreme, deputatul poporului Vitali Şybko şi primul adjunct al preşedintelui Radei Supreme, Adam Martyniuk. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 377; Curierul ucrainean, nr. 93-94, 2007.

 

9-14 aprilie 2007, Sighetu Marmaţiei. Faza naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura Ucraineană

La Liceul Ucrainean „Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei s-a desfăşurat a XV-a ediţie a Olimpiadei de Limba şi Literatura Ucraineană, faţa naţională, la care au participat 60 de elevi. La olimpiadă au fost prezenţi Ivan Covaci - consilier de limba şi literatura ucraineană în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ivan Lazarciuc - inspector de limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Maramureş, Oleksandr Kulikovskyi - secretar I în cadrul Ambasadei Ucrainei în România, Ştefan Buciută - reprezentant al ucrainenilor în Parlamentul României, Miroslav Petreţchi - consilier în cadrul Prefecturii Maramureş şi preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, Lucia Mihoc - inspector de limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava etc. Curierul ucrainean, nr. 95-96, 2007.

 

24 aprilie 2007, Satu Mare. Implicarea filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România în conferinţa privind cooperarea transfrontalieră

La Satu Mare s-a desfăşurat conferinţa de inaugurare a proiectului „Studiul privind oportunităţile de cooperare transfrontalieră dintre Satu Mare şi regiunea Transcarpatia", proiect finanţat de UE prin programul PHARE. Proiectul vizează domeniile turism local, apele termale şi minerale etc. În acest proiect a fost implicată filiala Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România. La lucrări au fost prezenţi următorii delegaţi: Mihai Macioca - preşedinte al filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, Victoria Calcan - vicepreşedinte, Irina Horvath - prim-vicepreşedinte al filialei. Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

26 aprilie 2007, Bucureşti. Poetul Ivan Covaci premiat de Uniunea Scriitorilor din România

La Casa Scriitorilor din Bucureşti au fost decernate Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2006. Printre cei premiaţi s-a numărat şi poetul şi publicistul Ivan Covaci, membru al Uniunii Ucrainenilor din România şi redactor-şef al ziarului „Vilne slovo". Ivan Covaci a fost distins pentru volumul de proză scurtă Baladă oranj şi alte nuvele, apărut la Editura RCR Print. Poetul ucrainean câştigă pentru a treia oară Premiul Uniunii Scriitorilor din România, după premiile din 1977 şi 1985. Curierul ucrainean, nr. 95-96 şi nr. 107-110, 2007.

 

29 aprilie 2007, Petrova (jud. Maramureş). Manifestare cultural-artistică

În comuna maramureşeană Petrova, membrii Cercului de Jurnalism şi Comunicare din cadrul Grupului Școlar „Alexandru Filipaşcu", împreună cu prof. dr. Ion Petrovai, au organizat o manifestare cultural-artistică intitulată „Eminescu şi Şevcenko - punţi ideale între spiritualitatea românească şi cea ucraineană". Au fost susţinute următoarele referate: Luceafăru (Anişoara Măsui), Eminescu, poet naţional şi universal (Bianca Bumbar), Poezia de inspiraţie folclorică (Ioana Gaborean), Taras Şevcenko, poet naţional şi universal (Nicoleta Iurcuţ), Specificul liricii lui Şevcenko (Ana Semeniuc), Creaţii reprezentative din opera lui Şevcenko (Adriana Șorban) şi Pătrunderea operei lui Şevcenko în România (Irina Bocicorec). Întreaga manifestare a fost axată pe promovarea multiculturalismului. Curierul ucrainean, nr. 95-96, 2007.

 

Aprilie 2007, Bucureşti. A apărut primul număr al revistei „Dzvonyk"

La Bucureşti a apărut primul număr al revistei Dzvonyk („Clopoţelul"). Redacţia revistei este formată din: Mykola Korsiuk - redactor-şef, Liudmyla Doroş - redactor-responsabil şi Vasile Socoliuc - redactor artistic. Revista este dedicată copiilor de etnie ucraineană din România. De asemenea, revista cuprinde materiale pentru educatoarele şi pentru învăţătoarele care predau în limba ucraineană maternă. Apariţia publicaţiei a fost sprijinită de Ştefan Buciuta, deputat al ucrainenilor în Parlamentul României, preşedinte al Ucrainenilor din România. Curierul ucrainean, nr. 95-96, 2007.

 

3-5 mai 2007, Galaţi. Depunere de coroane la monumentul lui I. S. Mazepa

La Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi a fost organizat cel de-al II-lea Seminar Internaţional cu tema „Istoria şi cultura populaţiei în regiunea Dunării de Jos, atestată în cercetări ştiinţifice contemporane". Acest seminar derivă din relaţiile de colaborare trilaterală între Ucraina, România şi Republica Moldova. Această manifestare a fost organizată de Vasile Lica de la Catedra de istorie a Universităţii, în colaborare cu Veaceslav Kuşnir - decan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Naţionale „I. I. Mecinikov" din Odesa. Înainte de începerea lucrărilor, delegaţiile din Ucraina şi Republica Moldova au participat la un moment de omagiere lângă statuia ridicată în Parcul Libertăţii în memoria hatmanului I. S. Mazepa. În cadrul festivităţilor, generalul Mykola Mykolaievyci Panteliuk a oferit comunităţii ucrainenilor un tablou cu conţinut religios. Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

5 mai 2007, Bistra (jud. Maramureş). Festivalul „Mira huţulă"

În localitatea Bistra a fost organizat Festivalul „Mira huţulă", sprijinit de Uniunea Ucrainenilor din România. Prin toate momentele prezente în acest festival sunt reliefate bucuriile venirii primăverii. Organizatorul evenimentului, prof. Dumitru Coreniuc, preşedinte al organizaţiei Bistra a Uniunii Ucrainenilor din România, a invitat la festival formaţii artistice atât din localităţile judeţului Maramureş, dar şi din alte judeţe, cât şi din Ucraina. Curierul ucrainean, nr. 95-96, 2007.

 

6 mai 2007, Poienile de sub Munte (jud. Maramureş). Ceremonia de cinstire a veteranilor de război

În comuna maramureşeană Poienile de sub Munte a fost organizată ceremonia de cinstire a veteranilor de război, sub numele „Eroi au fost, eroi sunt încă". Au rostit alocuţiuni: deputatul Ştefan Buciuta, Petro Petrovyci Ferenţ - vicepreşedinte al ucrainenilor din Rachiv, Dmytro Vatamaniuk - preşedinte al huţulilor din Ivano-Frankivsk, Iaroslav Kikinciuk - preşedinte al raionului Rachiv, Odarka Dmitrivna - primar al localităţii Velykyi Becikiv, Miroslav Petreţchi - preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România, Ştefan Oancea - primar al comunei Poienile de sub Munte, şi Iaroslava Colotelo - consilier în Ministerul Culturii şi Cultelor. După depunerea coroanelor la monumentul eroilor, Ştefan Buciuta, deputat în Parlamentul României, şi Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din Maramureş, au înmânat veteranilor diplome şi premii în bani. După festivitate, pe scena amenajată au evoluat formaţiile artistice din Poienile de sub Munte, Rona de Sus, Bistra, Ruscova, Valea Vişeului şi ansambluri din Ucraina, din Rachiv şi Iablunyţea. Curierul ucrainean, nr. 95-96, 2007.

 

8 mai 2007, Suceava. Orientarea şcolară pentru elevii de clasa a VIII-a

La iniţiativa filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava şi cu Consulatul Ucrainei din Suceava, la Liceul „Laţcu Vodă" din Siret a avut loc o întâlnire cu elevii participanţi la faza naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura Ucraineană şi cu elevii clasei a VIII-a aparţinând etniei ucrainene din judeţele Suceava şi Botoşani, care au manifestat interes pentru oferta educaţională în limba ucraineană. La întâlnire au participat peste 120 de persoane, dintre care 60 de elevi din Rogoşeşti şi Sinăuţi - județul Botoşani, şi din Negostina, Bălcăuţi, Gropeni, Călineşti, Şerbăuţi, Ulma şi Brodina - județul Suceava. Au mai participat: prof. Ioan Bodnar - preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România şi consilier al ucrainenilor la Prefectura Suceava, prof. Manuela David - inspector pentru minorităţi naţionale în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, prof. Lucia Mihoc - inspector pentru limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, profesorii care au pregătit lotul olimpic: prof. Anca Ştiubianu, prof. Iuliana Vatamaniuc, directori şi profesori de la şcolile din Ulma, Şerbăuţi, Călineşti Enache, Călineşti Cuparencu, Negostina, Bălcăuţi, Rogojeşti. Reprezentanţii Consulatului Ucrainei la Suceava au oferit elevilor şi profesorilor coordonatori albume, cărţi etc. În continuare, elevii au fost consiliaţi în alegerea şcolii şi a profilului corespunzător. Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

11 mai 2007, Bucureşti. Vernisajul expoziţiei de fotografii „Pod cultural fotografic România-Ucraina"

La Casa de Cultură „Friedrich Schiller" din Bucureşti a fost vernisată expoziţia de fotografii „Pod cultural fotografic România-Ucraina", care cuprinde fotografiile artiştilor din Ucraina şi România premiate la concursuri internaţionale. La expoziţie au luat cuvântul Maria Duliu - director al Casei de Cultură, Teofil Rendiuk - ministru-consilier la Ambasada Ucrainei în România, Iaroslava Colotelo - consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, şi Mircea Dragoş - reprezentant al Clubului Fotografic „Nufărul" din Oradea. Curierul ucrainean, nr. 95-96, 2007.

 

12 mai 2007, Dunavăţul de Sus (Tulcea). Împlinirea a 10 ani de la ridicarea monumentului în cinstea cazacilor zaporojeni

La Dunavăţul de Sus din Tulcea a fost aniversată împlinirea a 10 ani de la construirea monumentului închinat cazacilor zaporojeni care s-au stabilit în ţinuturile Dobrogei în urmă cu două secole. Cu această ocazie au fost depuse coroane de flori şi au fost rostite alocuţiuni de către Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, şi prof. Virgil Riţco. La manifestare au participat personalităţi precum: Ivan Covaci - redactor-şef al ziarului „Vilne slovo", Irina Covaci - redactor al ziarului „Vilne slovo", Iaroslava Colotelo - consilier în Ministerul Culturii şi Cultelor şi alţii. În partea a doua au fost prezentate programe artistice de către succesorii zaporojenilor. Curierul ucrainean, nr. 95-96, 2007.

 

13 mai 2007, Timiş. Concursul de Poezie Ucraineană

În județul Timiş a avut loc Concursul de Poezie Ucraineană. La început a fost organizat în Banat, în Timiş şi în Caraş-Severin. În Timiş s-a desfăşurat în una dintre cele mai mari localităţi cu populaţie ucraineană, Ştiuca. La acest concurs au participat elevii din mai multe şcoli, cum ar fi: Darava, Birna, Porgoneşti, Ştiuca, Remetea Mică şi din municipiul Lugoj. Ukrainski visnec, nr. 13-14, 2007.

 

14 mai 2007, Bucureşti. Reprezentanţii etniei ucrainene la o emisiune-concurs la TVR

O echipă care a reprezentat minoritatea ucraineană din România a participat la o emisiune-concurs în direct la TVR 2. Concursul presupunea aducerea în faţa telespectatorilor a două echipe care aparţin etniilor diferite în vederea reprezentării tradiţiilor, obiceiurilor, culturii şi istoriei celei de-a treia etnii. La emisiune a fost prezentă etnia ucraineană din Tulcea, iar celelalte două etnii, care trebuiau să recunoască obiceiurile, tradiţiile şi gastronomia grupului ucrainean, au fost aromânii şi italienii, tot din Tulcea. A fost invitat Ştefan Buciuta - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, în vederea susţinerii etniei ucrainene. Curierul ucrainean, nr. 98-99, 2002.

 

20 mai 2007, Izvoarele Sucevei (jud. Suceava). Revigorarea tradiţiilor huţule

În centrul satului Izvoarele Sucevei a fost organizată o întâlnire a huţulilor din ţinuturile Argelului, Moldoviţei, Ciumârnei şi din Breaza. În cadrul întâlnirii, formaţiile din zonele amintite au susţinut un spectacol prin care au evidenţiat obiceiurile specifice huţulilor. În acelaşi cadru al sărbătorii au fost organizate competiţii sportive pentru tinerii huţuli. Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

26 mai 2007, Izvoarele Sucevei (jud. Suceava). Întâlnirea profesorilor de limba şi literatura ucraineană

La Școala cu clasele I-VIII din Izvoarele Sucevei a fost organizată întâlnirea cu toţi profesorii de limba şi literatura ucraineană din județul Suceava. La întâlnire au fost prezente Lucia Mihoc - inspector de limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava şi Serafyma Kryhan - profesor universitar doctor, autoare de manuale şi metodist la Universitatea din Kiev. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de profesorul Ion Aflorei, director al Școlii cu clasele I-VIII din Izvoarele Sucevei, şi de autorităţile locale. În prima parte a fost organizată o lecţie deschisă de limba şi literatura ucraineană, predată de profesorul Ştefan Mehno. În partea a doua a întâlnirii a fost luată în discuţie oportunitatea elaborării manualelor de limba şi literatura ucraineană. După discuţii, în faţa audienţei a fost prezentat un program artistic susţinut de elevii şcolilor din Izvoarele Sucevei şi din Brodina de Sus. În acelaşi cadru a fost lansată cartea profesorului Gheorghe Cega din Ulma, intitulată Oi bahata huţulia. Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

26-28 mai 2007, Luţk (Ucraina). Ansamblul ucrainean „Zorea" la Festivalul Internaţional „Berehynea"

În oraşul Luţk, unul dintre cele mai vechi din Ucraina, atestat în anul 1085, s-a desfăşurat cel de-al V-lea Festival Internaţional de folclor ucrainean „Berehynea", organizat de Ministerul Culturii şi Turismului din Ucraina şi de Administraţia Regională de Stat a regiunii Volânea, la care Ansamblul ucrainean „Zorea" din Bucureşti a fost invitat. Festivalul „Berehynea" promovează folclorul ucrainean autentic. La această ediţie a fost prezentat folclorul muzical şi de dans din toate regiunile Ucrainei şi din diasporă (Belarus, Moldova, Rusia, România, Polonia şi Letonia). Ansamblul „Zorea" a interpretat cinci cântece ucrainene pe scena din piaţa centrală „Lesea Ukrainka" şi două cântece la concertul de gală de pe scena Teatrului Academic Muzical-Dramatic, la încheierea festivalului. Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

30-31 mai 2007, Nijensk (Ucraina). Conferinţa de educaţie „Diaspora ucraineană: căutările istorice, posibilităţile emigraţiei"

În cadrul Universităţii de stat „Mâkola Gogol" din Nijensk, din Ucraina, a avut loc a treia conferinţă de educaţie „Diaspora ucraineană: căutările istorice, posibilităţile emigraţiei". Conferinţa a fost organizată de Ministerul Educaţiei şi al Învăţământului din Ucraina, de Centrul Umanist de Lucru al Diasporei din Ucraina şi de Universitatea din Nijensk. Au luat parte la conferinţă 121 de invitaţi. Din România au participat Pavlo Romaniuc, cu lucrarea „Proza ucraineană scurtă din România", şi Mihai Traista, cu lucrarea „Locul scriitorului Mihai Nebeleac în literatura ucraineană din România". Cu acest prilej, cei doi scriitori români de expresie ucraineană au dăruit Universităţii din Nijensk cărţi, reviste şi ziare editate de Uniunea Ucrainenilor din România. Ukrainski visnec, nr. 13-14, 2007.

 

31 mai - 2 iunie 2007, Odorheiu Secuiesc. „Poleanka" la Festivalul „Prietenia"

Formaţia de dansuri populare „Poleanka" din comuna maramureşeană Poienile de sub Munte, îndrumată de profesorul de muzică Ioan Şteţca, a participat la cea de-a XXXXI-a ediţie a Festivalului folcloric al minorităţilor naţionale „Prietenia" - „Szejke", ce a avut loc la Odorheiu Secuiesc. În cadrul festivalului s-a organizat parada portului, unde fiecare formaţie a prezentat o secvenţă din specificul minorităţii etnice căreia îi aparţine. După paradă, la Casa de Cultură, fiecare formaţie aparținând unei minorități etnice a prezentat un program artistic de cântece şi dansuri caracteristice etniei din care face parte. Curierul ucrainean, nr. 99-100, 2007.

 

Mai - iunie 2007, Maramureş. Întâlniri cu reprezentanţii comunităţii ucrainene

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au organizat întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai instituţiilor de învăţământ şi cultură şi cu comunităţile ucrainene din localităţile Rona de Sus, Valea Vişeului, Lunca la Tisa, Poienile de sub Munte şi Repedea. Aceste proiecte sunt derulate de o echipă mixtă româno-ucraineană din care fac parte experţi ai Consiliului Europei şi ai Organizaţiei pentru Securitate a Consiliului Europei. Acţiunea de verificare a fost prevăzută în programul bilateral de monitorizare comună semnat între România şi Ucraina. Un control similar s-a desfășurat în Transcarpatia (Ucraina), unde este concentrată o comunitate importantă de români. La Sighetu Marmaţiei a fost discutată situaţia reabilitării Liceului Ucrainean „Taras Şevcenko", dar şi problemele ce vizează tipărirea manualelor de limba şi literatura ucraineană şi situaţia bisericilor. [www.emaramures.ro], 3 mai 2007.

 

1 iunie 2007, Timişoara. Înfiinţarea postului de inspector şcolar de limba şi literatura ucraineană

La iniţiativa Uniunii Ucrainenilor din România, în județul Timiş a fost numit un inspector şcolar de limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Timiş. În această funcţie a fost numit Ion Câmpeanu, profesor de istorie. Curierul ucrainean, nr. 97 - 98, 2007.

 

3 iunie 2007, Timişoara. A VII-a ediţie a Festivalului Etniilor din Banat

La Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara a avut loc cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Etniilor din Banat, organizat de Consiliul Judeţean Timiş, iar gazdă a fost comunitatea sârbilor, sub coordonarea deputatului Slavomir Gvozdenovici, preşedinte al Uniunii Sârbilor din România. Au fost rostite cuvinte de salut de către: Gheorghe Hleba - preşedinte al filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul ucrainenilor în Parlamentul României, Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România. De asemenea, au participat membri ai conducerii filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România (Andrei Rusnac, juristul Ştefan Buciuta, Ioan Zuzac, Anna Bereghi), iar din partea Ambasadei Ucrainei în România a fost prezent Oleksandr Kulikovskyi, secretar I al Ambasadei. Împreună cu formaţiile altor minorităţi etnice, pe scena au evoluat grupul de copii „Kalynka" din localitatea Ştiuca, condus de educatoarea Mariana Braşoveanu, și Ansamblul de dansuri „Zelenyi Barvinok" din Lugoj, coordonat de studenţii Vasile Spilca şi Sergiu Teslevici. De asemenea, solista Odotea Corneşcian, împreună cu grupul de fete „Smerecika" din localitatea Dudeştii Vechi, a prezentat cântece ucrainene. Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

9-10 iunie 2007, Rona de Sus (jud. Maramureş). A VIII-a ediţie a festivalului poeziei ucrainene

În localitatea maramureşeană Rona de Sus a avut loc a VIII-a ediţie a Festivalului-Concurs de Poezie Ucraineană, etapa naţională, la care au participat elevii din clasele V-XII din mai multe judeţe: Maramureş, Suceava, Caraş-Severin, Timiş, Botoşani, Tulcea şi Satu Mare. De organizarea acestui festival s-au ocupat profesorul Miroslav Petreţchi, preşedinte al filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România şi consilier în cadrul Prefecturii Maramureş, şi profesoara de limba şi literatura ucraineană Maria Dumnici-Ştefan, secretară a filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România. Ukrainski visnec, nr. 11-12, 2007; Curierul ucrainean, nr. 97-98, 2007.

 

16 iunie 2007, Negostina (jud. Suceava). Întâlnirea scriitorilor ucraineni din România cu cititorii

La Căminul Cultural „Nazarie Iaremciuk" din Negostina a fost organizată o întâlnire a scriitorilor români de expresie ucraineană cu cititorii. Printre scriitorii prezenţi au fost: Iuri Pavliş, Mychailo Voloşciuc, Maria Ciubica, Mychailo Traista, Liudmyla Doroş, folcloriştii Ivan Liber şi Iuri Cega. La manifestare au participat şi doi invitaţi din Ucraina - profesoara Valentina Agati şi scriitorul Ivan Agati, dar şi viceconsulul Mychailo Lienkov. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

23 iunie 2007, Vatra Dornei. Expoziţia de pictură şi grafică „Armonia culorilor"

În Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău" din municipiul Vatra Dornei a fost organizată expoziţia de pictură şi grafică „Armonia culorilor". În cadrul acestei expoziţii au expus Ioan Bodnar, preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, şi Radu Bercea. Cei doi pictori au prezentat în faţa privitorilor lucrări realizate în timpul participării la o tabără de creaţie plastică ce a avut loc în Ucraina, în 2006. Curierul ucrainean, nr. 99-100, 2007.

 

30 iunie 2007, Vişeu de Sus (Maramureş). Semnarea documentelor privind crearea Rezervaţiei Biosferice Internaţionale în Munţii Maramureşului

La iniţiativa Primăriei oraşului Vişeu de Sus a fost invitată o delegaţie a oraşului Rachiv, regiunea Transcarpatia (Ucraina), formată din Dumen Varoslal Vasyliovyci, primar al oraşului Rachiv, şi academicianul Hamor Fedir Dmytrovyci, director al Rezervaţiei Biosferice Carpaţi-Ucraina. Cu acest prilej, la sediul Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului au fost semnate documentele privind crearea Rezervaţiei Biosferice Internaţionale în Munţii Maramureşului, proiect început în1997 de către filiala Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din Maramureş, împreună cu Societatea Ecologistă Maramureş. Delegaţia ucraineană a fost însoţită de prof. dr. Vasile Cureleac, colaborator la lucrarea ştiinţifică „Bazele privind crearea Rezervaţiei Biosferice în Munţii Maramureşului". Ştefan Buciuta, op. cit., p. 437, Curierul ucrainean, nr. 99-100, 2007.

 

2-15 iulie 2007, Suceava. „Bucovina - trecut, prezent şi viitor"

La Suceava, pictorul şi profesorul Ioan Bodnar, preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, a organizat manifestarea culturală internaţională de creaţie plastică „Bucovina - trecut, prezent şi viitor". Cu acest prilej, artiştii plastici au vizitat ţinuturile bucovinene, oprindu-se în localităţile Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei, Putna, Rădăuţi. Rezultatul acestor vizite a fost prezentat în mai multe expoziţii, având drept punct culminant expoziţia de la Galeria de Artă din Rădăuţi, din 14 iulie 2007, unde au fost expuse 52 de lucrări plastice. La această ediţie au participat artiştii plastici din Belarus - Fedir Svistilnik şi Andrei Merankov, Cehia - Roman Harevski, Estonia - Ruudi Treu, Letonia - Irina Kopeikina, Lituania - Valdas Barakauskas, Republica Moldova - Aleksandr Drobaha şi Vasyl Ivanciuk, şi Ucraina - Mykola Ovsiko şi Teteana Migitsko, cărora li s-au alăturat creatorii populari Roman Sieta, Mychailo Medvidciuk şi Iaroslava din Cernăuţi (Ucraina) şi pictorii bucovineni Radu Bercea şi Ioan Bodnar. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 175; Curierul ucrainean, nr. 99-100, 2007.

 

14 iulie - 4 august 2007, Ucraina. Participarea copiilor din comunitatea ucraineană din România în programe internaţionale

La iniţiativa Uniunii Ucrainenilor din România, cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în România, mai mulţi copii de etnie ucraineană au fost implicaţi în diverse programe internaţionale la Odesa şi în Crimeea. Grupul artistic „Poleanocika" din comuna Poienile de sub Munte s-a deplasat în tabăra „Artek" (Ucraina) pentru a participa la Festivalul Internaţional „Schimbăm lumea în bine". De asemenea, elevii care au obţinut premii la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Ucraineană au participat la tabăra tineretului din Odesa. Susţinerea financiară pentru cazare şi masă a venit din partea statului ucrainean, transportul şi restul formalităţilor necesare au fost asigurate de Uniunea Ucrainenilor din România, iar vizele pentru grupul care s-a deplasat în Crimeea au fost acordate gratuit de Ambasada Ucrainei la Bucureşti. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 176; Curierul ucrainean, nr. 99-100, 2007.

 

15 iulie 2007, Crasna Vişeului (jud. Maramureş). „Cântecul şi dansul ucrainean de pe Valea Vișeului"

În satul Crasna Vişeului s-a desfăşurat a doua ediţie a „Cântecului şi dansului ucrainean de pe Valea Vişeului". La această acţiune culturală au participat grupurile artistice de amatori din această vale şi de pe Valea Ruscovei, adică din satele Valea Vişeului, Bistra, Crasna, Ruscova şi Poienile de sub Munte, şi grupul artistic din comuna Rona de Sus, coordonat de profesoara de muzică Geta Petreţchi. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 178; Curierul ucrainean, nr. 99-100, 2007.

 

15 iulie 2007, Zorile (jud. Caraş-Severin). Zilele Culturii Ucrainene

Au fost organizate Zilele Culturii Ucrainene, la iniţiativa Uniunii Ucrainenilor din România. Organizatorii au prezentat publicului problemele cu care se confruntă comunitatea ucraineană din Zorile.

 

26-29 iulie 2007, Câmpulung Moldovenesc. Ediţia a XVIII-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene"

În municipiul Câmpulung Moldovenesc a avut loc a XVIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene". Organizatorii din partea României au fost: Guvernul României, Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc şi Casa de Cultură a Sindicatelor Câmpulung Moldovenesc. După deschiderea festivă a manifestării, au fost prezentate spectacolele folclorice din România (12 formaţii) şi de peste hotare (6 din Ucraina, 3 din Polonia, 2 din Ungaria). Din România, majoritatea formaţiilor au fost din județul Suceava: „Trandafirul" din Calafindeşti, „Vătăjelul" din Iaslovăţ, „Cetina" din Șaru Dornei, „Bujor de munte" din Cârlibaba, „Cumetriţa" din Todireşti şi ansamblul instrumental „Strunele Negostinei" din Negostina. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

26-29 iulie 2007, Câmpulung Moldovenesc. Ansamblul „Strunele Negostinei" a obţinut premiul al II-lea

În cadrul Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene", desfăşurat la Câmpulung Moldovenesc, ansamblul „Strunele Negostinei" din Negostina, județul Suceava, a obţinut premiul al II-lea. De asemenea, alte formaţii ce aparţin localităţilor în care trăieşte comunitatea ucraineană sunt „Bujori de munte" din Cârlibaba, care a obţinut premiul al III-lea, „Armonia" din Siret, care a obţinut premiul al II-lea, şi „Hora Siretului" din Siret, care a obţinut premiul al III-lea. Curierul ucrainean, nr. 105-106, 2007.

 

28-29 iulie 2007, Solotvyno (Ucraina). Festivalul Bunei Vecinătăţi

Deputatul Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, împreună cu Mihai Macioca, preşedinte al filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, au participat la manifestările internaţionale Festivalul Bunei Vecinătăţi, desfăşurate în localitatea Solotvyno din Ucraina. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 270; Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

29 iulie 2007, Poienile de sub Munte. Folcloristul Olexa Beuca împlineşte 70 de ani

Redacţia publicației „Curierul ucrainean" şi Uniunea Ucrainenilor din România îl sărbătoresc pe Olexa Beuca, la împlinirea a 70 de ani de viaţă şi a 40 de ani dedicaţi activităţii didactice şi cercetărilor în domeniile folclorului şi graiului ucrainean din Poienile de sub Munte şi din alte localităţi cu populaţie ucraineană din Maramureş. Olexa Beuca a publicat mai multe culegeri de folclor şi un glosar dialectal. Curierul ucrainean, nr. 99-100, 2007.

 

29 iulie 2007, Bucureşti. Consiliul (Rada) Uniunii Ucrainenilor din România

La sediul Uniunii Ucrainenilor din România din Bucureşti s-a desfăşurat şedinţa Consiliului (Radei) Uniunii Ucrainenilor din România. Ordinea de zi a fost următoarea: prezentarea de către preşedinţii filialelor Uniunii Ucrainenilor din România a dării de seamă asupra activităţii desfăşurate de filiale în perioada ianuarie-mai 2007, prezentarea cheltuielilor financiare pe primele 5 luni ale anului 2007, rapoartele de activitate ale preşedinţilor comisiilor de specialitate şi probleme organizatorice. Au fost dezbătute toate punctele de pe ordinea de zi. În cadrul şedinţei, Ivan Covaci, Nicolae Corsiuc şi Mihai Mihailiuc şi-au prezentat demisiile din conducerea Uniunii Ucrainenilor din România.

În prima şedinţă  a Consiliului (Radei) Uniunii Ucrainenilor din România desfăşurată după cel de-al V-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România au fost stabilite următoarele comisii de specialitate: Comisia pentru învăţământ şi educaţie: Ioan Rebuşapcă - preşedinte, Roman Petraşuc - membru, Nicolae Corneştean - membru; Comisia pentru cultură, culte şi mass-media: Ion Robciuc - preşedinte, Ivan Liber - membru, Iaroslava Colotelo - membru; Comisia pentru presă şi editarea cărţilor: Nicolae Corsiuc - preşedinte, Mihai Mihailiuc - membru, Ioan Ardelean - membru; Comisia pentru relaţiile cu Ucraina şi diaspora ucraineană: Miroslav Petreţchi - preşedinte, Mihai Macioca - membru, Ioan Bodnar - membru; Comisia pentru tineret şi sport: Bogdan Clempuş - preşedinte, Miroslav-Nicolae Petreţchi - membru, Ştefan Chifa - membru; Comisia pentru probleme sociale şi de familie: Iaroslava Colotelo - preşedinte, Liuba Horvat - membru, Tereza Șendroiu - membru; Comisia pentru mediul înconjurător şi ecologic: Dumitru Coreniuc - preşedinte, Miroslav Petreţchi - membru, Roman Petraşuc - membru. Curierul ucrainean, nr. 99-100, 2007.

 

Iulie 2007, Bălcăuţi (jud. Suceava). A XIV-a ediţie a Festivalului „Convieţuiri"

În comuna suceveană Bălcăuţi s-a desfăşurat Festivalul „Convieţuiri", organizat de filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România şi finanţat de Uniunea Ucrainenilor din România. Prima ediţie a fost organizată de Kolea Kureliuk, în localitatea Măriţei. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

14 iulie - 4 august 2007, Ucraina. Participarea elevilor ucraineni din România la Tabăra Tineretului din Odesa

Uniunea Ucrainenilor din România, cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în România şi al Consulatului Român la Cernăuţi, a sprijinit plecarea în tabăra „Artek" din Crimeea, Ucraina, a Grupului Artistic „Poleanocika" din Poienile de sub Munte (Maramureş), pentru a participa la Festivalul Internaţional „Schimbăm lumea în bine". De asemenea, elevii care au obţinut cele mai bune rezultate la Olimpiada de Limba şi Literatura Ucraineană au participat la Tabăra Tineretului din Odesa, în Ucraina. Ştefan Buciuta, op. cit, p. 301, Graiul Maramureşului, 2007.

 

2 august 2007, Ştiuca (jud. Timiş). Inaugurarea sediului Uniunii Ucrainenilor din România

După slujba religioasă oficiată de 12 preoţi, conduşi de protopopul Ilie Albiciuc, toţi ucrainenii au participat la inaugurarea sediului Uniunii Ucrainenilor din România. La eveniment au participat: Ştefan Buciuta - preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Ivan Liber - preşedinte al filialei Caraş-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România, Gheorghe Tiuch - preşedinte al organizaţiei Caransebeş a Uniunii Ucrainenilor din România, Ioan Covaci - preşedinte al organizaţiei Lugoj a Uniunii Ucrainenilor din România, Mariana Braşoveanu - preşedinte al organizaţiei Ştiuca a Uniunii Ucrainenilor din România, Maria Bejerea - preşedinte al filialei Dragomireşti a Uniunii Ucrainenilor din România, Ioan Boc - viceprimarul comunei Ştiuca, Ion Prodan - primar al comunei Cornuţel-Banat, Nicolae Benzar - director al şcolii din Ştiuca, Simona Liber-Lăncrănjan - redactor al emisiunii în limba ucraineană de la Radio Timişoara. Programul artistic a fost asigurat de artiştii ucraineni din Ştiuca, după care a urmat balul. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

17 august 2007, Sighişoara. Prezenţe ucrainene la Festivalul ProEtnica

La Sighişoara a avut loc cea de-a VII-a ediţie a Festivalului ProEtnica - Zilele Comunităţilor Etnice din România. După discursurile inaugurale au urmat discursurile reprezentanţilor comunităţilor etnice. În numele etniei ucrainene a vorbit Ştefan Lupşac. Pe scena festivalului, minoritatea etnică ucraineană a fost reprezentată de formaţia „Zelenyi barvinok" din Lugoj și de corul „Vocile Ronei" din comuna maramureşeană Rona de Sus, dirijat de profesoara de muzică Geta Petreţchi. Cele două formaţii artistice au fost însoţite de Iaroslava Colotelo - consilier în Ministerul Culturii şi Cultelor şi de Mihai Traista - scriitor şi corespondent al publicaţiilor în limba ucraineană din România. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

18-22 august 2007, Doneţk (Ucraina). Participarea deputatului Ştefan Buciuta la Adunarea Generală a Directorilor Congresului Mondial al Ucrainenilor

Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României, Ştefan Buciuta, a participat la Adunarea Generală a Directorilor Congresului Mondial al Ucrainenilor, care a avut loc în oraşul Doneţk din Ucraina. La această adunare au participat Askold Lozynskyi şi Viktor Pedenko, preşedintele, respectiv secretarul general al Congresului Mondial al Ucrainenilor (CMU), Maria Skambara (preşedinta Federaţiei Mondiale a Femeilor Ucrainene, cu sediul în Canada) şi Evhen Cholij, vicepreşedinte al CMU. Din partea Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei au participat Vasyl Boieciko, şeful Direcţiei pentru problemele ucrainenilor din străinătate, şi Dmytro Pavlyciko, preşedinte al Consiliului Ucrainean Mondial de Coordonare. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 270; Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

24 august 2007, Suceava. Comunitatea ucraineană a aniversat Independenţa Ucrainei

La Suceava, membrii etniei ucrainene şi personalul Consulatului General al Ucrainei au organizat o acţiune de aniversare a Independenţei Ucrainei. Programul evenimentului a fost unul complex, constând în deschiderea unui colţ de carte ucraineană în cadrul Librăriei „Lidana" și în recepţia dată de consulul general al Ucrainei la Suceava, Serhi Nikşyci. Cu acest prilej au rostit alocuţiuni: Alexandru Băişanu - subprefect al judeţului Suceava şi Boreslav Petraşuc - reprezentat al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România. La eveniment au mai participat: Ion Cozmei - poet, traducător în limba română al lui Şevcenko, Aspazia Reguş - conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Ştefan cel Mare" din Suceava, Ioan Chindeşciuc - critic literar, Mihai Cobziuc - preot şi interpret, Mihai Voloşciuc - poet, Lucia Mihoc - inspector de limba şi literatura ucraineană în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, Nicolae Midaniuc - îndrumător al formaţiei „Strunele Negostinei", Aurora Huţanu - îndrumător al grupului „Soacrele", Viorel Seredenciuc - consilier etc. De asemenea, au fost prezenţi Ion Horia Bârleanu - decan al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare", Aurel Buzincu - profesor la aceeaşi facultate, Manuela David - inspector şcolar pentru minorităţi din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, ÎPS Pimen - arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor etc. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

28 august 2007, Timişoara. Comunitatea ucraineană a sărbătorit Ziua Independenţei Ucrainei

Filiala Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România a sărbătorit Ziua Independenţei Ucrainei printr-un spectacol pe scena Muzeului Satului Bănăţean. Pe scena spectacolului a urcat corul „Șovkova trava" din Lugoj, condus de Savana Albiciuc. La începutul manifestării, Ana Bereghi a punctat câteva dintre realizările poporului ucrainean. A urmat pe scenă grupul vocal din comuna Ştiuca, pregătit de Hafia Buciuta, și grupul de dansuri „Kalynka", instruit de Mariana Braşoveanu, preşedintă a organizaţiei Ştiuca a Uniunii Ucrainenilor din România. La manifestare a participat şi Gheorghe Hleba, preşedinte al filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

1 septembrie 2007, Sighetu Marmaţiei. La conducerea Liceului Ucrainean „Taras Şevcenko" a fost instalat profesorul Mihai Cucicea

La conducerea Liceului Ucrainean „Taras Şevcenko" din Sighetu Marmaţiei a fost instalat profesorul de matematică Mihai Cucicea. Născut în localitatea maramureşeană Poienile de sub Munte, Mihai Cucicea a fost profesor de matematică la Liceul nr. 2 din Sighetu Marmaţiei, lider de sindicat, metodist în cadrul Inspectoratului Școlar al Judeţului Maramureş, conducător al Concursului de matematică Sigma etc. După instalarea sa în funcţia de director, a demarat un amplu proces de modernizare a liceului. Ştefan Buciuta, op. cit., p. 167; Curierul ucrainean, nr. 87-88, 2007.

 

15 septembrie 2007, Lugoj. Înfiinţarea unei clase de liceu în limba ucraineană la Liceul „Iulia Hasdeu"

În cadrul Liceului „Iulia Hasdeu" din Lugoj a fost înfiinţată o clasă de liceu în limba ucraineană, ca o încununare a efortului depus de conducerea Uniunii Ucrainenilor din România împreună cu profesorii din această zonă. Limba ucraineană se studia în localităţi din Banat precum Copăcele, Zorile, Cornuţel-Banat, Cireşu, Criciova, iar înfiinţarea acestei clase oferea elevilor posibilitatea de a continua studiul limbii şi literaturii ucrainene. La deschiderea anului şcolar au participat: Gheorghe Hleba, preşedinte al filialei Timiş a Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Ivan Câmpan - inspector de limba şi literatura ucraineană din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Timiş etc. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

15 septembrie 2007, Siret. Înfiinţarea unei clase cu predare parţială în limba ucraineană la Liceul „Laţcu Vodă"

La Liceul „Laţcu Vodă" din Siret a fost înfiinţată clasa a IX-a cu profil filologie, cu predare parţială în limba ucraineană. Prezenţi la eveniment, Ioan Bodnar - preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România şi prof. Lucia Mihoc - inspector de limba şi literatura ucraineană din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş au prezentat avantajele studierii limbii şi literaturii ucrainene. Elevii acestei clase provin de la şcolile din Şerbăuţi, Călineşti Cuparencu, Paltinu, Cândeşti, Negostina şi Bălcăuţi. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

30 septembrie 2007, Ucraina. Participarea deputatului Ştefan Buciuta, în calitate de observator OSCE, la alegerile din Ucraina

În timpul alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina, un grup de parlamentari au participat în calitate de observatori OSCE. Din partea României au participat deputaţii Ştefan Buciuta, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Miron Ignat, Petru Godja şi Petru Movilă. Ştefan Buciuta, op. cit., op. 409; Curierul ucrainean, octombrie 2007.

 

18-19 octombrie 2007, Cluj-Napoca. Simpozionul internaţional „Cultura ucraineană contemporană între canonul tradiţional şi noile paradigme de reafirmare"

La sediul Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a fost organizat simpozionul „Cultura ucraineană contemporană între canonul tradiţional şi noile paradigme de reafirmare". La organizarea manifestării ştiinţifice au contribuit Universitatea „Babeş-Bolyai" (Catedra de filologie slavă), Uniunea Ucrainenilor din România, Asociaţia Culturală România-Ucraina şi Asociaţia Slaviştilor din România (Filiala Cluj-Napoca). Au participat numeroşi profesori şi cercetători din România şi Ucraina, precum şi studenţi de la Secţia de limba şi literatura ucraineană a Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca. Au fost prezentate lucrările ştiinţifice: „Creativitatea ca un criteriu modelator în literatura ucraineană fin de siècle" (prof. dr. Svitlana Kyryliuk, Ucraina), „Influenţa limbii ucrainene asupra limbii române. Cronologizarea împrumuturilor ucrainene" (prof. dr. Ion Robciuc, România), „Concepţii istorico-filologice din Ucraina şi România în perioada Iluminismului: cercetare comparativ-tipologică" (prof. dr. Serhi Lucikanyn, Ucraina) şi „Sextil Puşcariu la Cernăuţi" (prof. dr. Onufrie Vinţeler, România). Alte lucrări susţinute pe secţiuni: „Iuda Iscarioteanul în literatura ucraineană şi în contextul cultural general" (prof. dr. Volodymyr Antoficiuk, Ucraina), „Limba ucraineană şi identitatea în mediul bi- şi/sau multilingvistic de vorbitori" (dr. Liubov Lazarenko, Ucraina), „Specificul traducerii documentelor diplomatice în limbile ucraineană şi română sub aspectele lexical şi stilistic - pe baza convenţiei consulare" (dr. Natalia Stratanovska, Ucraina), „Observaţii pe marginea unităţilor frazeologice din limbile română, rusă şi ucraineană" (prof. dr. Sanda Misirianţu, România), „Numele de familie formate cu sufixele -ak (-jak), -uk (-juk), -čuk în antroponimia din Maramureş. Observaţii asupra limbajului cântecelor ucrainene de nuntă din România" (prof. dr. Mychailo Kondor, Ucraina), „Multiculturalitatea Țării Maramureşului. Valori culturale ucrainene" (prof. dr. Ion Petrovai, România) şi altele. Curierul ucrainean, nr. 107-110, 2007.

 

20 octombrie 2007, Sighetu Marmaţiei. Reuniunea Consiliului de Conducere al Uniunii Ucrainenilor din România

La sediul Uniunii Ucrainenilor din România din Sighetu Marmaţiei a fost organizată o şedinţă cu liderii filialelor Uniunii Ucrainenilor din România, la care a participat tot Consiliul de Conducere a Uniunii Ucrainenilor din România şi reprezentanţi din Bucureşti, Timiş, Suceava, Caraş-Severin, Maramureş, Arad, Botoşani etc. La întâlnire s-a discutat necesitatea achiziţionării unui sediu în Bucureşti, întrucât incinta în care funcţiona a fost retrocedată. În continuare au fost analizate activităţile culturale şi sumele cheltuite pe aceste activităţi. Dumitru Coreniuc - preşedinte al organizaţiei Bistra a Uniunii Ucrainenilor din România, a scos în evidenţă necesitatea creşterii calitative a activităţilor formaţiilor artistice. Alte probleme discutate au fost: învăţământul în limba ucraineană, nevoia implicării mai accentuate a reprezentantului Ministerului Educaţiei în tipărirea de manuale, dar şi în înfiinţarea de noi grupe în localităţile în care trăiesc etnicii ucraineni; Regulamentul de ordine interioară; înfiinţarea unor emisiuni în limba ucraineană; numirea directorilor de şcoli etc. O altă problemă discutată a fost cea a învăţământului în limba ucraineană, a nevoii implicării mai accentuate a reprezentantului Ministerului Educaţiei în tipărirea de manuale, dar şi în înfiinţarea de noi grupe în localităţile în care trăiesc etnicii ucraineni. Alte puncte discutate au fost Regulamentul de ordine interioară, înfiinţarea unor emisiuni în limba ucraineană, numirea directorilor de şcoli etc. Curierul ucrainean, nr. 101-104, 2007.

 

23 octombrie 2007, Suceava. Expoziţia „Bucovina - trecut, prezent şi viitor"

La Galeria „Art Dimplomat" din cadrul Consulatului General al României la Cernăuţi a fost organizat vernisajul expoziţiei de pictură „Bucovina - trecut, prezent şi viitor". Expoziţia a fost organizată de filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România şi de Prefectura Suceava, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi. Expoziţia a reunit lucrările mai multor pictori ucraineni din 8 ţări, care au participat la cea de-a II-a ediţie a Planner-ului Internaţional de pictură organizat în Bucovina şi finanţat de Uniunea Ucrainenilor din România. Au rostit alocuţiuni Romeo Săndulescu - consul general, prof. Ioan Bodnar - preşedinte al filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România etc. Curierul ucrainean, nr. 107-110, 2007.

 

26 octombrie 2007, Cândeşti (jud. Botoşani). Inaugurarea minimuzeului de cultură şi civilizaţie ucraineană

Ca urmare a Programului de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006, PHARE, între Primăria Cândeşti şi Consiliul Local al comunei Stercea, regiunea Cernăuţi (Ucraina), cu sprijinul Biroului Regional Transfrontalier Suceava, a fost implementat proiectul „Tradiţii şi obiceiuri culturale româneşti şi ucrainene, schimburi culturale între regiunile Botoşani şi Cernăuţi", cu durata de 12 luni. Rezultatul acestui proiect intercultural a fost crearea, în prezenţa reprezentanţilor din Ucraina, a unui minimuzeu, alcătuit din două săli de clasă. Într-o sală a fost amenajat minimuzeul, iar într-o altă sală au fost create condiţiile de lucru pentru grupul de dansatori „Florile Bucovinei", dar şi pentru desfăşurarea unor activităţi cultural-artistice. Importanţa acestui proiect constă în păstrarea tradiţiilor portului popular, în cultivarea obiceiurilor populare din diferite perioade ale anului în ambele zone transfrontaliere, în păstrarea identităţii comune. Curierul ucrainean, nr. 125-128, 2008.